ProAlpin.ro Blog

Locuri de vizitat in Romania. Castelul Peles in imagini

Castelul Peles este situat in Sinaia, pe Valea Prahovei,  la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti, pe drumul european E60 (DN1). Daca alegeti sa mergeti cu trenul exista destul de multe care pleaca din Ploiesti sau Brasov cu destinatia Sinaia.

Castelul Peles din Sinaia, care avea rol si de resedinta a regilor din Romania, a fost construit in timpul regelui Carol I al Romaniei (1866 – 1914), dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman.

Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, fiind declarat datorita valorii sale istorice si artistice, unul din cele mai importante monumente din Europa, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Lucrarile de amenajare a terenului pentru constructia castelului Peles incep in anul 1873, fiind nevoie de 2 ani si 300 de muncitori pentru finalizarea amenajarilor.

Piatra de temelie a castelului Peles se pune in anul 1875. Sub piatra de temelie sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, unele dintre primele monede romanesti cu chipul lui Carol I.

Inaugurarea oficiala a castelului are loc 8 ani mai tarziu, in 1883.

Dupa inaugurare, castelul Peles mai sufera numeroase modificari ajungand la forma in care poate fi vazut astazi abia in 1914.

Castelul are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central are o inaltime de 66 de metri. Pelesul are și o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala.

Inca din 1883 castelul avea incalzire centrala si plafonul de sticla al holului de onoare era mobil, fiind actionat de catre un motor electric, dotari foarte moderne pentru acea epoca. Datorita uzinei electrice proprii, Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa.

Castelul va ramane resedinta familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. In 1953 Pelesul devine muzeu.

Personal am vizitat castelul Peles anul trecut si am ramas impresionat de lucrarile de renovare si amenajare facute in ultimii ani, perioada in care a fost si inchis publicului larg.

Puteti face un tur virtual al castelului aici http://peles.ro/category/exploreaza/tur-virtual/

Totusi, daca aveti ocazia nu ezitati sa vizitati castelul Peles. Cu siguranta nu o sa fiti dezamagiti. Si apropo de vizite, anul acesta a fost cineva la Peles ca sa ne povesteasca cu ce impresii a ramas ?

Despre autor: Andrei este editor la blogalpin.info, blog care prezinta in general review-uri ale echipamentelor de munte. Scrie si pe blogul ProAlpin.ro ajutand comunitatea cu informatii relevante despre echipamentele de munte.

Sursa imagini: Flicker (Justin Jackson, gaspar serrano)

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

3 comentariiLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend