ProAlpin.ro Blog

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul se apropie?

Furtuna pe munte? Cum iti dai seama ca pericolul este aproape?

Pe durata lunilor de vara, cresc riscurile de furtuna pe munte. Cei care se aventureaza in zonele alpine, de la trekker-i, pana la alpinisti si biker-i, stiu ca de multe ori, astfel de fenomene vin la pachet cu tunete si fulgere.

Cum stii ca se apropie o furtuna pe munte?

Una dintre prioritatile montaniarzilor consta in evitarea acestor evenimente. Sunt printre cele mai periculoase, indiferent de sezon. Iata de ce inainte de planificarea unei drumetii sau excursii de mai multe zile in regiuni cu risc, trebuie sa consulti previziunile meteo.

Insa oricat de bine te informezi, prognozele nu sunt niciodata sigure in proportie de 100 %. La cote inalte, starea vremii se schimba rapid, adeseori in mod imprevizibil.

Urmarirea buletinelor meteo se va completa cu observatii efectuate in timp real, chiar la fata locului. Deoarece furtuna pe munte nu se formeaza instant, ci este precedata de cateva semnale ”premonitorii”:

1. Dimineti cu cer innorat

Daca de la primele ore ale diminetii, pe cer isi fac aparitii mici palcuri de nori, acestia pot semnala o posibila instabilitate atmosferica in urmatoarele ore. La munte, furtunile se dezlantuie mai frecvent dupa-amiaza, fiind mai rare in prima parte a zilei.

Cerul innorat nu anunta neaparat fenomene meteo de asemenea anvergura. Insa cand norii isi schimba aspectul si ”cresc” in plan vertical, se pot transforma in cumulus. Acestia apar ca niste mici ”gramezi” albicioase de consistenta pufoasa si baza plata (forma de turn, de conopida).

2. Nori cumulonimbus

Norii cumulus sunt ”precursorii” categoriei cumulonimbus, tipici de furtuna. Se formeaza in special in jurul amiezii si ii recunosti datorita:

  • Dezvoltarii verticale – Cu baza la 1.000-2.000 m de pamant, extremitatea superioara poate depasi altitudinea de 10.000 m;
  • Aspectului – In faza de ”maturatie”, se formeaza niste protuberante cu marginile bine conturate. Ca forma, se aseamana cu vata de zahar.

3. Umezeala si zapuseala

Un alt indicator de furtuna pe munte este atmosfera sufocanta, mai ales in vai, insotita de scaderea brusca a presiunii atmosferice, un parametru ce variaza in functie de:

Ca punct de referinta in calcularea presiunii atmosferice se ia valoarea standard de 760 mm coloana de mercur. Aceasta corespunde cu masurarea la nivelul marii, la latitutindea de 45° si temperatura de 0 °C.

4. Tunete si fulgere

Ploaia si vantul nu reprezinta pericole extraordinare decat daca sunt insotite de fulgere. Iar odata declansat ”iadul”, oricat de mult curaj ai, iti va fi imposibil sa eviti descarcarile electrice care lovesc suprafata terestra.

Cele mai periculoase sunt fulgerele care ating pamantul. Din fericire, acestea ocupa doar o mica parte din totalul celor care acompaniaza evenimentul atmosferic. In functie de distanta pana le ele, iti poti da seama cat de aproape este celula de vreme rea.

5. Alte semnale de alarma

Observa natura din jurul tau, incepand de la necunvantatoare!

a. Comportamentul animalelor

Inainte ca furtuna sa se dezlantuie, animalele tind sa fie mai agitate, pasarile croncane si au un zbor mai energic.

b. Rafelele de vant

De asemenea, rafalele puternice de vant pot reprezenta un posibil avertisment de furtuna pe munte la orizont.

c. Mirosul plantelor

Inchide ochii si incearca sa percepi mirosul vegetatiei. Inainte de aversele de ploaie, plantele emana un miros mai intens.

Cum determini distanta la care se produce un fulger?

De multe ori, fulgerele si tunetele par atat de aproape, incat iti vine s-o iei la fuga. Dar cum faci sa-ti dai seama cat de departe de tine se produc? Dar daca furtuna se apropie sau se indeparteaza?

Secretul consta in numararea secundelor.

Cum calculezi distanta pana la fulger?

Calculeaza intervalul scurs de la descarcarea electrica sau fulgerul pe care-l vezi pe cer, pana la raspunsul sonor (tunet). Cei mai tehnologici, pot folosi un cronometru.

Pentru a afla distanta aproximativa pana la fulger si, implicit, pana la furtuna pe munte, imparte numarul de secunde obtinut la 3.

De exemplu, daca ai numarat 9 secunde, dupa diviziunea cu 3, vei obtine 3. Inseamna ca punctul de contact se afla la circa 3 kilometri de tine.

Dar de ce sa imparti la 3?

Pentru a nu face calcule foarte complicate, foloseste-te de faptul ca sunetul parcurge prin aer 1 km in circa 3 secunde. Daca vrei mai multa precizie, considera viteza medie a sunetului egala cu 330 m / s. Apoi inmulteste constanta cu numarul de secunde contorizate.

Simplu, nu-i asa?

Cum stii daca o furtuna se apropie sau nu?

Repeta calculele anterioare dupa o noua descarcare electrica si retine rezultatele succesive. Compara numarul de secunde numarat (distantele) si vei deduce cu o buna aproximatie daca pericolul se apropie, stationeaza sau se indeparteaza.

Recomandari

Cand iti dai seamna ca tunetul urmeaza la mai putin de 3 secunde dupa fulger si ca furtuna se apropie, cel mai bun lucru de facut este sa cauti repede un refugiu sigur. Apoi asteapta ca celula sa treaca si indeparteaza-te si tu.

Sa te prinda furtuna pe munte este o experienta nu tocmai placuta si de-a dreptul periculoasa. Chiar daca nu toate ”indiciile” reprezinta o certitudine pentru apropierea sa iminenta, nu le subestima si nu le ignora.

Foto: www.wildbackpacker.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend