Ingrijirea picioarelor in drumetie reprezinta o sarcina la fel de importanta ca masurile de siguranta in timpul escaladelor. Insa de multe ori argumentul este trecut cu vederea. Indiferent de dificultatea si lungimea traseelor, de varsta si experienta, practicantii de trekking si hiking probabil ca s-au confruntat cel putin o data cu o trauma localizata la nivelul extremitatilor inferioare. Entorsele, luxatiile sau basicile sunt doar cateva dintre riscurile posibile dupa perioade prelungite pe terenuri instabile, cu denivelari sau pe suprafete inclinate. Iar daca mai adaugi greutatea mare a rucsacului, se intelege de la sine ca pericolele de accidentare cresc.
In ce consta masurile pentru ingrijirea picioarelor in drumetie?
Deoarece este mai usor sa previi decat sa tratezi, ingrijirea picioarelor in drumetie se va face in cateva etape. Si vei incepe de la articolele cu care acestea intra in contact direct, adica de la sosete si incaltaminte.
1. Alege o incaltaminte potrivita!
Incaltamintea de munte trebuie sa fie comoda, sa vina perfect pe picior si sa ofere siguranta. Astfel, vei tine cont de mai multe variabile:
- Talpa
- Fete
- Inaltime
Pentru iesirile de o zi pe trasee usoare si poteci bine batatorite ajunge sa incalti ghete de munte joase sau pantofi de trail running. Oricare iti va oferi o buna respirabilitate, iar piciorul se va simti confortabil. Pentru trekking de mai multe zile, cu rucsacul mare in spate, vei avea nevoie de bocanci nu neaparat inalti, dar care sa acopere cel putin maleola. Versiunile ”mid” (semighete) garanteaza o buna mobilitate si o minima sustinere pe glezna. In schimb, la bocancii clasici, cu taietura inalta si talpa rigida te poti gandi cand ai de parcurs rute mai putin umblate, cu dificultate ridicata si denivelari. De asemenea, vor deveni prima optiune pentru expeditii in sezonul rece.
2. Strange sireturile in functie de teren!
Un alt aspect privitor tot la ingrijirea picioarelor in drumetie se refera la inchiderea sireturilor, adeseori subevaluata. Nici cei mai performanti bocanci nu te vor scuti de leziuni daca nu stii cat sa strangi sireturile. Daca sunt prea stranse sau prea largite, vei simti cum ti se umfla picioarele sau, dimpotriva, ca nu ai suficienta stabilitate. In timpul coborarilor, sireturile trebuie stranse mai bine, astfel incat sa previi jocul piciorului. In mod sigur, gleznele si unghiile iti vor multumi, pentru ca nu lasi articulatia prea mobila si nu risti sa ajungi acasa cu unghiile invinetite. Pe urcare, dimpotriva, sireturile vor fi lasate cat mai lejere (dar nu cat sa scapi ghetele), nu stranse peste glezne. In acest mod, cu articulatiile destul de libere si mobile, vei putea flexa piciorul in fata la fiecare pas, fara sa simti cum ti se umfla.
3. Opteaza pentru sosete tehnice adecvati!
O alta posibila problema o ridica sosetele. Nu te grabi sa incalti prima pereche ce-ti cade in mana din sertarul cu lenjerie! Nu sunt bune nici sosetele simple din bumbac, nici cele crosetate din lana, amintire de la bunica (cu exceptia modelelor tehnice). Fie au cusaturi care pot favoriza formarea basicilor, fie sunt prea groase si vei transpira. La fel ca incaltamintea, exista si sosete potrivite pentru variate activitati outdoor, inclusiv pentru trekking. De regula, ciorapii pentru drumetii sunt realizati din materiale tehnice (fibre naturale, precum lana merinos, sintetice sau amestec), care-i permit piciorului sa respire si inlesnesc evacuarea transpiratiei. Au intarituri in zonele de maxim impact (varf, calcai), inaltimi diferite (in functie de inaltimea taieturii bocancului) si variaza si ca grosime. Depinde de sezonul si conditiile climatice pentru care sunt destinati si urmeaza sa fie intrebuintati. Spre exemplu, la ghetele de munte, poti incalta ciorapi de inaltime medie, iar cu bocanci, ciorapi mai inalti, insa nu foarte inalti incat sa alunece de pe picior. Totodata, lungimea va fi potrivita cu lungimea piciorului sau vor favoriza aparitia basicilor.
4. Pastreaza piciorul cat mai uscat!
Ingrijirea picioarelor in drumetie depinde si de mentinerea lor uscata. De-a lungul traseelor, se poate intampla sa traversezi rauri, portiuni in care balteste apa sau doar sa transpiri. Iar piciorul ud, in mod sigur, nu reprezinta cea mai placuta senzatie. Dar principala problema nu consta in faptul ca ramai ore-n sir ud la picioare. De nevoie, te poti obisnui chiar si cu disconfortul asociat sosetelor umede. Adevaratele probleme apar ca o consecinta a mediului umed din bocanci. Umezeala favorizeaza proliferarea bacteriilor. Iar de aici pana la mirosurile neplacute si aparitia patologiilor cutanate (fungi) nu mai este decat un pas. Poti evita aceste neplaceri asezand in rucsac cateva sosete de schimb si un prosop. Iti vor fi extrem de folositoare mai ales in turele montane lungi, cand, evident, nu poti ramane cu o singura pereche.
5. Foloseste bete de trekking!
Utilizarea betelor de trekking nu este fundamentala, insa aceste instrumente vor ajuta si ele la ingrijirea picioarelor in drumetie. Conditia este sa le utilizezi in maniera corecta, sa fie de calitate si sa aiba caracteristicile potrivite (o anumita greutate si inaltime). Pe trasee lungi si cu un grad ridicat de dificultate, pot aduce diverse beneficii. De pilda, faciliteaza deplasarea, imbunatatesc respiratia si pun in miscare o multime de muschi. In plus, descarca o parte din greutatea corpului pe brate, protejand membrele inferioare.
6. Cufunda-ti picioarele in apa!
Dupa ce ai mers pe jos ore in sir in bocancii de munte greoi, dupa ce ai tinut piept efortului fizic, prea mare comparativ cu provocarile anterioare, fa un popas langa prima sursa de apa ce-ti iese in cale (cascada, parau, izvor, etc.). Descalta-te de tot, inclusiv de sosete si lasa-ti picioarele sa se cufunde in apa rece. Procedura poate avea efecte neasteptate. In primul rand, contribuie la vasoconstrictie (restrangerea vaselor de sange) si la accelerarea fluxului sanguin. In consecinta, odata cu reducerea inflamatiei, vei simti cum picioarele ti se dezumfla. Vei uita de senzatia de greutate si durere. Insa activitatea benefica nu se opreste aici, contactul cu apa rece avand si o actiune revigoranta asupra musculaturii si articulatiilor.
Retine!
Ingrijirea picioarelor in drumetie nu trebuie lasata la voia intamplarii. Pana si cea mai superficiala leziune poate compromite expeditiile. Pentru a le proteja, montaniarzii trebuie sa acorde atentia cuvenita catorva detalii, unele dintre ele, prezentate deja.
Speram ca articolul acesta sa-ti fi oferit informatii utile despre importanta ingrijirii picioarelor in drumetie si sa te ajute in turele viitoare.
Daca ti-a placut articolul, poti afla si alte informatii asemanatoare prin abonarea la newsletterul nostru. Apreciem maxim ajutorul tau in a distribui acest articol si altor persoane care ar putea beneficia de informatia din el.