Care este greutatea potrivita a unui rucsac de munte pentru o tura de 3-4 zile, astfel incat sa nu te doboare dupa primii pasi? Sunt intrebari frecvente pe care orice iubitor de munte si le pune, cand este incepator.
Cine obisnuieste sa hoinareasca departe de casa stie ce inseamna fiecare kilogram in plus carat pe umeri si in spate. Dupa 10 sau 20 de kilometri pe un traseu solicitant ori dupa cateva zile intregi de mers pe jos, in care te-ai catarat sau ai traversat culmi abrupte, greutatea rucsacului va incepe sa te apese tot mai tare.

Pentru a putea vorbi despre greutatea potrivita a rucsacului pe munte trebuie stii sa iti calculezi corect greutatea rucsacului, inainte de a porni la drum, tinand cont de 2 aspecte:
- Greutatea de baza a rucsacului;
- Greutatatea totala a rucsacului, inclusiv consumabilele.
Greutatea de baza este egala cu greutatea rucsacului plin, excluzand „consumabilele” precum ar fi apa, combustibilul si alimentele.
Mai exact, greutatea de baza este compusa din lucrurile esentiale, adica cortul, sacul de dormit, salteaua, izoprenul, imbracamintea, plus rucsacul in sine. Greutatea acestora nu schimba semnificativ greutatea de baza, pentru ca le vei avea mereu cu tine.
Greutatea totala a rucsacului include consumabilele si accesoriile, plus lucrurile esentiale. Aceasta greutate va fluctua de la o drumetie la alta, pentru ca vei avea nevoie de diverse accesorii, mancare, echipament, in functie de mai multe variabile, precum sezonul, vremea, dificultatea traseului, durata, activitatea, etc.
Ca sa menti o greutate redusa a rucsacului, este important sa limitezi, cat se poate, consumabilele, imbracamintea si accesoriile, la strictul necesar, si, cand iti permite bugetul, sa inlocuiesti treptat echipamentele mai vechi si mai grele, cu articole noi, mai usoare.

De regula, la orice inceput de sezon apar pe piata produse noi, cu greutate mai mica si performante mai bune. Poti arunca o privire si la reducerile de sezon, exista sansa sa gasesti echipament de munte mai performant decat cel pe care deja il ai, la un pret bun.
Pe proalpin.ro si in magazinul ProAlpin din Brasov, gasesti o gama larga de rucsacuri si echipament de munte, imbracaminte si echipament de ski sau alpinsim.
Ideea de rucsac usor incepe de la dimensiuni si capacitate. Dar in afara celor 2 parametri, nu mai putin importanta este greutatea, o variabila data de:
Factorii care determina greutatea rucsacului de munte
- Materialele incluse in constructia rucsacului;
- Partea inferioara a rucsacului;
- Numarul buzunarelor;
- Captuseala bretelelor;
- Sistemul de spate;
- Numarul fermoarelor;
- Prezenta agatatorilor, chingilor etc.
Cu cat rucsacul are un aspect mai spartan, adica mai lipsit de ornamente, cu atat mai putin va cantari gol. Daca structura rucsacului va cantari mai mult, cu atat mai redusa va fi incarcatura cu care il vei putea umple, fara a-l transforma in ceva dificil de transportat.
Pe scurt, pentru a nu-ti simti corpul zdrobit de o povara insuportabila, limiteaza-te la cat mai putine kilograme. Orienteaza-te spre variante cat mai simple (fara accesorii de prisos) si vei descoperi satisfactia drumetiilor lungi pe cararile montane.
Greutatea rucsacului de munte – Exista una ideala?
Care este greutatea ideala a rucscacului de munte? Nu exista un raspuns simplu. Depinde unde il vei folosi si de ce ai nevoie in aventura ta. Rucsacurile sunt concepute, in primul rand, in functie de activitate si sezon, sunt accesorizate si au greutatea adaptata la modul de folosire. Din acest motiv exista pe piata diverse tipuri de rucsacuri: rucsacuri de drumetie, trekking, alpinism, expeditie, ciclism, alergare, ski, snowboarding, vanatoare, etc.
Bagajul pe care-l iei cu tine in drumetii de 1 zi sau de mai multe zile trebuie sa fie cat mai restrans, nu doar ca volum, ci si ca numar de kilograme.
Gama de rucsacuri este foarte vasta si diversa, si incepe de la rucsacuri de capacitate mica de pana in 30 litri, si ajunge la rucsacuri mai mari de 70l.
Rucsacurile mici, de pana la 20 litri, sunt gandite special pentru activitati in care efortul este intens (ciclism, alergare, escalada etc.). Comparativ, rucsacurile foarte mari sunt dedicate turelor montane, expeditiilor, alpinismului si drumetiilor de mai multe zile cu / fara cort.
Cat este recomandat sa cantareasca un rucsac gol?
Desi nu putem vorbi despre reguli precise, totusi iti putem oferi cateva indicii orientative privind raportul volum / greutate al unui ruscac gol:
- Rucsacuri sub 20 litri: aproximativ 500-600 g;
- Rucsacuri de 20-30 litri: cel mult 1 kg;
- Rucsacuri de 30-50 litri: pana in 1,5 kg;
- Rucsacuri de 50-70 litri: maxim 2-2,2 kg;
- Rucsacuri mai mari de 70 litri: pana la 2,5 kg.
Daca rucsacul gol se incadreaza in aceste limite, te afli pe drumul bun. Pentru ultimele 2 clasate, greutatea este justificata. La capacitati atat de mari, au nevoie de mai multa robustete si sa fie mai confortabile decat primele, astfel incat sa asigure o foarte buna sustinere si manevrabilitate.
Concret, astfel de proprietati implica o accesorizare si imbunatatiri pe masura:
- Sisteme de spate dublate si reglabile;
- Centuri ergonomice (mai late, bine captusite);
- Fermoare suplimentare;
- Chingi laterale de compresie;
- Mai multe compartimente;
- Diverse buzunare;
- Agatatori etc.
Cat trebuie sa cantareasca un rucsac plin?
Pana si persoanele mai putin tinere sau mai putin atletice reusesc sa poarte in spate o greutate ce echivaleaza cu 10-20 % din masa corporala. Spre exemplificare:
O persoana atletica, care nu trece de 70 de kilograme cu tot cu imbracaminte si ghete de munte, se va simti confortabil cu un rucsac de 7-10 kg. Dar va putea sa duca in spate si un rucsac de 50-70 litri, care cantareste in total 15 kg sau chiar mai mult.
Comparativ, o persoana de sex feminin, supla, mignona, a carei masa corporala ajunge abia la 50-55 kilograme, este apta sa poarte in spate, fara sa se oboseasca prea tare, un rucsac de 10-12 kg, desi limita recomandata se opreste la jumatate.

Drept este ca numarul optim de kilograme difera in functie de cateva criterii:
- Tipul de iesire (alergare, alpinism, excursii scurte etc.);
- Lungimea traseului;
- Durata excursiei;
- Dificultatea itinerariului;
- Forma fizica;
- Sezon, altitudine etc.

Daca inca nu ti-e clar si nu ai inteles ce rucsac ai nevoie, iata alte linii ajutatoare:
- In drumetii de 1 zi, incearca sa te limitezi undeva la 10 % din cat cantaresti tu. In cele 6-8 kilograme cate poti cuprinde intr-un rucsac de 20-30 litri, cu o organizare bine pusa la punct, poti include tot ce ai nevoie.
- In ture de mai multe zile, daca te tin picioarele si spatele, poti dubla greutatea rucsacului de munte. Si chiar daca te simti intr-o mare forma, evita sa iei cu tine mai mult de 15 kg de lucruri. Te poti lipsi de multe dintre ele.

Alte recomandari
Ideal ar fi ca independent de imprejurari sau de conditia fizica, bagajul sa nu treaca de 10 kilograme sau, si mai bine, de 10 % din cat cantaresti. Si cu fiecare kilogram in minus vei simti diferenta.
Pentru a te bucura de iesiri memorabile, incepe prin a-ti pregati cu multa atentie echipamentul:
- Ca sa mentii cat mai scazuta greutatea rucsacului de munte, foloseste un cantar inainte sa pleci.
- Renunta pe cat posibil la obiecte pe care nu ai siguranta ca le vei folosi in aventurile tale (ambalaje, huse etc.).
- Pentru a evalua daca / cate lucruri inutile au luat cu tine, poti incerca, ca atunci cand te intorci din drumetie, sa iti scoti lucrurile din rucsac si sa le imparti in 2 categorii: ,, ce am folosit” si ,,ce nu am folosit deloc”. Te va ajuta la urmatoarea drumetie sa incluzi doar strictul necesar.
- Bazeaza-te pe obiecte cu multiple functii (brelocuri) si pe echipamente de camping si drumetii (cantaresc mai putin).
- Nu te sfii sa improvizezi, gasind variate utilizari echipamentului pe care-l ai asupra ta si pe care-l porti in rucsac.
- Studiaza parcursul dinainte. Daca ai posibilitati sa refaci proviziile, limiteaza rezerva de apa si de alimente.