ProAlpin.ro Blog

Jocurile Olimpice de iarna 2018 – La pas printre cele 15 sporturi inscrise la linia de start la PyeongChang

Jocurile Olimpice de iarna 2018 – Cele 15 sporturi prezente la start

La Jocurile Olimpice de iarna 2018, care in acest an se tin la PyeongChang, Coreea de Sud, numaratoarea continua. Ziua 5… Au mai ramas de bifat alte 13 zile mari si late, pe durata carora organizatorii au concentrat restul programului competitional.

Cea de-a XXIII-a editie a evenimentului sportiv aliniaza la liniile de start nu mai putin de 15 discipline, de la biatlon si curling, pana la schi alpin si snowboard.

O parte dintre ele se desfasoara in spatiu deschis, in directa bataie a valului de ger siberian care, de cateva zile, a pus stapanire pe orasul PyeongChang.

In total, dupa 18 zile de adrenalina pura, se vor atribui 102 medalii de aur. Dintre acestea, 50 vor fi puse la bataie in intrecerile masculine, 44 in cele feminine si 8 in cele mixte.

Dar cum arata de fapt lista cu disciplinele inscrise sa ia startul la JO 2018 din ”Tara Diminetilor Linistite”?

Lista celor 15 ”protagoniste” de la Jocurile Olimpice de iarna 2018

Nu trebuie neaparat sa iubesti sporturile pe zapada si gheata pentru a vorbi despre cea mai importanta manifestare sportiva a anului.

Subiectul a ajuns pe buzele tuturor, chiar si a celor care mereu au fugit de valorile termice rigide sau care in viata lor nu au avut ocazia sa imbrace o geaca de schi.

Nu trebuie nici sa vorbesti limba localnicilor pentru a deslusi ce se petrece in spatele ”cortinei”. Pentru a intelege, ajunge sa inveti 15 cuvinte, cele mai importante care formeaza ”vocabularul” obligatoriu de la PyeongChang. Tot atatea insumeaza de fapt si numarul disciplinelor ”protagoniste”.

Daca ai urmarit editia precedenta, le vei regasi pe toate si aici. Iar daca te apropii de acest gen de eveniment pentru prima oara, curiozitatea iti va rezerva un loc in primul rand.

Ce-i drept, daca nu ti-ai cumparat bilet dus-intors pentru Seul, vei ocupa un ”onorabil” loc doar in fata televizorului.

1. Biatlon

Disciplina deschide seria ”lexicului” obligatoriu de la Jocurile Olimpice de iarna 2018. Asa cum sugereaza si numele,”mixeaza” 2 specialitati: schi fond (stilul liber) si tir.

Pentru urmarirea ”bataliilor”, ochii publicului se vor concentra spre Centrul de biatlon Alpensia, intre 10 si 23 februarie. Numarul total al probelor este de 11, dintre care 5 la masculin, 5 la feminin, plus o stafeta mixta.

2. Bob

Considerat ”formula 1 pe gheata”, bobul ramane dintotdeauna specialitatea cea mai spectaculoasa.

Cu 2 probe la masculin (echipe de 2 si de 4 persoane) si 1 la feminin (echipe de 2 persoane), ocupa calendarul evenimentului intre 18 si 25 februarie, pe circuitul de la Alpensia Sliding Centre.

3. Combinata nordica

Este un alt sport de iarna care mixeaza 2 discipline. De asta data este vorba despre schi fond si sarituri cu schiurile. Ramane si singurul rezervat in exclusivitate barbatilor.

Participantii isi vor disputa medaliile pe parcursul a 3 probe, in intervalul 14-22 februarie la Centrul de schi fond, respectiv la Centrul de sarituri Alpensia.

4. Curling

O prezenta interesanta la Jocurile Olimpice de iarna 2018 este curling-ul sau ”lupta” cu pietrele alunecoase. Este vorba tot despre un sport de echipa, intrat abia in 1998 printre specialitatile olimpice.

Curling include 3 probe: masculin, femin si mixt (acesta din urma, o premiera). Batalia pentru primele 3 medalii se da intre 8 si 22 februarie, la Centrul de curling Gangneung.

5. Hochei pe gheata

Foarte cunoscut si popular dincolo de Ocean, fara dubii, hocheiul ramane cel mai indragit dintre sporturile de echipa inscrise in ”cursa” de la PyeongChang 2018.

Sunt puse in joc 2 medalii, din 2 turnee, unul masculin, altul feminin, desfasurate intre 10 si 25 februarie la Centrul de hochei Gangneung si la Centrul de hochei Kwandong.

6. Patinaj artistic

Cand arta ia infatisarea unui sport, atunci acesta se numeste patinaj artistic, aflat dintotdeauna la limita dintre dans si competitiile agonistice.

Sunt prevazute 4 competitii si 5 medalii: individual masculin, individual feminin, dans, perechi, trofeu pe echipe. Punerea in scena a spectacolelor are loc in intervalul 9-23 februarie, la Arena de gheata Gangneung.

7. Patinaj viteza

Foarte similar cu intrecerile de alergare pe distante scurte si medii, patinajul viteza ramane o demonstratie de forta, rezistenta, concentrare si, nu in ultimul rand, viteza.

Cu nici mai mult, nici mai putin decat 14 gale programate (7 la masculin si 7 la feminin), reprezinta disciplina cea mai ”generoasa” de la aceasta editie a JO. Localizarea este Gangneung Oval, intre 10 si 24 februarie.

8. Patinaj viteza pe pista scurta

Cunoscut si ca short track, este vorba despre o alta varianta a patinajului bazat pe viteza si pe forta musculara. Deosebirea o face pista, mult mai scurta decat pentru disciplina precedenta.

”Meniul” prevede 8 probe sportive (4 feminin, 4 masculin), incluse cate una de stafeta pentru fiecare categorie. Acestea pot fi urmarite din 10 pana in 22 februarie la Arena de gheata Gangneung.

9. Sanie

In pozitie culcat pe spate, cu picioarele in fata, atletii de la sanie pornesc intr-o cursa contra cronometru pe pista inghetata. La fel ca la bob, startul este crucial pentru obtinerea unei medalii.

Sunt 4 numarul probelor: individual masculin, individual feminin, dublu mixt si echipe. Intrecerile se tin intre 9 si 25 februarie la Alpensia Sliding Centre.

10. Sarituri cu schiurile

Partial, disciplina apare integrata si in cadrul combinatei nordice, dedicata pasionatilor de schi. Rezultatul final depinde nu doar de lungimea saltului, ci si de stilul personal al fiecarui atlet.

Pe listele de la PyeongChang sunt incluse in program 4 probe. Cele 3 intreceri la masculin si 1 la feminin pot fi urmarite in perioada 10-19 februarie la Centrul de sarituri Alpensia.

11. Schi acrobatic

I se mai spune si freestyle… Dar ce conteaza numele cand spectacolul este asigurat? Prin definitie, constituie unul dintre cele mai coregrafice sporturi albe, dar si cele mai elaborate, in care tehnica schiului alpin clasic se imbina cu elemente variate (portiuni dificile pe traseu, sarituri si figuri coregrafice).

Numarul total al probelor este de 10, 5 la masculin si tot atatea la feminin, disputate intre 9 si 23 februarie la Bokwang Phoenix Park.

12. Schi alpin

Considerat ”regele” absolut al tuturor specialitatilor de la Jocurile Olimpice de iarna 2018, schiul alpin atrage privirile tuturor, fiind si cel mai asteptat. Poate si de ce este totusi cel mai accesibil inclusiv ”muritorilor de rand”.

In program sunt trecute 11 probe de schi alpin (cate 5 la masculin si la feminin, apoi mixt pe echipe. Acestea ocupa calendarul evenimentului intre 13 si 24 februarie si au ca localizare Jeongseon Alpine Centre si Yongpyong Alpine Centre.

13. Schi fond

Ce ne mai place schiul, chiar daca este rezervat fondistilor, care trebuie sa alterneze cele 2 stiluri specifice: liber si clasic. Marsul continuu pe stratul de zapada poate fi descris drept un imn adus rezistentei fizice.

In total, se vor atribui 12 medalii de aur, cate 6 la feminin si la masculin, pe distante variabile. Probele ocupa programul intre 10 si 25 februarie, la Alpensia Cross-Country Skiing Centre.

14. Scheleton

Face parte dintre sporturile individuale, ”imprumutand” denumirea de la modelul de sanie folosit. Spre deosebire de probele de sanie, sportivii stau pe burta, cu fata inainte.

La PyeongChang sunt puse in joc 2 medalii (1 la feminin, 1 la masculin). ”Intalnirile” sunt programate pe 15, 16 si 17 februarie, la Olympic Sliding Centre.

15. Snowboard

Inchidem grupul ”participantelor” la Jocurile Olimpice de iarna 2018 cu snowboard. Privita (pe buna dreptate) ca ”jumatatea” freestyle-ului (include elemente tehnice similare), este tot o disciplina noua, inscrisa printre cele olimpice tarziu, in urma cu 2 decenii.

Organizatorii pun in joc 10 medalii, distribuite egal intre femei si barbati. Potrivit programului afisat pe site-ul oficial PyeongChang 2018, intrecerile de snowboard se tin intre 10 si 24 februarie, la Phoenix Park si la Alpensia Ski Jumping – Big Air.

Foto: www.olympic.ca

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend