ProAlpin.ro Blog

Lempesul, rezervatie naturala la doi pasi de Brasov

Cu siguranta cei care locuiesc in Brasov, au vazut acel deal care se inalta mandru, intre comuna Sanpetru si Harman.

Este vorba de Dealul Lempes, parte din Depresiunea Brasovului, care cuprinde o zona naturala protejata cu o suprafata totala de 274.5 ha.

Are aspectul unei culmi alungite pe directia nord-est si sud-vest si are o constructie predominata de calcare, conglomerate, acoperita cu paduri de esente tari, printre care gorunul si jugastru.

Se incadreaza in categoria rezervatiilor naturale botanice intrucat aici se gasesc speciile colilie, paius, rogoz pitic, la care se asociaza alte specii xerofile cum ar fi Koeleria gracilis, Stachis recta, Hyancithella leucophaea, Echium rubrum etc. Vegetatia gasita aici, rocile, solul si padurile de esenta diferita sunt toate formate in postglaciar.

In partea nordica a dealului,gasiti exemplare de tei, carpen si paltin de camp, in partea vestica predomina padurea de fag cu rare exemplare de brad si carpen. In plus, suprafete intinse de pin negru, puieti de fag, gorun, paducel, salba alba si salba raioasa pot fi admirate.

In partea estica se dezvolta din plin specii stepice si calcofile precum colilia, rogozul pitic, paiusurile, ochiul sarpelui rosu, stanjenei, zambila salbatica.

Aceasta vegetatie de stepa aparuta in zona forestiera se datoreaza substratului microconglomerat calcaros, expunerii sud-estice si adapostului oferit de depresiune. Tot aici, gasim si o fauna cu exemplare ocrotite precum sorecarul comun, acvila pitica si cerbul.

La o distanta de cativa kilometri de Brasov, la 10 minute de mers cu masina, Dealul Lempes poate fi o alegere pentru o drumetie de duminica. Fara sa aveti nevoie de un echipament special, inarmati cu un aparat de fotografiat si dispozitia necesara pentru a admira multitudinea de specii de plante. Si, daca aveti norocul sa intalniti un exemplar din fauna protejata, care sa va incante privirea, ati obtinut o zi cu totul speciala.

Aer curat, miscare, socializare cu familia si prietenii, o locatie accesibila brasovenilor care iubesc natura!

Ce obisnuiti sa faceti duminica? Daca trebuie sa alegeti o drumetie scurta, incotro va indreptati?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

2 comentariiLasa un comentariu

  • Suntem iubitori de drumetii montane(eu si sotul)si am dori sa mai gasim si alti doritori pentru drumetii pe trasee cu dificultate redusa(avem 46-47ani)si am inceput din 2013 sa mergem in drumetie,un grup mai mare ar fi mai bine.Am fost pe traseul:Podu Berii -cabana Ciucas-virful Ciucas,platou Bucegi-Babele-crucea Caraiman,prapastiile Zarnestiului-cabana Curmatura-fantana lui Botorog.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend