ProAlpin.ro Blog

Hipotermia – pericolul care te pandeste in sezonul rece!

Hipotermia este acea stare in care functiile musculare si cerebrale sunt afectate datorita temperaturii foarte scazute a corpului.

Conditiile care pot sa conduca la hipotermie sunt temperaturile foarte scazute, echipamentul si imbracamintea neadecvata, umiditatea, starea de oboseala accentuata, deshidratarea, infometarea, consumul de alcool (provoaca dilatarea vaselor de sange si duce la pierderea caldurii)

Cum identifici hipotermia?

Coordonarea miscarilor nu este foarte buna, te impiedici frecvent si in acelasi timp te balbai sau mormai ceva indescifrabil?

Hipotermia usoara se remarca prin frisoane usoare, nu poti desfasura activitati complexe precum cataratul, insa poti merge si vorbi. Iti simti extremitatile usor reci.

Hipotermia moderata, consta in pierderea cunostintei, nu iti poti controla miscarea mainilor, vorbirea e neclara, ai frisoane, si comportamentul e irational.

Hipotermia severa se manifesta prin frisoane violente cu pauza intre ele, nu poti sa mergi si te ghemuiesti pentru a capata caldura. Muschii dezvolta o anumita rigiditate, pielea este palida iar pupilele se dilata. Pulsul scade si respiratia incetineste.

Hipotermia in ultima faza, care duce la moarte gaseste persoana in stare semiconstienta cu respiratie neregulata.

Cum tratezi hipotermia?

1. Hipotermia usoara spre moderata

Reduci pierderea de caldura prin adaugarea de straturi suplimentare sau imbracaminte uscata. Cresti activitatea fizica si gasesti un adapost. Alimentatia si hidratarea adecvata prin carbohidrati, proteine si grasimi si adaugarea de lichide calde si glucide. Evita alcoolul, cofeina si nicotina. Gaseste o sursa de caldura externa sau prin contact cu o alta persoana.

2. Hipotermia severa

In prima faza este important sa creezi un invelis complet in jurul persoanei. Cea mai eficienta sursa de caldura este corpul sau si nu o sursa externa. Asigura-te ca imbracamintea este uscata si ca primul strat elimina eficient transpiratia si persoana este protejata de orice urma de umiditate. Utilizati saci de dormit cat mai multi, paturi si imbracaminte din lana. Pentru a creste energia termica, la fiecare 15 minute se administreaza un amestec de zahar cu apa calda.

Ai intampinat cazuri de hipotermie? Cum le-ai tratat?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend