ProAlpin.ro Blog

Cat trebuie sa cantareasca un ghiozdan? Care este greutatea optima a rucsacului de scoala?

Greutatea rucsacului de scoala - Cat trebuie sa cantareasca un ghiozdan?

Ce trebuie sa stie parintii despre greutatea rucsacului de scoala? Cate kilograme inseamna prea mult? Cu ce efecte vine la pachet incarcatura excesiv de mare?

Inca putin… Vacanta mare se pregateste sa intre pe ultima suta de metri. Curand, copiii si adolescentii vor face cunostinta cu tone de carti si de caiete. Din nou. Si tot din nou, o parte dintre ele vor apasa zilnic pe umerii lor.

Greutatea rucsacului de scoala – Care este limita maxima?

Ca este de brand sau doar o ”chinezarie”, ca e personalizat cu eroi fantastici ori nu, ghiozdanelele si rucsacelele copilasilor au aceeasi mare si importanta problema, greutatea.

Parintii recunosc ca incarcatura este disproportionata raportat la varsta celor mici si la statura. Adica peste pragul de confort si siguranta. Peste cat pot ei sa care, dar fara sa se resimta.

La copii

In unanimitate, expertii au ajuns la concluzia ca un copil poate suporta pe umeri cel mult 10-15 % din greutatea propriului corp. Uneori, si mai ales la clasele primare, 15 % e prea mult.

Facand cateva calcule…

Un scolar de 6 ani care paseste in clasa 0 cantareste undeva la 20 de kilograme. Pentru el, greutatea rucsacului de scoala trebuie sa ajunga la cel mult 2-3 kilograme.

Insa ia in considerare ca un model de 20-25 litri, gol, poate ajunge la 500-600 grame, uneori mai multe. Asadar, diferenta maxima acceptata este de vreo 2,5 kilograme.

Fix atat ar trebui sa insumeze incarcatura: rechizite, gustare, echipament sportiv etc.

In schimb in mod sistematic, indiferent de scoala pe care-o frecventeaza, copilul se trezeste ca are de purtat chiar si 20-30 % din propria greutate. Ceea ce inseamna exces.

Si vina o poarta mai ales cartile si caietele, prea multe, prea mari, prea grele. Si toate rechizitele pe care elevul se vede obligat sa le plimbe zilnic cu el.

La adolescenti

Pentru copiii mai mari si adolescentii din clasele de gimnaziu si de liceu, criteriile sunt ceva mai ingaduitoare. Ofera o mai mare libertate si mai putine probleme posturale.

Deja de la 14-15 ani incolo, au corpul destul de bine dezvoltat, cu un schelet care a depasit faza de ”cruditate” si cu o musculatura tot mai puternica. Drept urmare, vor suporta mai bine fiecare kilogram ”peste”.

Le va fi greu, vor obosi (poate). Dar daca etapele ”voiajului” casa-scoala-casa au o durata scurta si un ”kilometraj” redus, repercusiunile, de vor exista, vor fi minime.

Efectele secundare…

Nu te pripi sa-ti incarci copilul cu de toate (o carte de lectura pentru pauze, o geaca rezistenta la vant si impermeabila, sa nu-l ia frigul, sa nu-l ploua etc.). Vei reusi doar sa-i adaugi un surplus de care nu are nevoie.

Totodata (si la asta poate ca nu te-a dus gandul… inca…), daunele nu se rasfrang doar asupra sanatatii, ci si asupra buzunarului.

Posibil ca vei cheltui prea mult pe un rucsac nepotrivit. Care, din cauza greutatii, poate deveni un ”adversar” redutabil in fata dorintei de invatare si cunoastere (mai nou si pentru multi, o pasare rara, pe cale de disparitie).

Cu alte cuvinte, intrecand masura pe cantar, un ghiozdan sau un rucsac il va descuraja. Greoi fiind, dificil de transportat si manevrat, nu reprezinta un stimul favorabil pentru copil. Elevul, pe langa lipsa de interes fata de scoala, se va simti si mai putin motivat.

Te-ai gandit ca greutatea rucsacului de scoala e prea mare?

Cand incarcatura devine excesiva si daca se intampla in fiecare zi, in timp, poate afecta aparatul locomotor al tanarului invatacel. Mai exact postura, coloana si muschii spatelui.

Este destul de greu sa-i refuzi copilului placerile. Chiar daca vine vorba despre rechizite. Mici sau mai mari, copiii isi exprima preferintele incepand de la culoarea ghiozdanului, pana la modelul de ascutitoare.

Totusi, inainte de estetica, primeaza functionalitatea. Mai ales a ghiozdanului. Care de prea multe ori se alege dupa criterii superficiale, neglijand ce este de fapt esential.

Intre carti, material didactic, sticla cu apa, pachetele si recipiente cu mancare, ghiozdanele si rucsacurile ajung sa cantareasca mai mut decat ar fi indicat.

Punctul de plecare in selectarea unui model ar trebui s-o constituie limita maxima recomandata referitor la greutate. Inainte de bretele intarite, buzunare, compartimentare si de alte aspecte definitorii la rucsacurile de scoala.

Pentru ca nu este o incantare sa-i privim zilnic pe cei mici cu spatele garbovit, in timp ce-si indeplinesc, resemnati, indatoririle. In timp ce se reintorc de la scoala obositi mai ceva ca dupa o zi istovitoare de munca bruta.

Foto: www.regionalpt.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend