Pe langa echipamentul montan, pe langa kitul de prim-ajutor, mai exista cateva lucruri esentiale de luat in drumetii. Insa de multe ori, comoditatea, graba, indiferenta sau lipsa de informare contribuie la omiterea lor.
Grija pentru lucruri indispensabile
Ambientul montan poate fi descris ca un fel de scoala a vietii. Si fiecare aventura outdoor te imbogateste cu diverse lectii de viata, chiar daca in mare, faza de instruire se rezuma la pregatirea bagajului. Concret, training-ul pentru primele drumetii include abilitatea sa fii in masura sa selectezi obiectele cu adevarat indispensabile si sa le excluzi pe cele de prisos. Iar inainte de viitoarea tura montana, inainte de obisnuita excursie de duminica, acorda-ti o clipa de ragaz. Improspateaza-ti memoria recitind, poate, aceasta postare.
Lucruri esentiale de luat in drumetii
Mai mult ca sigur, multi se vor gandi in primul rand la:
- Pelerina de ploaie;
- Lanterna sau / si frontala;
- Bidonul cu apa;
- O patura, etc.
Intr-adevar. Dar in niciun caz, nu le vei tine in buzunarul de la pantaloni. Vor face parte din lucrurile pe care le pui in rucsac. Insa pe langa acestea, fa tot posibilul sa nu uiti acasa urmatoarele accesorii (sau macar o parte). Unii le considera maruntisuri, dar in mod sigur, sunt lucruri esentiale de luat in drumetii:
1. Briceagul multifunctional
Brelocurile si/sau bricegele multifunctionale sunt inspirate din celebrul cutit elvetian cu zeci de accesorii. Poate ca nu acopera chiar atat de multe functii, insa sunt compacte, usoare, practice, foarte manevrabile, elegante si rezistente, fiind fabricate din otel inoxidabil. Desi au dimensiuni reduse, sunt proiectate sa indeplineasca o multime de utilitati. In functie de model, contin cutit, desfacatoare, cleste, surubelnite, lupa, etc. Unele brelocuri, de pilda, au incorporate pana si un stick de memorie pentru computer. Posibil sa nu ai nevoie in aventurile tale de aceasta versiune, insa poti oricand opta pentru cele compatibile cu ambientul salbatic. In caz ca nu-ti vin idei la ce ti-ar folosi, iata cateva:
- Sa repari echipamentul de munte;
- Sa construiesti un refugiu;
- Sa culegi ciuperci din flora spontana;
- Sa-ti scoti un ghimpe din palma;
- Sa transformi o ramura in frigaruie;
- Sa desfaci o conserva, etc.
2. Harta turistica a zonei
Probabil ca odata ce ai in dotare un smartphone cu GPS, nu-i gasesti rostul pe lista cu lucruri esentiale de luat in drumetii. Dar nu este deloc un obiect iesit din moda. Multi montaniarzi, pana si cei cu experienta, o tin la loc de cinste alaturi de echipamentul montan. O poti folosi daca vrei sa studiezi itinerariul inainte de plecare. Iar in timpul excursiei, devine o solutie excelenta in locul aplicatiilor smart ale telefonului, in special cand te lasa bateria si nu ai in dotare un incarcator solar. Pentru a o proteja de deterioare si de umezeala, dupa fiecare utilizare, impatur-o cu grija asa cum era initial. Harta merita tot respectul tau. Asadar, pastreaz-o in conditii optime si acasa. Iti va sari in ajutor daca:
- Te indoiesti de o poteca nemarcata;
- Vrei sa verifici altitudinea varfului din fata ta;
- Nu stii unde gasesti cel mai apropiat loc de popas;
- Cauti o ruta alternativa pentru intoarcere, etc.
3. Busola
Proababil ca nu se poate busola fara harta, ambele devenind pereche in calatorie, in special daca iti lipseste un insotitor. Cele 2 formeaza cuplul perfect cand vine vorba de supravietuire si de instrumentele de orientare outdoor. De preferat ar fi s-o ai mereu asupra ta. Este simplu de utilizat, nu te incomodeaza daca o porti intr-un buzunar, cantareste putin si costa o nimica toata (nu reprezinta o investitie consistenta). Nu are nevoie de baterii, prin urmare, nici sa fie incarcata. Dar talentul prin care se remarca este ca nu te lasa la greu. La greu inseamnand toate acele situatii in care apare riscul sa:
- Nu mai stii incotro sa te indrepti, desi zona pe care-o traversezi nu ti-e deloc straina;
- Te ratacesti, desi pana atunci, capacitatile tale de a te orienta nu au dat gres;
- Te surprinde ceata, ploaia, furtuna, noaptea si sa te abati de la itinerariul corect.
4. Gustarea energizanta
In turele lungi si anevoioase, organismul consuma o buna parte din resurse. Efortul depus creste sub greutatea rucsacului si a bocancilor. La un moment dat, vei ajunge sa nu-ti mai reusesti nici macar sa-ti tragi picioarele dupa tine. In parte, depinde daca esti suficient de antrenat pentru traseul respectiv. Insa i se poate intampla oricui odata cu epuizarea energiei. Pentru refacerea rapida a rezervelor energetice, ai nevoie de gustari hranitoare, cu efect stimulant si usor de digerat. Referitor la ce poti sa mananci sau sa bei in imprejurari similare, parerile sunt impartite. Poti alege intre:
- Fructe proaspete, cele mai recomandate fiind merele;
- Mici cantitati de fructe deshidratate (ananas) sau uscate (prune, stafide, caise);
- Fructe nucifere (arahide, alune, fistic, nuci, etc.);
- Biscuiti uscati simpli / cu ciocolata, fructe, etc., dar fara crema;
- Cateva bucati de ciocolata, inclusiv in combinatie cu arahide;
- Batoane energizante cu cereale, fructe uscate, miere, etc.
Recomandari
Cand mergi pe munte, completeaza-ti rucsacul cu echipamentul necesar, insa fara excese. Plusurile nu vor face decat sa-l ingreuneze. Pe langa obiectele de baza (cort, sac de dormit, folie impermeabila etc.), doteaza-ti buzunarele cu cele cateva lucruri esentiale de luat in drumetii. Fie ca se iveste sau nu ocazia sa le folosesti, este mai bine sa le ai asupra ta decat sa ai nevoie de ele, dar sa-ti lipseasca. Pentru a fi in orice moment la dispozitia ta, rezerva-le un loc in buzunarul de la pantaloni, de la geaca impermeabila sau de la softshell.