ProAlpin.ro Blog

Sa intelegem lentilele ochelarilor de schi: Ce culoare pe vizibilitate scazuta si foarte scazuta?

lentilele ochelarilor de schi - culoare pe vizibilitate scazuta

Lentilele ochelarilor de schi creaza o ditamai confuzie in momentul achizitiei. Mai bine-zis culoarea lor, ce se poate regasi pe aproape toata paleta curcubeului. Si chiar pune cumparatorii in mare incurcatura.

Fara sa mai vorbim de alti parametri care, de asemenea, influenteaza potrivirea intr-un anumit context.

Modul in care are loc contactul cu reflexia zapezii si cu conditiile atmosferice (soare, ceata, cer innorat, ninsoare) tine de cateva caracteristici:

 • Forma (cilindrice, sferice);
 • Numar (1 sau 2);
 • Tratamente aplicate (polarizare, protectie UV etc.)
 • Culoare (galbene, rosii, maro etc.).

Iar azi va fi despre culoare.

Culoarea la lentilele ochelarilor de schi: Explicatia tehnica

Roz, verzi, aurii? La ce lentile crezi ca trebuie sa te opresti?

Nu e o simpla chestiune de estetica. Cromatica face diferenta si imbunatateste experienta in turele pe zapada si pe partii.

Optiunea pentru o nuanta sau alta nu se face in functie de preferintele personale ori ca sa se asorteze cu casca de schi sau cu alta piesa a echipamentului de ski si snowboard. Decizia se ia tinand cont de starea vremii si de luminozitate.

Vom intra putin in detaliu, doar ca sa intelegi ca de fapt conteaza nivelul de transmisie a luminii sau VLT (Visible Light Transmission). Culoarea este orientativa, ajutand sa te ghidezi.

Despre procente si categorii

Factorul VLT exprima in procente cantitatea de lumina care trece printr-o lentila si poate inregistra valori intre 0 si 100. Cu cat valoarea masurata este mai ridicata, cu atat permite sa traverseze mai multa lumina.

Altfel spus, parametrul este cel care decide cat vezi de bine in iesirile tale si face diferenta intre agonie si extaz.

Si ca sa nu te pierzi printre procente, sa identifici mai usor ce culoare e potrivita la lentilele ochelarilor de schi, valorile VLT sunt grupate in categorii. De asta data, variantele numerice ocupa o scara de la 0 la 4.

VLT (%) CategorieLuminozitateClaritate aerConditii ambientale
100–81 S0 Foarte luminoase, doar putin nuantate Lumina foarte slaba Nocturna, ceata, ninsoare puternica
80–44 S1 Luminoase, putin nuantate Lumina slaba Lumina artificiala, ceata, ninsoare
43–19 S2 Cu luminozitate medieLumina moderataPe orice conditii meteo, uz universal
18–9 S3IntunecateLumina puternicaLumina puternica
8–3 S4Foarte intunecate Lumina foarte intensaSoare puternic, pe zapada, pe ghetari, la altitudini

Si acum, sa trecem la lucruri mai concrete, fara alte detalii tehnice. In realitate, asta te intereseaza. Insa decizia nu se ia cu ochii inchisi. In joc intra variabile precum starea vremii, ora din zi si locul unde te desfasori.

Cum alegi culoarea la lentilele ochelarilor de schi pe vizibilitate redusa si foarte redusa?

Ca sa te descurci printre atatea culori si cel putin sa excluzi ce nu se potriveste cazului tau, poti incepe prin a-ti da niste raspunsuri:

 • Schiezi la orice ora, chiar pe nocturna si te simti in largul tau oricare se anunta starea vremii?
 • Iesirile tale au loc in plina iarna, cand ziua este scurta sau spre primavara, cand mai creste?
 • Te multumesti cu partii amenajate sau folosesti ochelarii de schi si in drumetii prin zapada?

Oricum, multe sunt intrebarile si variabilele care inclina balanta spre o categorie sau alta de lentile.

Vom incepe cu lentilele ochelarilor de schi care se preteaza pentru conditii vitrege. Culoarea, dar mai ales categoria potrivita (asa cum vei vedea, unele culori merg in situatii diverse), in mod surprinzator, poate sa:

 • Accentueze umbre;
 • Sublinieze contururi;
 • Evidentieze obstacole;
 • Imbunatateasca sfera vizuala.

Pe vizibilitate foarte scazuta: categoria S0, VLT 80 – 90 %

Lentilele din categoria S0 se preteaza cel mai mult pentru evolutii pe nocturna, pe inserat, in conditii cu ceata, pe ninsoare abundenta etc.

Sunt ideale cele cu o minima nuantare, care nu amplifica luminozitatea. Poate fi vorba despre lentile deschise la culoare si chiar transparente:

 • Roz sau roz prafuit – Imbunatatesc perceptia vizavi de contrastul mediului exterior si de profunzimea spatiului. Reduc oboseala ochilor, fiind perfecte pentru serile tarzii si zilele foarte innorate.
 • Galbene – Blocand lumina albastra, furnizeaza un contrast mai bun si asigura o cantitate mare de lumina ochilor. Astfel, ambientul devine mai vizibil in contextul unei luminozitati deficitare.
 • Transparente – Nu au protectie UV, insa nu e mare pierdere. In conditii de vizibilitate scazuta si foarte scazuta, e mai important sa tina departe de ochi zapada si vantul decat sa filtreze razele soarelui.

In schimb, daca se schiaza pe partii in conditii optime de iluminare nocturna, se poate recurge si la lentile de alta culoare.

Cer innorat sau / si cu ninsoare: categoria S1, VLT 60 – 80 %

In conditii de vizibilitate diminuata, pe ceata, ninsoare si chiar pe nocturna, se vor folosi tot lentile cu VLT ridicat si cu filtre din categoria S1. Daca e nevoie, S0, pentru a nu retine deloc din lumina ambientala.

Paleta cromatica este similara cu sectiunea anterioara. Iar pe langa lentilele roz, galbene si transparente, cu sau fara variante oglinda, se descurca foarte bine si cele:

 • Aurii sau ambrate – Filtreaza lumina albastra. Evidentiaza foarte bine umbrele pe zapada, inlesnind identificarea obstacolelor.
 • Portocalii – Amplifica in mod semnificativ luminozitatea ambientului si contrastele, fiind foarte bine tolerate pe ceata si ninsoare.

Deocamdata, ne-am limitat informatiile la ochelari de schi pentru nocturna, ninsoare, ceata si in orice caz, pentru conditii in care spectrul vizual acopera o arie destul de limitata.

Dar asta nu e tot despre culoarea lentilelor! Urmeaza o continuare, in care vom aborda si celelalte 3 categorii (S2, S3, S4), anume pentru o arie vizuala mai clara, fiecare cu cromatica aferenta, desigur, si cu explicatii.

Foto: www.youtube.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend