ProAlpin.ro Blog

ISPO Munchen 2018 – Outdoor fara limite. Noutati de la cel mai important targ international de profil

ISPO Munchen 2018 – Noutati outdoor de la cel mai important targ de genul

ISPO Munchen 2018 si-a inchis portile de saptamani bune. Manifestarea nu a ramas nici in acest an in deficit de noutati. Toate aceste ”new entries” au fost asteptate cu mult interes de catre comercianti, brand-uri, furnizori de servicii si nu in ultimul rand de catre practicantii de activitati montane si sportive in aer liber.

Cel mai important targ international dedicat universului outdoor (nu doar european) a ocupat ultima saptamana din luna lui Gerar. Mai exact, a ”monopolizat” intervalul 28-31 ianuarie.

Vorbim despre liderul de piata in topul evenimentelor de profil. Poate fi descris ca un important instrument de evaluare a tendintelor si a modului in care evolueaza intreaga lume a sportului.

ISPO Munchen 2018 – Outdoor fara limite de spatiu si timp

Schimbarile climatice, ”traduse” prin diminuarea volumului de precipitatii solide, duc si la modificari calitative si cantitative in aspectul iernilor. Sezoanele incep sa se scurteze si sa devina tot mai ”uscate”.

Totodata, ”inclinatia” publicului spre un stil de viata preponderent activ, devine un factor motivational. Cu alte cuvinte, au posibilitatea de a-si ”hrani” pasiunile in orice context, independent de momentul calendaristic si de succesiunea anotimpurilor.

Astfel se poate deduce ca miscarea in natura tinde sa capete un caracter tot mai putin sezonier. Si intr-o masura tot mai mica ramane limitata strict la ambientul montan. Nu degeaba segmentul outdoor se claseaza ca unul dintre punctele centrale la ISPO Munchen 2018.

Iar pentru o mai buna intelegere a conceptului, ajunge adaugat ca o multime de activitati si-au extins ariile si intervalele temporale de desfasurare.

Disciplinele practicabile in aer liber ”imbraca” noi forme…

De pilda, escalada se poate practica si in mediul urban. Desigur, ramane rezervata salilor special amenajate, tot mai prezente in marile orase. Si cand ne gandim ca pana in urma cu niste decenii, cu greu putea fi asociata cu spatiile indoor.

Dar si alte ”varietati” de exterior, cu tot cu echipamente si accesorii, au inregistrat evolutii spectaculoase. De exemplu, ciclismul se transforma intr-o alternativa inclusiv pentru zapada. In mare parte este meritul bicicletelor ”grase” (fat bike) si echipamentelor dedicate.

Pe de alta parte, ne putem gandi la alergare, asociata mai degraba cu sezonul cald, cu aleile parcurilor sau pistele amenajate. Insa sportul a depasit de mult aceste ”praguri”.

Nu mai este o noutate ca se poate practica si in lunile cu un climat departe de a fi acceptabil, precum si in zone in care predomina denivelarile si terenul accidentat.

Din nou, extinderea perioadei spatio-temporale se justifica prin interesul producatorilor sa realizeze imbracaminte tot mai tehnica si pantofi de alergare cu caracteristici tot mai performante (pentru asfalt / alergare montana).

Pavilioane in totalitate ”dedicate” la ISPO Munchen 2018

Transformarea modalitatilor traditionale de practicare a sporturilor si adaptarea lor la noile exigente duc la nevoia proiectarii de produse perfect compatibile, in masura sa raspunda cererilor ”extinse”.

Toata aceasta ”intentie” nu putea absenta de la evenimentul anului in materie de echipament montan si sportiv pentru outdoor. Ca dovada, nu mai putin de 4 pavilioane au fost rezervate acestei categorii.

La targul gazduit de capitala landului Bavaria, vizitatorii au avut placerea sa descopere ultimele tendinte si tehnici inovative referitor la:

  • Escalada;
  • Catarare pe gheata;
  • Bouldering;
  • Trail run;
  • Camping;
  • Alpinism;
  • Sporturi de apa, s.a.m.d.

De la ”intalnirea” anului nu au lipsit nici sporturile albe, carora organizatorii le-au dedicat o intreaga platforma. Este vorba despre ”Snow and Safety”, focalizata pe tot ce are legatura cu echipamentele, tehnologiile digitale si siguranta pe zapada.

Masurile de siguranta pe partii, o preocupare comuna…

De fapt garantarea masurilor de siguranta constituie una dintre principalele subiecte de cercetare asupra carora marile companii si-au directionat atentia si investitiile.

Metodele prin care se pot evita pericolele si riscurile de accidentare de pe partii, din ariile alpine si spatiile secundare au devenit o problema de prim ordin in cadrul industriei sportive. Producatorii se concentreaza de ceva vreme supra tematicii mentionate, neavand cum s-o neglijeze.

In spatiul rezervat activitatilor montane si sporturilor de zapada si-au facut aparitia o sumedenie de tipologii de elemente speciale si de protectie pentru supravietuire in caz de avalanse (statii de emisie-receptie, sonde, lopeti, etc.).

Toate aceste echipamente si-au petrecut timpul in compania placuta a accesoriilor mai obisnuite precum ochelarii sau ustensilele esentiale pentru asigurarea in timpul catararilor.

La ISPO Munchen 2018, interes si pentru sporturile de apa

Dar targul international bavarez nu apartine doar activitatilor outdoor comune si disciplinelor practicabile pe zapada. Adevarul este ca iubitorii de schi si snowboard, de exemplu, nu se limiteaza sa se exercite doar in sezonul invernal.

Dornici de emotii si senzatii in masura sa le recompenseze perseverenta, isi extind cautarile si pe alte suprafete in afara celor inzapezite sau inghetate. O excelenta alternativa ramane apa. De aici decurg toate variantele sportive posibile.

Discipline in genul snowboard, skateboard si surf, kite surfing, snowkiting si speed flying au in comun acelasi numitor. La fel ca toate categoriile ”action sport”, apar caracterizate de dinamism, energie, pregatire atletica si emotii explozive.

Comparand de pilda sporturile cu placa, nu este greu nici macar pentru un ”newbie” sa inteleaga cata asemanare exista intre placa de snowboard, cea de skate si cea pentru surfing. Intre toate aceste echipamente si altele similare, ”granita” este abia perceptibila.

Evident, sporturile de apa, daca tot au ajuns in centrul atentiei la ISPO Munchen 2018, sunt tot la fel de numeroase si diversificate precum sporturile albe. Si era de asteptat ca targul bavarez sa le dedice o arie importanta din spatiul disponibil.

Foto: www.ispo.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend