ProAlpin.ro Blog

Istoria schiatului: Povestea milenara a schiului modern, pe scurt (sau mai pe lung)

istoria schiatului de-a lungul timpului

Putina lume are cu ceva habar despre istoria schiatului. Totusi, multi schiaza. Nu ca ar fi absolut necesar un pic mai multa informare, dar nici nu strica. Face chiar bine la cultura, in general asa.

In caz ca nu stiai, se pare ca schiurile reprezinta cel mai antic mijloc de transport. Pentru ca da, la inceputuri, pe cand deplasarea se facea exclusiv pe jos (si era tare anevoioasa), asta erau.

Aparitia lor precedeaza inclusiv roata. Ce ti-e si cu inventatorii acestia…

In cele ce urmeaza, te vom purta intr-o calatorie printre cateva faze din evolutia ”regelui” sporturilor de iarna.

Pentru ca da, pentru mine, ca pentru majoritatea cui citeste, schiatul inseamna maximul.

E totodata motivul pentru care astept lunile acestea infriguite. Nu ca m-as topi de dragul frigului si al senzatiei de incotosmaneala uneori. E doar o senzatie, deoarece am deprins si eu naravul de a purta imbracaminte in straturi.

Dar imi simt sufletul la gura de cate ori urmaresc pe webcam starea catorva partii din Apuseni de care ma aflu practic la 2 aruncaturi de bat. In sensul ca-mi sunt aproape.

Istoria schiatului: Utilitatea in razboi, la vanatoare, pentru transport

vanatoare, razboi, deplasare pe schiuri
Foto: www.freethepowder.com

La originea tuturor inventiilor sta o zicala ce spune ca necesitatea este mama inventiilor. Mai bine-zis ca necesitatea accentueaza ingeniozitatea si spiritul creator al oamenilor.

Adevar grait-a cine-a cugetat a scoate pe gura asemenea afirmatie.

Nimic mai adevarat si referitor la istoria schiului, activitate aparuta din nevoia populatiilor de a se deplasa intre 2 puncte, A si B.

Dar iata cum stau lucrurile:

Primele schiuri

istoria schiatului: picturi rupestre
Foto: www.freethepowder.com

Asa cum apare mentionat in Enciclopedia Britanica, primele instrumente de schiat, stramosi ale schiurilor de azi, au fost descoperite pe teritoriul actualei Rusii. Datarile arheologilor le incadreaza undeva intre anii 8.000 si 7.000 i.e.n.

Mostre ale celor mai stravechi schiuri s-au gasit in diverse zone ale Europei. Insa asta nu e tot.

In Norvegia, aproape de Cercul Polar, arheologii au descoperit picturi rupestre infatisand oameni pe schiuri, cu vechimi de circa 4 milenii. Iar in alte tari ale Peninsulei Scandinave, au scos la lumina numeroase fragmente de schiuri, cu ”varste” intre 1.000 si 3.500 de ani.

Multe dintre aceste instrumente rudimentare aveau o infatisare care aduce mai degraba cu rachetele de zapada din zilele noastre, fiind scurte si late.

In vremurile civilizatiilor antice, locuitorii regiunilor cu climat rece, unde stratul de zapada acoperea in mod curent solul, au dezvoltat diverse forme a ceea ce cunoastem azi ca schiuri si ca sport de iarna. Si bine au facut!

Primele intrebuintari

primele aparitii si intrebuintari ale schiurilor
Foto: www.freethepowder.com

Cu toate ca originile nu sunt clare pe deplin si nici metodele de datare (e greu de apreciat cu exactitate o variatie de secole in arcul timpului), este cert ca avem de-a face poate cu cea mai antica activitate.


Utilizarile schiurilor pentru vanatoare si ca mijloc de transport erau cunoscute din timpurile Imperiului Roman si chiar de mai inainte. Probabil cu mult inainte si de construirea Piramidelor.

La baza sta necesitatea oamenilor de a se deplasa pe zapada intr-un mod mai eficace. Fix cum spuneam anterior.

Impresionant, nu-i asa?

Popoarele Sami sau laponii, cei mai nordici indigeni, se cred a fi cei care-au inventat schiurile. Exista si o explicatie pertinenta, ei petrecandu-si timpul printre ghetari si intinderi de zapada mai mult decat oricare alte populatii.

Nu e straina nici intersectarea cu activitati militare. Se confirma, de pilda, marsaluirea la lupta, pe schiuri, a unor trupe norvegiene deja in secolul al XII-lea, iar in Suedia din secolul al XV-lea.

In acelasi secol, folosirea echipamentelor de zapada in razboaie se extinde si pe alte teritorii nordice (Rusia, Finlanda sau Polonia).

Utilizarile in scop militar se prelungesc pana la inceputul secolului trecut, desigur, acolo unde contextul ”tolera” echipamentul specific in dotarea trupelor de infanterie.

Desigur, nimic din imbracamintea inceputului de secol nu se asemana cu gecile de schi sau cu pantalonii de schi de azi. Nici ca design, nici ca materiale, nici ca tehnologii.

Istoria schiatului: Transformarea in sport si activitate recreativa

transformarea schiatului in sport
Foto: www.freethepowder.com


Concret, multi militari s-au luptat pe schiuri si in Primul, si-n Al Doilea Razboi Mondial. Iar dupa lasarea la vatra, numerosi veterani au inceput sa practice schiatul si in viata de civili. Si au continuat sa-l promoveze intens ca sport.

Primele tentative de a aduce schiatul pe scena sporturilor de iarna trebuie cautate in urma cu niste secole, mai exact XVIII-lea secol.

Schimbarea ”scenei”

cum aratau primii schiori
Foto: www.skischuleschnalstal.com

Tot cum apare precizat in Enciclopedia Britanica, era anul 1733 cand capitanul Jens Emmahusen scrie primul manual de schi. Pe acesta de fapt se cladeste istoria schiatului ca disciplina sportiva.

Cateva decenii mai tarzii, in anul 1767, apar si primele competitii, mai intai intre cadrele militare, cu premiere in bani.

Aceste manifestari (in formele de-nceput, deosebit de timide pe scena sporturilor de iarna), datorita combinarii intre schi si tir cu arcul, ar putea trece destul de usor ca precursoare ale biatlonului de azi.

Tranzitarea de la o activitate strict utilitara / militara spre una cu scop recreational devine un pas important in evolutia celui considerat a fi regele sporturilor de iarna.

Cele dintai competitii adevarate

primele competitii de schi
Foto: www.freethepowder.com

Una dintre primele competitii unde schiatul avea incadrarea ca sport a fost o cursa de schi fond, gazduita in anul 1843 de pamanturile inghetate ale Norvegiei.

Prin anii 1860, se practica o forma de schi la nivel agonistic si dincolo de Ocean, un fel de coborari pe partii drepte. Iar la mai putin de 2 decenii dupa, in 1879, Oslo, actuala capitala norvegiana, gazduia primul mare concurs de sarituri cu schiurile.

Infatisarea primelor schiuri sportive

primele schiuri sportive
Foto: www.plasticsmakeitpossible.com

Pana pe la jumatatea celui de-al XIX-lea secol, o scurta descriere le infastiseaza cu legaturi primitiv construite. Prinderea bocancilor doar in zona varfului (calcaiul era mobil) ingreuna si chiar impiedica parcurgereea unor pante abrupte, in viteza.

In 1860, schiorul norvegian Sondre Norheim revolutioneaza design-ul schiurilor.

Tot ce a facut a fost sa infasoare radacini umede de mesteacan in jurul picioarelor, asa incat sa ancoreze si calcaiele. Odata uscate, partile vegetale deveneau mai rigide si mai rezistente la rupere.

Metoda, foarte ingenioasa la vremea sa comparativ cu alte incercari precedente, ii permite schiorului o stabilite superioara si un mai bun control al echipamentului.

Noua tehnologie, daca se poate numi astfel, avea ”darul” sa faciliteze desfasurarea unor discipline derivate din schiatul originar. Asa este, de pilda, schiul alpin, caracterizat la nivel agonistic de un extraordinar dinamism, cu coborari in mare viteza, viraje bruste si manevre uneori agresive.

Primele instalatii de urcare

instalatii de urcare la inceputul secolului trecut
Foto: www.freethepowder.com

Asa cum era de asteptat, nu au existat dintotdeauna instalatii de urcare. Nu a existat nici macar o forma mai rudimentara a lor.

Schiorii erau nevoiti sa parcurga pe jos toata portiunea pana la punctul de start. Acesta era un dezavantaj enorm, ceea ce le limita considerabil posibilitatile de antrenament si de perfectionare. Si-i epuiza de energie.

Cel putin, asa se infatisa tabloul celui mai popular dintre sporturile albe, pana prin anul 1930. Momentul marcheaza introducerea primelor dispozitive de urcare pe cablu de tipul telescaunelor si telecabinelor.

Istoria schiatului: Aprecierea maselor

Cu toata seria de inventii, se reuseste diminuarea starilor de oboseala menite sa compromita evolutia si performantele schiorilor.

Implicand mult mai putin efort decat anterior, dupa ”anul de cumpana”, schiatul capata o enorma popularitate mai intai pe ”batranul continent”, apoi si in partea nordica a celui nou.

Ulterior, castiga si simpatia locuitorilor de pe celelalte continente. Iar tot ce a urmat nu mai este pentru nimeni o noutate.

Ajunge un scurt contact cu o partie pentru a vedea cat s-a extins si evoluat ca stil, ca public, ca performante si mai cu seama ca echipament, de la schiuri si clapari, pana la ochelari si casti de protectie.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend