Gecile cu puf se afla inca in topul preferintelor montaniarzilor si nu numai. Motivul, cel putin unul dintre ele, este reprezentat de capacitatea extraordinara de izolatie, protejand utilizatorul de frig. Pe langa faptul ca sunt calduroase, protejeaza bine si impotriva vantului si umiditatii. In plus, sunt usoare si nu ocupa mult spatiu in rucsac.
Gecile cu puf – Ce trebuie sa stii despre spalarea lor?
In ciuda suitei de atuuri, multa lume se fereste sa cumpere articole captusite cu puf indiferent daca este vorba despre perne, saci de dormit sau geci de iarna. Principalul motiv il constituie operatiunea de curatare si intretinere, destul de pretentioasa.
Operatiunea de curatare, desi delicata in fiecare dintre fazele sale, nu este imposibila si poate fi executata acasa. Pentru a proteja functionalitatea si materialele gecilor de puf sau a celor de schi si snowboard, este nevoie sa recurgi la cateva trucuri, sugerate de altfel de principalii producatori.
Pasul 1 – Tratarea zonelor expuse
Procedura incepe cu o faza preliminara, in care trebuie tratate zonele cele mai sensibile la depunerile de murdarie. Pana la spalarea propriu-zisa, umezeste punctele critice (mansetele, baza gatului). Folosind putin detergent (ne referim la detergentul special pentru gaci cu puf), freaca usor zonele cu expunere mai mare la murdarie.
Pasul 2 – Ciclul de spalare
Inainte de a fi asezate in masina de spalat, gecile cu puf trebuie intoarse pe dos si cu fermoarele inchise. Astfel, se protejeaza culoarea si textura materialului exterior.
Foloseste un program nu foarte energic si apa rece sau la cel mult 30-40 de grade (verifica eticheta produsului pentru informatia exacta). Adauga detergentul special pentru spalarea echipamentelor cu puf.
Ca alternativa, in cazuri exceptionale, merge si detergentul lichid pentru haine delicate sau unul neutru.
Pasul 3 – Centrifugarea
Recomandam ca echipamentul cu puf sa nu fie centrifugat sau sa alegi varianta cu cat mai putine rotatii pe minut (maxim 1.000 rpm).
Pasul 4 – Pregatirea pentru uscare
Odata completat ciclul de spalare, mai mult ca sigur, geaca arata cu totul altfel decat inainte.
Este normal daca o vezi adunata, sifonata si lipsita de volum. Pentru a-i recupera aspectul, inainte sa o pui la uscat, scutur-o energic. Manual, incearca sa redistribui cat mai uniform puful adunat intre cele doua straturi de materiale.
Pasul 5 – Uscarea propriu-zisa
In aceasta etapa, pregateste un uscator de rufe sau improvizeaza unul, astfel incat sa dispui de o suprafata de uscare cat mai intinsa. Intinde geaca pe o suprafata plana, bine ventilata.
Nu agata geaca cu puf pe un umeras sau direct pe sarma cu ajutorul clamelor. Acest lucru va favoriza adunarea penelor si a pufului spre zonele inferioare.
Pasul 6 – Verificarea
In timp ce se afla la uscat, verifica daca mai exista parti umede si intoarce-o, astfel incat sa se usuce uniform.
De aemenea, din cand in cand desprinde ghemotoacele de puf adunate. Procedura impiedica mentinerea penelor grupate.
Pasul 7 – Reactivarea volumului
Chiar daca pana aici ai respectat pas cu pas instructiunile, nimic nu pare sa te convinga ca aspectul se va mai apropia vreodata de cel original.
Operatiunea de recuperare a volumului este destul de simpla si consta in centrifugare. Ai nevoie de 2-3 mingi de tenis (sunt mingi speciale pentru uscarea articolelor din puf, similare la aspect cu cele de tenis, dar nu au functia si caracteristicile celor pentru teren), pe care le vei introduce in masina de spalat impreuna cu articolul vestimentar. Mingile de tenis au puterea surprinzatoare sa aereze puful si sa refaca volumul. Jacheta va arata ca noua, adica la fel de umflata ca inainte de spalare.
O alta solutie ar fi sa improvizezi (din nou) si in locul mingilor de tenis sa folosesti mai multe perechi de sosete facute ghemotoc.
Gecile cu puf – Recomandari suplimentare
- Daca te-ai hotarat sa speli geaca, este preferabil s-o faci intr-o zi insorita, cu putin vant si s-o usuci intr-un loc bine ventilat.
- Evita expunerea directa la soare. Razele UV decoloreaza textilele si suntem siguri ca nu vrei sa deteriorezi imbracamintea.
- Pentru spalare, foloseste doza recomandata de detergent si in niciun caz nu adauga balsam de rufe sau inalbitor
- Imbracamintea captusita cu puf trebuie spalata separat de alte articole, astfel incat sa se evite adunarea penelor si pufului.
- Selecteaza de la inceput optiunea de clatire suplimentara. Sau, la final, mai efectueaza o clatire, tot fara balsam.
- Indiferent ce tehnica folosesti pentru uscare, daca puful este inca umed, va aparea compact, ca niste mici pachete.
- O geaca de munte sau de oras cu puf incomplet uscata favorizeaza aparitia mucegaiului si a mirosurilor neplacute. Inainte sa o asezi in dulap, lasa sa treaca 2-3 zile si asigura-te ca umezeala este eliminata in totalitate.
- Daca, in ciuda respectarii tuturor precautiilor, sesizezi aparitia petelor si mirosurilor, trebuie neaparat sa repeti procedura de curatare / uscare.