ProAlpin.ro Blog

Echipamentul incepe sa ia apa? 5 Pasi pentru refacerea stratului impermeabil

Cum se reface impermeabilitatea echipamentului montan

Impermeabilitatea echipamentului montan si in general pentru outdoor nu este o calitate optionala, ci obligatorie. Odata ce proprietatea se pierde, mai devreme sau mai tarziu, vei afla cum e sa te uzi pana la piele.

Desigur, daca vorbim despre piese purtate la exterior, asa cum pot fi gecile si pantalonii. Sau asa cum pot fi corturile, rucsacurile si incaltamintea.

Cum se reface impermeabilitatea echipamentului montan?

Cumpararea unor articole cu o rezistenta la apa de 10.000 si chiar de 20.000 de unitati (mm H2O) nu absolva pe nimeni de griji. Asta daca se doreste pastrarea in timp a caracteristicilor cu care ies din fabrica.

Stratul impermeabil, oricat de bine se prezinta initial si oricat de multa umiditate si fluide tine la distanta, dupa o vreme, isi va mai pierde din atributii. Iar cei 10.000 sau 20.000 mm coloana de apa ar putea sa se vanture cum n-ar fi fost.

Se va intampla dupa utilizari si spalari repetate, dupa ce intra in contact cu murdaria si cu toate impuritatile care se cuibaresc in tesaturi si le slabesc performantele, permitand patrunderea picaturilor de apa.

Asa ca, nu te baza. Gecile si pantalonii, oricat de bine izoleaza la inceput, nu vor rezista o eternitate. Insa ceva se poate face pentru impermeabilitatea echipamentului montan. Aceasta poate redeveni ceea ce a fost candva.

Pasul 1: Spalare

detergent impermeabilizant
Foto: www.nikwax.com

In aceasta etapa, se poate recurge la detergenti pentru rufe delicate, pe un program in masina de spalat tot pentru delicate, la temperatura joasa (30 °C).

O alternativa recomandata insa pentru membranele de tipul Gore-Tex sau SympaTex ar fi solutiile Nikwax Tech Wash.

Daca cea spalata este imbracamintea, ca reguli generale:

 • Pentru fiecare articol ajunge 1 capac cu solutie (cca 50 ml);
 • Se vor spala deodata cel mult 2 obiecte vestimentare;
 • In cazul apelor dure, se va dubla cantitatea de detergent.

De ce e nevoie de spalare?

In general, 2 elemente protejeaza tesaturile de fluide:

 • Stratul hidrorepelent sau DWR (Durable Water Repellent) – Tratamentul obliga picaturile de apa sa ramana in exteriorul materialului;
 • Membrana impermeabila (de obicei este si respirabila) – formeaza un scut impotriva apei, impiedicand patrunderea ei in microporii tesaturilor.

Impuritatile (fum, praf, murdarie, solutii uleioase) pot infunda microporii membranelor, afectandu-le si respirabilitatea, un parametru nu mai putin insemnat.

Pe de alta parte, toate substantele cu care tesaturile intra in contact pot compromite eficacitatea tratamentului waterproof.

Pierderea acestor abilitati duce si la compromiterea altora, cum sunt conservarea caldurii corpului si confortul. Din ratiuni similare este indicata sa se porneasca de la spalarea pieselor vestimentare.

Pasul 2: Uscare

echipament la uscat
Foto: www.outdoorgearlab.com

Inainte de impermeabilizarea propriu-zisa, trebuie avuta in vedere si uscarea echipamentelor. Constituie o etapa la fel de importanta ca spalarea.

Un aspect pe care multi nu-l cunosc este ca prin expunerea la caldura se reactiveaza tratamentul DWR. Iata de ce se recomanda uscarea la cald, in uscatoare automate.

Operatiunea se va efectua potrivit etichetelor hainelor. In absenta unor instructiuni clare, se va seta o treapta medie-scazuta de caldura, iar ciclul de uscare va dura cel mult 10-15 minute.

Daca la finalizare, materialele inca au in ele umezeala, gecile sau pantalonii se vor aseza pe un umeras, intr-un loc bine ventilat.

Pasul 3: Impermeabilizare

detergent pentru impermeabilitatea echipamentului montan
Foto: www.whalleyoutdoor.co.uk

Cand imbracamintea nu e foarte uzata, pentru revitalizarea ei va fi indeajuns un ciclu de spalare, fara alte masuri. In caz contrar, se va continua cu aceasta etapa.

Refacerea parametrilor initiali se poate face in 2 modalitati:

 • Prin aplicari uscate;
 • Printr-o noua spalare.

In primul caz, se va pulveriza suprafata echipamentelor cu un spray. Se poate folosi Nikwax TX Direct Spray sau McNett Revivex.

In al doilea caz, refacerea tratamentului DWR se face prin spalare. De asta data, se va recurge la o solutie speciala, asa cum este Nikwax Tx Direct Wash.

Ambele produse, alaturi de Nikwax Tech Wash, sunt disponibile in sectiunea intretinere imbracaminte a magazinului ProAlpin.

Stiai ca?

Unii specialisti recomanda reactivarea peliculei hidrorepelente cu ajutorul spray-urilor, mai degraba decat prin metoda clasica. Tocmai pentru ca aplicarea se face doar pe latura exterioara a tesaturilor, nu pe cea interioara, aspect imposibil de controlat prin spalare.

Cum stii ca impermeabilitatea echipamentului montan nu mai corespunde?

nevoiea de reimpermeabilizare
Foto: www.backpackingmastery.com

Ca sa-ti dai seama ca are nevoie de un ”refresh”, ajunge sa efectuezi un simplu test si apoi sa vezi ce se intampla.

Stropeste materialul si urmareste daca se verifica vreunul dintre indicii:

 • Echipamentul incepe sa ia in greutate in mod inexplicabil. E doar pentru ca absoarbe umiditate.
 • Apa, in loc sa ramana in afara tesaturilor si sa alunece la suprafata lor, incepe sa-si faca loc printre fibre.
 • Scuturand echipamentul, picaturile nu se desprind, ci se infiltreaza, iar materialul se nuanteaza vizibil.
 • Pelicula hidrorepelenta nu mai este intacta, asa incat se simte umezeala la interior.

Pasul 4: Uscare

Foto: www.ul.com

O greseala posibila este utilizarea echipamentelor imediat dupa operatiunile de aplicare a stratului hidrofob. Insa pentru a se reactiva, acesta are nevoie de timp sa se usuce.

In cazul hainelor montane si sportive, misiunea e mai usor de indeplinit. La fel, se poate recurge la uscatorul automat, pe o treapta de caldura conform specificatiilor producatorului.

In schimb daca e vorba despre corturi, procedura e putin diferita. Este oportuna instalarea cortului afara, in spatii aerisite, pe cat se poate la soare. Dupa circa 24 de ore va fi prompt sa faca fata precipitatiilor.

Atentionare

Asteptand uscarea peliculei DWR, cortul se va monta in spatii deschide, dar protejate, departe de arbusti si copaci. Ramurile si frunzele, ajungand in contact cu prelata, pot compromite suprafata peliculei.

Pasul 5: Controlul calitatii

controlarea impermeabilitatii
Foto: www.bergzeit.it

Dupa atata stradanie, nu poti sari peste ultima faza. Ca sa te convingi ca operatiunile nu au fost in van si ca impermeabilitatea echipamentului montan este integrala, cerceteaza cum se prezinta materialele.

Verifica starea lor. Arunca o privire pe la interior, pe la cusaturi si prin colturi pe unde poti.


Resigilarea cusaturilor si repararea eventualelor gauri sau abraziuni ale tesaturiloe sunt posibile cu unele kituri de reparatii echipament.

Daca inca de la-nceput pelicula impermeabilizanta incepe sa se desprinda, e mai bine sa treci articolul de imbracaminte sau echipamentul la casat (sa-l retragi din uz).

Bun de stiut

Cu toate ca gecile si pantalonii pentru activitati outdoor par sa supravietuiasca mult mai bine de-a lungul timpului decat orice alte piese vestimentare, au totusi nevoie de ingrijiri speciale, asa cum sunt si cele de revigorarea a tratamentelor hidrofobe. Sau isi vor pierde din calitati.

Foto: www.heitmann-hygiene-care.de

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend