ProAlpin.ro Blog

Hainele din par de iac – idee nascuta in Tibet

hainele din par de iac

O perioada petrecuta cu pastorii de iaci de pe platoul Tibet l-a inspirat pe un tanar antreprenor sa dezvolte o gama de produse facute din lana acestor animale. Stefan Warnaar sustine ca hainele din par de iac au un grad mai mare de respirabilitate decat cele tesute din lana.

Studentul la inginerie chimica a fost absolut socat de moliciunea stratului de baza al parului de iac. Stia ca parul ajuta animalele sa supravietuiasca la temperaturi de -40 °C. S-a gandit ca un material facut din parul de iac ar putea fi mai calduros si mai usor decat cel din lana merinos. Trebuia doar sa gaseasca un mod sa foloseasca fibrele pentru hainele folosite ca strat de baza.

Material nascut din ambitie

Stefan Warnaar a realizat hainele pe care isi dorea sa le poarte in iesirile sale in natura, iar compania sa este considerata una dintre primele din lume care folosesc parul de iac pentru hainele de activitati in aer liber.
Bursele de vara de la centrul Universitatii Canterbury pentru Antreprenoriat l-au ajutat sa demonstreze ca este posibil si sa faca un studiu de piata.
Warnaar a facut foarte multe experimente pentru a dezvolta amestecul correct de par de iac pentru hainele pe care le produce. Dupa un an de perfectionare, o campanie desfasurata pe platforma Kickstarter a atras aproape 80.000 de dolari pentru prima gama completa de haine.

Sprijin pentru pastori

Pe langa ideea de a realiza hainele, a fost motivat si de dorinta de a-i ajuta pe nomazii din Tibet. „Pastorii din Tibet au de luat o decizie grea – sa ramana si sa isi pastreze stilul de viata sau sa renunte la el si sa se stabileasca la oras. Parul de iac reprezinta o oportunitate care ii va pastra conectati la cultura si modul lor de viata. In plus, le va asigura si o sursa de venit“, a declarat Warnaar. El a adaugat ca pastorii manau si mulgeau iacii. Foloseau balegarul pe post de combustibil si teseau material din parul lor, ca sa isi realizeze corturile. Le lipseau banii si tehnologia de procesare – separarea parului fin, de cel aspru, pentru a face haine.

Experimente de succes

Iacii naparlesc in primavara, cand sunt stranse fibrele prin pieptanare. Dar Warnaar sustine ca doar un sfert din lana este folositoare. Dupa mai multe experimente, a descoperit amestecul ideal. Era format din par de iac si Tencel (fibra produsa din masa lemnoasa).
„Primul material era prea scamosat si intra la apa. Voiam unul care sa poata fi curatat in masina de spalat. Am testat cateva mostre de par de iac, apoi un amestec egal cu lana merinos. In cele din urma, am ajuns la par de iac si Tencel“, povesteste antreprenorul. Warnaar​ spune ca materialul e mai calduros decat lana merinos, mai moale decat matasea si mai absorbant decat bumbacul.
Acum, isi procura fibrele de la o cooperative care cumpara direct de la pastori. Materialul si hainele sunt produse in China. Produsele se vor vinde, initial, online, dar scopul lui Warnaar este sa le introduca in magazinele specializate.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend