ProAlpin.ro Blog

Pesteri din Romania: Ghetarul Focul Viu

Din categoria “pesteri neaparat de vazut din Romania” face parte si Ghetarul Focul Viu. Suna cel putin ciudat numele sau, dar vorba aceea, “exista o explicatie”!

Aflata la o inaltime de 1.165m la vreo 5 km de baza turistica a Padisului, Ghetarul Focul Viu este vizitat anual de foarte multi turisti si pe buna dreptate. Frumusetea acestui loc este vestita. Se poate ajunge aici destul de usor, mergand cu masina pe drumul forestier Balaleasa – Valea Seaca, iar de aici se mai merg cam 2 km pe jos pana la pestera. Urmati marcajul banda rosie. Daca vreti sa faceti mai multa miscare atunci v-as recomanda sa va luati niste biciclete, sa lasati masinile din timp parcate si sa porniti la drum, bucurandu-va de locurile prin care treceti!

Ghetarul Focul Viu este al doilea ghetar ca marime dupa Ghetarul Scarisoara. In Sala Mare se coboara pe niste scari de lemn, unde veti gasi tot felul de trunchiuri de copaci ce s-au blocat in gheata. Gheata pare astfel colorata, desenand tot felul de forme ciudate. Eu as zice ca e chiar mai frumos decat Ghetarul Scarisoara, avand parca mai multe formatiuni ce merita admirate si fotografiate indelung. Temperatura dinauntru este mult mai scazuta ca si cea de afara, iar faptul ca pestera nu este ventilata, aerul rece, in combinatie cu umezeala au format blocurile de gheata.

Dar, in fond, de ce a fost numit “Focul Viu”? Explicatia este simpla, dar de o frumusete extraordinara. In jurul pranzului, lumina soarelui patrunde in pestera printr-o deschizatura din tavan, luminand locul intr-un mod ciudat, parca de basm. Din pacate pestera nu este in totalitate deschisa spre vizitare, dar in mare parte o puteti vedea. Este amenajata, desigur, si este deschisa turistilor tot anul.

Ce alte pesteri din Romania v-au ramas intiparite in memorie?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend