ProAlpin.ro Blog

Traseu de munte: Groapa Ruginoasa, Muntii Apuseni

Muntii Apuseni au multe peisaje si mistere de oferit, printre care si unele locuri mai putin cunoscute. De aceasta data revin cu o destinatie montana deosebita ce nu implica un traseu complicat. Un fenomen destul de rar intalnit in natura, o zona extrem de frumoasa, un traseu de munte ce se poate practica fara probleme vara, cat si iarna. Si foarte aproape de sosea pentru cei ce nu vor sa depuna prea mult efort!

Probabil nu ati auzit prea multe despre Groapa Ruginoasa. Pentru cei interesati e bine de stiut ca este o ravinare, foarte aproape de Valea Seaca, judetul Bihor. Are o adancime de 100m si un diametru de 600 m. Lucrul interesant este ca aceste date pot sa fie diferite de la an la an, deoarece eroziunea se produce extrem de rapid de la an la an, modificandu-se forma “gropii”. Daca se cerceteaza informatiile notate acum 80 de ani se va constata ca este consemnata ca fiind o ravena foarte mica, nefiind considerata punct turistic.

 

In ziua in care am decis sa facem acest traseu era cat pe ce sa nu nimerim poteca pe care trebuia sa urcam. Se facea un drum mic si aproape de neobservat exact din sosea. Un indicator de munte statea ascuns de un brad. Se urca destul de mult ca si altitudine fata de sosea, dar nu a durat mai mult de o jumatate de ora, 45 de minute. Ce-i drept, iti cam tragi sufletul pana ajungi sus. Apoi ti se deschide in fata ochilor un intreg platou, inconjurat de brazi. Si dintr-o data trebuie sa fii atent sa nu cazi in “groapa ruginoasa”. Este de mirare cat va mai exista si platoul, pentru ca terenul tot fuge. Cei curajosi sa indrazneasca sa stea pe marginea prapastiei si sa priveasca in jos!

Isi are numele de “groapa ruginoasa” tocmai din cauza rocilor ce se afla in acest loc, precum cuartite, argile si gresii rosii.

 

Traseul ce se poate urmari pentru a ajunge la Groapa Ruginoasa este marcat cu doua dungi albe si una galbena la mijloc si este ultima parte din traseul de munte Stei – Saua Vartop. Il recomand cu caldura pentru oricine. Nu e necesar sa fii un „om al muntelui”, ci numai sa vrei sa descoperi minunatii si sa fii dispus sa urci putin pentru ele!

 

Pentru mai multe poze, verificati albumul foto!

 

Ca orice traseu de munte si acesta trebuie parcurs in siguranta, avand un echipament de munte corespunzator. Intrucat nu este un traseu cu o dificultate ridicata, iar vremea nu creeaza probleme majore, recomandam un echipament de munte adecvat sezonului in care mergeti.

Stiati despre Groapa Ruginoasa? Ati fost acolo? Vi se pare un loc care ar trebui promovat?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

2 comentariiLasa un comentariu

  • Este un traseu usor care nu necesita o conditie fizica speciala insa iti ofera peisaje de vis. Corina, ai si poze din zona Arieseni / scarisoara, e o zona care cu siguranta merita promovata!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend