ProAlpin.ro Blog

John Huston – explorator polar modern

Daca urmaresti si te intereseaza exploratorii din zilele noastre, cel mai probabil ai auzit de John Huston. Daca nu, ai sansa acum.

John Huston, american, nascut pe 14 august, 1976, a fost unul din oamenii selectati de catre BBC si History Channel sa reproduca „cursa catre Polul Sud”, in „Blizzard: Race to the Pole”. In aceasta, 2 echipe, una de novegieni (+John) si una de britanici s-au intrecut catre Polul Sud geografic, recreand expeditia lui Amundsen la Polul Sud, versus Terra Nova lui Scott. In timpul acesteia, membrii expeditiilor au putut folosi doar echipamentul, imbracamintea si mancarea care au fost la dispozitie si in 1911. Liderul expeditiei a fost temerarul Rune Gjeldnes. Ei au schiat si au calatorit cu sanii trase de caini peste 2250 de kilometri, timp de 72 de zile. Astfel, totul a fost fidel „cursei” originale. Mai putin, desigur, sfarsitul tragic al expeditiei Terra Nova.

john huston 2

Pe langa aceasta, John Huston a cucerit si Polul Nord: in Aprilie 2009, Huston si partenerul sau de expeditie Tyler Fish au calatorit , fara suport exterior catre Polul Nord. Au devenit primii americani care au realizat aceasta calatorie de 760 de kilometri si 55 de zile. Ea este considerata de majoritatea exploratorilor ca fiind cea mai grea de pe planeta.

Cel mai recent (2013), Huston a participat alaturi de Tobias Thorleifsson, Hugh Dale-Harris si Kyle O’Donoghue la o expeditie de peste 1000 de kilometri pe insula Ellesmere, care a durat nu mai putin de 65 de zile.

Americanul a mai participat la expeditii majore in Groenlanda si la Polul Sud, iar momentan lucreaza ca ghid in baze polare, unde ajuta oameni de stiinta si echipaje de filmare si isi ofera serviciile de consultant in logistica, siguranta si comunicarea in expeditiile polare.

Cand nu e nevoit sa infrunte temperaturi de -50°C, Huston este vorbitor motivational, iar printre hobby-urile sale se afla gatitul, citititul si calatoriile. De asemena, el face parte din Team Bergans, testand si oferind feedback pentru echipamentul produs de norvegienii de la Bergans of Norway.

john huston 3

Mai multe despre John puteti afla pe pagina sa oficiala, JohnHuston.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend