ProAlpin.ro Blog

Inspirat de trecut, creat pentru montaniarzii moderni – Slingsby de la Bergans

Rucsac de schi Bergans din gama Slingsby, Istinden 26L

Noua colectie Bergans of Norway, denumita Slingsby, dupa William Cecil Slingsby, este creata pentru hiking si alpinism. La designul si testarea ei au participat ghizi montani profesionisti, rezultand astfel, o colectie de echipament montan de nivel foarte inalt.

Imbracamintea tehnica si rucsacurile din aceasta gama sunt foarte usoare, iar ratiunea din spatele lor a fost sa ofere esentialul functional pe munte. „Balastul” si „ingramadeala” au fost inlaturate cu totul, pentru a prezenta eficienta si performanta maxima, in conditii  severe, dar si pentru turele de „zi-cu-zi”, in conditii normale.

Dupa cum ne-au obisnuit, cei de la Bergans cauta mereu sa-si imbunatateasca gama de produse si sa creeze noi tehnologii, precum si sa le imbunatateasca pe cele deja existente. Desi privesc in continuu spre viitor, ei nu-i uita nici pe cei care au fost pioneri in alpinism, sau alte sporturi montane.

William C. Slingsby, cel dupa care a fost denumita intreaga colectie, a fost un alpinism si explorator polar englez. Nascut in 1849 in North Yorkshire, William a vizitat Norvegia pentru prima data in 1872 si s-a indragostit de aceasta tara, instant.

William C Slingsby

William C Slingsby

Desi era britanic, Slingsby a fost denumit „descoperitorul muntilor norvegieni„, fiind primul om care a escaladat multi munti din Norvegia. El a fost primul om, impreuna cu Kristian Bing, care a explorat Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa continetala.

O mare parte din faima i se trage prentru ca a fost pionier pe Storen (2405 m), al treilea varf ca inaltime din Norvegia . Storen, pe vremea cand William l-a vizitat in 1876, era considerat de contemporani, imposibil de escaladat. Desigur, Slingsby le-a aratat contrariul. In plus, alpinistul englez a traversat pasul Keiser (1550 m), tot din Norvegia, pe skiuri, in 1880, inspirand astfel sportul schi alpinism.

William Slingsby a publicat cartea Norway: the Northern Playground, in 1904, carte care este in continuare recomandata celor care-si doresc sa practice alpinismul in Norvegia.

E clar de vazut de ce Bergans a ales sa inspire aceasta colectie dupa bravul alpinist englez. El iubea natura, ii placea sa exploreze si sa practice alpinismul, a impins limitele acelor vremuri si i-a inspirat pe altii cu daruinta sa. Compania norvegiana se identifica cu aceste valori.

Rucsac de schi Bergans din gama Slingsby, Istinden 26L

Alpinistii si montaniarzii moderni se bazeaza pe cele mai bune echipamente pentru a ajunge in varf si astfel, Bergans a ales sa creeze o gama de produse ce poarta mostenirea spirituala a lui William Cecil Slingsby.

Principalele caracteristici ale echipamentului din colectia Slingsby sunt greutatea mica si functionalitatea maxima. Desigur, greutatea cat mai mica e esentiala pentru orice montaniard, mai ales pe trerenuri foarte abrupte. Toate detaliile au fost analizate si testate, pentru a se obtine balanta perfecta intre greutate si functionalitate, dar in acelasi timp s-a examinat si s-a pus accentul si pe durabilitatea necesara pentru folosirea constanta pe munte, in conditii nu tocmai prielnicie. Caracteristicile care ingreunau folosinta au fost mutate, sau eliminate complet.

Pentru a se ajunge la acest nivel de functionalitate, la producerea acestei game s-au folosit doar materiale de cea mai buna calitate. Shell-urile exterioare sunt realizate cu membrana Dermizax®NX, ceea ce ofera rezistenta mare la vant si impermeabilitate, dar si respirabilitate propice. Mermbrana Dermizax NX isi regleaza nivelul de repirabilitate in functie de nivelul activitatii prestate. Cand intreprinzi activitati de intensitate mare, membrana ofera ventilatie si repirabilitate mare. Cand intensitatea scade, respirabilitatea este redusa, pentru a se oferi o izolatie termica mai mare. Gecile si pantalonii Storen prezinta aceasta tehnologie.

Rucsac de schi Bergans din gama Slingsby

Conditiile extreme si activitatile solicitante necesita libertate de miscare si comfort sporit. Astfel, gama Slingsby este adaptata acestei conditii. Materialele folosite, croiul si adaugirile pentru sporit flexibilitatea sunt toate gandite pentru a nu-ti impiedica miscarile in nici un fel. Softshell-urile Visbretind si Osatind ofera libertate de miscare excelenta, indiferent de conditii.

De asemenea, gama Slingsby contine si geci cu puf (Memurutind si Sligsbytind) si geci insulated (Uranostind) pentru acel plus de izolatie termica, cand e necesar. Despre rucsacurile din aceasta colectie super-tehnica, poti citi mai multe in artcolele urmatoare: Rucsac de schi Bergans Istinden 26L – inovativ si stilat si Rucsacul Bergans Istinden 26L, desemnat Editor’s Choice de OnTheSnow.com.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend