ProAlpin.ro Blog

Junii Brasovului – traditie anuala la o saptamana dupa Pasti

Data: 22 aprilie 2012
Locatie: Brasov

Brasovul uimeste ca de fiecare data. Poate sunt subiectiva, da, dar aceia dintre voi care au asistat sunt de aceeasi parere cu mine ca sarbatorile Brasovului intotdeauna au fost interesante si pastrate ca atare.

La o saptamana dupa Paste, in fiecare an in Brasov se organizeaza Zilele Brasovului si, implicit, Junii Brasovului.

Este o traditie pastrata cu sfintenie inca dinainte de anul 1930, in prima duminica de dupa Pasti, deci nu are o data fixa. Junii Brasovului sunt reprezentati de oameni imbracati in costume populare romanesti si care semnifica diferite regiuni din Transilvania. Fiecare costum are un anume specific, iar frumusetea cailor este ea insasi o parada. Din cand in cand unii dintre acestia striga catre multime „Hristos a inviat”, pentru ca, in fond, este o traditie pre-crestin, implicand renasterea rituala, iar altii isi strunesc caii sa faca diferite miscari impresionante.

Cetile Junilor sunt in numar de 7: Junii Tineri, Junii Batrani, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovecheni, Junii Rosiori si Junii Albiori. In general titlul de „jun” s-a predat din neam in neam, initial fiind ca un fel de botez al tinerilor necasatoriti.

Anul acesta, parada va incepe duminica, 22 aprilie, in jurul orei 11 si se porneste din Piata Unirii in frunte cu o fanfara. Defilarea continua pe strada Muresenilor (in centrul Brasovului) unde va fi inchisa circulatia. Apoi Junii vor face un ocol si se vor duce la Pietrele lui Solomon, unde va avea loc o adevarata sarbatoare campeneasca, dar unde se organizeaza si competitii intre Juni, in probe precum aruncarea buzduganului, „cateaua” si altele.

Ar fi pacat sa pierdeti o asemenea parada daca aveti drum prin zona. Cei ce au participat la Junii Brasovului in alti ani ne pot marturisi de simplitatea si frumusetea acestei traditii. Mai cunoasteti parade asemanatoare in alte zone ale tarii?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

2 comentariiLasa un comentariu

  • Cred ce este gresita data de 22 Aprilie, in conditiile in care sustineti ca aceasta parada are loc la o saptamana dupa Paste. Pastele este pe 05 Mai…

    • Acesta este un articol din 2012. Intr-adevar Pastele 2013 a fost pe 5 mai, iar Junii au fost pe 12 mai. 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend