Cand vine vorba de achizitia echipamentului de munte, este bine ca in prealabil sa mai arunci cate un ochi pe ici pe colo, printre magazine, rafturi si review-uri. Nici la imbracamintea din lana merinos nu se face exceptie.
Doar nu poti face o achizitie dupa principiul primul venit, primul servit fara sa vezi ce alternative mai ai (poate preturi accesibile) si cu ce propuneri te intampina producatorii.
Si nu poti face o achizitie doar dupa ureche. Conteaza aspectul, culoarea, pretul si alte detalii similare, dar mai intai de toate conteaza caracteristicile articolului de imbracaminte. Descoperi astfel ca sunt intalnite mai multe densitati (grosimi ale materialului), combinatii de material (100% lana sau in combinatie cu poliester, bambus sau alte materiale complementare), evident cu destinatii diferite (diferite activitati). Deci cel mai bine e sa cunosti cum si cand doresti sa folosesti produsul pentru a-l putea alege pe cel potrivit.
In plus, pentru ca nu-ti poti reinnoi intregul echipament montan in fiecare sezon, este necesara o atentie sporita la intretinerea fiecarei piese. Este un aspect des neglijat de utilizatori pe considerentul pretului achitat. Deseori ideea ca, un articol scump si cu materiale de calitate trebuie sa dureze mult primeaza. Pe de alta parte nici masinile scumpe nu dureaza fara o intretinere adecvata 🙂
Ingrijite corespunzator, hainele isi vor arata beneficiile la fiecare purtare. Sunt rezistente si dureaza o viata. Insa tratand cu indiferenta operatiunile de intretinere si produsele dedicate lor, le poti deteriora de la prima spalare (mare atentie la detergent).
Cum se intretine o imbracaminte din lana merinos?
Daca echipamentul de iarna include piese din lana merinos (100 % sau in amestec cu fibre tehnice sintetice/naturale), trebuie sa fii la curent cu sensibilitatea materialului.
Cand fibrele se uda sau doar se umezesc, apa / lichidele nu stagneaza la suprafata, ci se incorporeaza in structura lor. Practic, lucreaza din interior, curatandu-le cu eficacitate.
O problema destul de comuna consta in ruinarea hainelor, dar nu din cauza uzurii excesive, ci a modului in care se spala.
Din fericire, majoritatea sunt compatibile cu masina de spalat. Cu toate acestea, nu te baza pe generalitati. De fiecare data, inainte sa actionezi, verifica ce spune producatorul prin indicatiile afisate pe eticheta.
Este simplu sa previi incidentele nefericite in care te trezesti cu bluza de corp nou-nouta intra la apa (la propriu) sau cu o forma dobandita este cel putin bizara, sau chiar mai rau, ca au aparut rupturi in material. Asta doar pentru ca in graba, ai omis niste detalii importante.
Pasul 1: Cum se spala?
Mentinerea integritatii materialelor este conditionata de respectarea unor pasi:
- Inainte de fiecare spalare, intoarce imbracamintea pe dos. Procedura permite prelungirea aspectului de nou;
- Foloseste o temperatura joasa sau medie (maxim 30 de grade).
- Limiteaza-te la programe speciale de lana sau pentru rufe delicate. Sunt cele mai indicate, intrucat imita spalarea manuala;
- Daca ai varianta selectarii numarului de rotatii, fixeaza centrifuga pe minim. Actionand asa, preintampini riscul sa se deformeze;
- Pune piesele fragile intr-un sac special de spalat daca banuiesti ca se pot intinde sau agata in fermoarul unui alt articol, de exemplu;
- Separa imbracamintea in functie de cromatica. Astfel, vei preveni evenimentele in care-si pot imprumuta una alteia culori;
- Daca sesizezi o decolorare, profita de una dintre abilitatile unui ingredient nelipsit din bucatarie, sarea. Condimentul fixeaza culorile;
- Pentru ciclul de clatire / clatirea manuala, nu folosi balsamuri de rufe. POti incerca otetul. Le va improspata si conferi o textura catifelata;
- In cazul spalarii manuale, nu stoarce hainele. Scutura-le usor si infasoara-le intr-un prosop uscat. Partial, le va absorbi din umiditate.
Pasul 2: Cum se usuca?
La finalizarea ciclului de spalare, scoate imediat hainele din masina si procedeaza conform indicatiilor urmatoare:
- Pune la uscat sosetele, pantalonii etc., de asemenea fara sa te abati de la instructiunile de pe etichete;
- Intinde-le pe o suprafata orizontala. La fel ca orice alte articole din lana, au o predispozitie inspre modificarile de forma;
- Desi fibrele se impaca cel mai bine cu aerul ventilat, fereste-le de razele solare directe. Ar putea sa se decoloreze;
- Pentru a nu favoriza formarea unor pliuri, mai poti recurge la un truc. Atarna-le pe umerase sau pe uscatoare;
- In schimb, daca uscarea are loc in interior, nu le expune la caldura directa a caloriferelor / sobelor. Este mult prea agresiva.
Pasul 3: Cum se depoziteaza?
La o imbracaminte din lana merinos, prioritara este si modalitatea de pastrare intre utilizari sau de la un sezon la altul:
- Inainte de pastrare hainele trebuie spalate. Purtate chiar si o singura data, le expune la atacul moliilor;
- Si tot inainte de pastrare, verifica daca si restul echipamentului este curate. Vei evita infiltratiile;
- De asemenea, asigura-te ca raftul / sertarul / sifonierul nu prezinta urme de umezeala, riscand aparitia moliilor;
- Pozitioneaza-le in cea mai aerisita zona din dulap. Din cand in cand, ajuta-le sa ia cate-o gura de aer proaspat;
- Si tot pentru a le mentine integritatea intre sezoane / purtari, nu le aglomera. Nu suprapune prea multe bluze, tricouri, etc.
Prin ce se caracterizeaza o imbracaminte din lana merinos?
Pe scurt, poate fi definita ca o tesatura excelenta. Toate articolele care o includ incorporeaza de fapt cele mai de seama proprietati, superioare comparativ cu alte tipuri de fibre, nu doar de lana.
Totul se explica foarte simplu, intrucat:
- Regleaza termic;
- Este respirabila;
- Este confortabila;
- Este antibacteriana;
- Este foarte versatila.
a. Termoreglare
Protejeaza corpul de frig, pana si in cele mai vitrege conditii (temperaturi scazute).
b. Respirabilitate
Lasa pielea sa respire, nu o sufoca in propria transpiratie.
c. Comoditate
La atingere si la imbracare, se prezinta moale, fibrele avand o delicatete naturala. Depinde totusi si de modalitatea de prelucrare, iar aici producatorii cu experienta au intaietate.
d. Protectie antibacteriana
Datorita structurii firelor, nu retine bacteriile si impiedica formarea mirosurilor neplacute.
e. Versatilitate
Merge pentru haine de corp, adica tot ce inseamna first layer, un strat esential in activitatile montane si sportive outdoor.
Insa diversitatea de utilizari nu se limiteaza la bluze si pantaloni underweare, ci continua si cu alte accesorii:
- Lenjerie pentru saci de dormit – Fiind mai usor de intetinut decat sacul de dormit, folosirea sa este esentiala (scuteste de multe batai de cap);
- Maieuri – Merg foarte bine sa fie purtate zilnic (inlocuiesc cu succes lenjeria de bumbac) sau ocazional in turele montane, schi, alergare, etc.;
- Sosete – Cu un continut partial de lana merinos, in amestec cu alte fibre tehnice, asigura o izolare optima (unele sunt purtabile pe toata durata anului);
- Caciuli si esarfe – Mixul intre fibrele-vedeta si cele sintetice le transforma in accesorii compatibile cu activitatile outdoor, precum si cu tinutele casual.
Adori echipamentele si obiectele de imbracaminte din lana merinos? Dovedeste-ti asta prin atentia acordata intretinerii!
Ce sa eviti si ce sa folosesti?
Evita apa foarte calda si produsele comune de spalare. Limiteaza-te la 30 de grade si investeste in detergent pentru lana. Sau foloseste produse delicate, fara adaosuri. De multe ori, versiunile de supermarket sunt prea agresive pentru finetea unei fibre atat de pretioase!
Cum le poti modela forma?
Daca, din te miri ce motive, observi ca hainutele au dobandit o forma diferita de cum erau inainte de spalare, nu te panica. Nu este totul pierdut. Cat inca sunt ude, le poti reconfigura ajutandu-le sa-si reia aspectul de odinioara si consistenta naturala.