ProAlpin.ro Blog

Cu incarcatoare solare sau fara? – In ce imprejurari devin extrem de utile?

Cu incarcatoare solare sau fara? – In ce imprejurari devin extrem de utile?

In zilele noastre, pana si cea mai scurta iesire in natura difera de ceea ce era candva, pe cand nu se stia despre incarcatoare solare si despre multe alte dispozitive care acum nu mai par iesite din comun.

In trecut, iubitorii de calatorii se multumeau sa hoinareasca prin lume si sa exploreze muntii, dotati cu busole si harti. Le folosesc si acum. Insa, nevoile lor au evoluat in tandem cu tehnologia, ”inclinatie” ce nu inseamna ceva rau, dimpotriva.

Cand este oportuna dotarea cu incarcatoare solare?

In prezent, backpacker-i, trekker-i, alpinistii, ciclistii sau simplii excursionisti prefera sa aiba in dotare, mereu la indemana, sisteme GPS si smartphone-uri. Preferintele le sunt motivate de siguranta datelor furnizate de aceste dispozitive.

In orice moment, pot verifica daca se afla pe traseul corect. Sau, in caz de pericol, pot avertiza cunoscutii si unitatile de prim-ajutor.

Iata cateva circumstante in care utilizarea unor incarcatoare solare este mai mult decat binevenita:

1. In drumetii pe jos / cu bicicleta

Activitatile outdoor cu rucsacul in spate (trekking, backpacking, etc.) pot fi mai lungi / mai scurte. Uneori, se pot intinde pe mai multe zile, interval in care, dispozitivele electronice intampina eterna problema: descarcarea bateriei.

Multi trekker-i folosesc de pilda sistemele GPS, chiar daca nu renunta la instrumentele clasice de orientare (busola, harta). In plus, pentru imortalizarea peisajelor si momentelor semnificative, recurg la smartphone-uri, camere foto si video.

Utilizarile prelungite nu fac decat sa consume rapid bateriile. O posibilitate deosebit de accesibila ramane folosirea dispozitivelor cu panouri solare. Acestea se pot monta si direct pe rucsac, facilitand alimentarea in timpul deplasarilor.

Multe modele prezinta caracteristici compatibile cu conditiile ambientale nefavorabile. De exemplu, sunt fabricate din materiale rezistente si impermeabile, ceea ce faciliteaza utilizarea lor fara teama ca la un moment dat se vor defecta sau se vor imbiba cu apa.

2. In timpul camparilor

Un weekend sau o intreaga vacanta in camping reprezinta o excelenta alternativa pentru a scapa macar o vreme de aglomeratia urbana. Dar nu inseamna ca trebuie renuntat la facilitatile vremurilor moderne.

De exemplu, smartphone-ul nu serveste doar pentru a face conversatie sau pentru mail-uri. Indeplineste si rolul de ghid montan, de biblioteca, de radio, etc. Insa oricat de ”longeviva” este o baterie, la un moment dat se va goli.

Cu toate ca device-urile electronice sunt compatibile cu activitatile din camping, una dintre problemele majore o reprezinta reincarcarea lor. Departe de sursele de electricitate, alimentarea se poate asigura doar recurgand la incarcatoare solare.

Dispozitivele sunt anume gandite pentru utilizarile outdoor, fiind prevazute cu inele de prindere. Astfel, se pot intrebuinta si cand terenul nu permite sprijinirea directa. Se pot agata de un copac, stanca sau de cort, profitand de maxima expunere solara.

3. In viata de zi cu zi

Utilitatea acestor accesorii se remarca nu doar in momentele in care te afli la departare de civilizatie, strabatand potecile sau campand in mijlocul pustietatilor. Se dovedesc la fel de folositoare si in activitatile cotidiene outdoor si indoor.

Persoanele frecvent aflate pe teren, care se deplaseaza prin oras, se plimba, fac sport, etc. intampina dificultati sa mentina incarcate bateriile tabletelor, laptop-urilor, etc. Iar un incarcator solar portabil rezolva problema simplu si usor.

De asemenea, si cine are o activitate statica, de interior, se poate indrepta spre aceste propuneri. Ajunge sa pozitioneze accesoriul pe o terasa, balcon sau pe pervazul ferestrei si va beneficia din plin de energie solara.

Astfel, poate deveni o metoda prin care se reduce consumul si totodata factura de curent. Pe de alta parte, reprezinta o solutie ”prietenoasa” cu mediul inconjurator. Nu polueaza si nu consuma resurse limitate, ci doar energie solara, in totalitate regenerabila.

4. In situatii de urgenta

Nu in ultimul rand, cine se orienteaza spre incarcatoare solare portabile o face dintr-un rationament usor de intuit. Poate ca la un moment dat, a trecut prin clipe in care a avut nevoie urgenta sa foloseasca, de exemplu, telefonul.

Probabil, s-a aflat in masina si s-a defectat incarcatorul clasic. Sau se afla in casa, la birou, etc. si s-a intrerupt curentul. Independent de situatie si de localizare, ajunge sa aiba mereu la indemana dispozitivul de alimentare, desigur, incarcat.

Recomandarea noastra este sa nu astepti sa experimentezi situatiile de reala ”criza”. Ia cu tine incarcatorul solar peste tot pe unde mergi. Oricum, nu ocupa loc. Indiferent de marime, cantareste abia cateva sute de grame, iar unele modele incap in buzunarul de la geaca sau in poseta.

Foto: www.nrafamily.org

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend