ProAlpin.ro Blog

Dac-o iubesti, leag-o! Ghid practic pentru ciclisti – Solutii care descurajeaza hotii de biciclete

Dac-o iubesti, leag-o! Ghid practic pentru ciclisti – Solutii care descurajeaza hotii de biciclete

Datorita multiplelor furturi de biciclete inregistrate nu doar la noi in tara, ne-am gandit sa realizam un ghid practic pentru ciclisti. Daca si tu detii o bicicleta si nu te incumeti s-o lasi nici macar o clipa nesupravegheata, urmareste recomandarile noastre!

Hotii se pare ca nu dorm niciodata, ci raman mereu in actiune, ca intr-un job ”full time”. An de an, mai putin in sezonul de hibernare, furtul de biciclete tinde sa devina un serviciu tot mai intens prestat.

Ce contine acest indrumator?

Nu-ti vom vorbi despre echipamentul pe care ar trebui sa-l folosesti sau despre cum sa te antrenezi. Nu-ti vom pune la dispozitie nici ”calea” de urmat pentru alegerea bicicletei, nici informatii referitoare la reglementarile Codului rutier vis-a-vis de ciclisti.

In schimb, iti vom propune cateva solutii in masura sa puna pe fuga ”praduitorii”. Iata despre ce este vorba!

Ghid practic pentru ciclisti, de pus in practica imediat

”Daca o iubesti, leag-o! Da, bicicleta!”

Ca este doar o mana de fier vechi si ruginit sau un mic ”tezaur”, bicicleta are intotdeauna o certa valoare, cel putin afectiva, daca nu materiala. Pe de alta parte, dificultatea cu care poate fi urmarita si identificata, o transforma intr-o ”tinta” dezirabila pentru raufacatori.

Asadar, daca vrei sa o mai gasesti in acelasi loc unde ai lasat-o, desi nesupravegheata, este cazul sa te inspiri din urmatorul ghid practic pentru ciclisti. Suntem siguri ca vei gasi o solutie antifurt de pus in practica deja de la prima iesire pe 2 roti.

Solutia # 1: Personalizeaz-o!

Adeseori, cei care ”imprumuta”, dar fara sa mai restituie bunul la proprietarul de drept, isi aleg ”victimele” dupa aspect. Cea mai mare cautare o au ”exemplarele” neingrijite, aparent comune. Sunt cel mai greu de identificat.

Chiar cand fortele de ordine le gasesc abandonate, din cauza ”carentelor” in personalizare, nu pot ajunge la posesorii de drept. Incercand sa-ti ”restilizezi” mijlocul de locomotie, poti preveni astfel de situatii.

Nu este greu. Cu cateva autocolante distractive si ”decoratiuni”, vei scoate din anonimat bicicleta. Tocmai pentru ca sare in ochi imediat, va deveni mai putin atragatoare pentru hoti. Si este exact ce-ti doresti.

Solutia # 2: Fotografiaz-o!

Dupa ce ai reusit sa obtii un obiect unic, inconfundabil, fa-i mai multe fotografii, din variate unghiuri. Si nu te sfii sa apari si tu in imagini. Roaga pe cineva sa imortalizeze momentele in care tu si bicicleta de proprietate sunteti singurii ”protagonisti”.

Cu asemenea ”portrete”, la nevoie, vei putea demonstra ca bunul furat iti apartine. Sau le vei putea utiliza cand vei depune reclamatia la politie sau iti vei face cunoscuta ”patania” pe retelele social media. Dar speram sa nu fie cazul.

Solutia # 3: Marcheaz-o!

Pentru ca la nevoie sa inlesnesti dovada posesiei, te poti folosi de un mic truc, unul dintre multele care-ti vor proteja achizitia. Poate ti-a trecut deja prin minte sau, daca nu, te vom ”lumina” noi cu acest pont.

Nu trebuie decat sa faci o copie dupa cartea de identitate sau sa notezi pe o foaie datele tale (nume, adresa). Apoi, ascunde hartia in manere, in suportul scaunului, etc. Va certifica realul posesor si va constitui oricand o ”proba” admisa in fata autoritatilor, facilitand recuperarea bunului furat.

Solutia # 4: Inregistreaz-o!

Urmatoarea etapa consta in inregistrarea vehiculului. La fel ca pentru masini, exista un registru pentru biciclete. Odata ce-ti vei inscrie ”febletea” in baza de date, vei aduce la cunostinta lumii intregi ca nu este o ”maidaneza”.

Pe site, dupa crearea contului, adaugi poze, descrierea vehiculului si seria stantata pe cadru. De serie se ocupa producatorul. Apoi, RdB ii atribuie o serie unica de inregistrare, asa cum pentru autovehicule este numarul de inmatriculare.

Odata realizata asocierea intre profilul tau persoanl si datele de identificare ale bicicletei, vei avea mai multe sanse s-o gasesti in caz de ”nenorocire”. Si cum speranta moare ultima… Iti dorim doar sa nu ajungi in grupul pagubitilor.

Solutia # 5: Camufleaz-o!

Aceasta indicatie vine oferita in sprijinul celor care se plimba cu un adevarat ”tezaur” pe 2 roti. Vorbim despre bicicletele ”de firma”, performante, din vanzarea carora, autorii furturilor se pot alege cu bugetul bine rotunjit.

Avand emblema unui producator ”de vaza” la vedere, vehiculul nu va trece neobservat de catre infractori. Insa ajunge sa-i maschezi logo-ul si caracteristicile specifice, reprezentative de altfel pentru casa producatoare.

De exemplu, pentru a o ”deghiza”, foloseste o veche camera. Despic-o sau taie-o in doua, dupa care ”imbraca” elementele particulare. Adoptand aceasta ”strategie”, bicicleta ta (atat de pretioasa, la propriu vorbind) va capata un aspect ”vintage”.

Solutia # 6: Leag-o!

Orice ghid practic pentru ciclisti te va ”instrui” cum sa legi bicicleta folosind un lant, un lacat, etc. Mare atentie la partile mobile (roti, sa, etc.), tentante pentru raufacatorii care obisnuiesc sa ”imprumute” fara sa aiba ”consimtamantul” detinatorului real.

Cel mai sigur este s-o legi de un stalp destul de inalt incat ”aspirantul” la bunul altuia sa nu poata trece lantul sau sistemul antifurt. De exemplu, in lipsa indicatoarelor stradale, poti folosi orice structura fixa. Insa asigura-te ca imobilitatea nu este doar temporara.

Pentru mai multa siguranta, combina variate sisteme antifurt. Cu cat sunt mai multe, cu atat va creste numarul obstacolelor potentiale. Dar nu trebuie sa te cuprinda paranoia fixand cu lanturi fiecare componenta separata.

Varianta ideala ar fi sa recurgi la 2-3 solutii diferite, simultan. Conteaza mai putin daca preferi sistemul U-lock il, daca te opresti la cea mai complexa alarma sau la cel mai simplu antifurt de tip carabiniera.

Ghid practic pentru ciclisti – Alte solutii

Lista poate continua cu multe alte modalitati care pot ingreuna si chiar impiedica intentiile malefice:

  • Indiferent daca ai inregistrat sau nu bicicleta, noteaza-ti numarul de serie;
  • Pe cat posibil, las-o in locuri publice, bine iluminate, nu nepopulate sau putin vizibile;
  • Daca o folosesti pe munte, nu te baza ca raufacatorii nu frecventeaza ambientul;
  • In ”repaus” ia cu tine obiectele tentante: sacul impermeabil, casca, bidonul de hidratare, etc.;
  • Nu o lega de o roata sau vei avea surpriza sa ramana singura componenta pe care-o vei mai gasi;
  • In oras, parcheaza de fiecare data in locuri diferite, pentru a nu obisnui infractorii cu rutina;
  • Monteaza un sistem antifurt de ultima generatie (cu GPS, alarma sonora, etc.);
  • Lasa pe ea, eventual un obiect ieftin, care poate da senzatia unei parcari de o clipa, etc.

Foto: www.welovecycling.com

 

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend