ProAlpin.ro Blog

Mergeti cu copiii in natura! – spun cercetatorii

Daca toate dovezile de pana acum nu v-au convins asupra beneficiilor extraordinare ale petrecerii timpului in natura, o alta echipa de cercetatori a gasit o miriada de beneficii aditionale.

Cercetatori din Spania, Norvegia si SUA si-au unit fortele sub conducerea lui Payam Dadvand, de la Centre for Research in Environmental Epidemiology din Barcelona si au studiat 2.593 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, de la 36 de scoli din Barcelona, timp de un an. Studiul a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Elevii au participat la teste cognitive, patru la numar, la interval de trei luni unul de altul, in timpul unui an. In acelasi timp, cercetatorii au folosit imagini facute de sateliti, ca sa afle cat de mult spatiu verde se afla in jurul casei, pe traseul copiilor de acasa la scoala si in jurul scolii.

corturi robens

Copiii de obicei arata imbunatiri la astfel de teste, pe masura ce creierele lor se dezvolta. Insa, copiii care au fost inconjurati de mai multe spatii verzi au avut cresteri mai mari, in medie, cand vine vorba de memorie functionala, „memorie functionala superioara” si atentie.

Destul de interesant este ca „verdeata” din jurul casei nu a parut sa conteze foarte mult, ci mai degraba spatiile verzi de pe drum si (mai ales) de la scoala au facut o diferenta imensa.

„[La] copiii care au avut parte de mai mult verde in jur, am observat o dezvoltare cognitiva mai buna, astfel au avut rezultate mai bune la teste”, a spus Mark Nieuwenhuijsen, unul dintre autorii studiului, citiat de WashingtonPost. „A fost vorba de o diferenta de aproximativ 5 procente pe parcurs.” E o valoare ce poate parea mica, dar la scara unei populatii, aceasta diferenta poate avea un impact colosal. Nu zic eu asta, l-am parafrazat pe acelasi cercetator.

banner_bergans_animatDin datele cercetatorilor se pare ca si poluarea este un factor destul de important cand vine vorba de aceste rezultate, dar nu este singurul.

„Nu credem ca este doar poluarea aerului”, a zis Nieuwenhuijsen. „Cred ca exista si un efect direct; cand te uiti la spatiile verzi in conjunctura cu sanatatea mintala, vezi clar efectele benefice ale spatiilor verzi asupra sanatatii.”

Exista o ipoteza numita „ipoteza biofiliei”, dezvoltata de biologistul E.O. Wilson, de la Universitatea Harvard, care postuleaza: pentru ca noi oamenii au evoluat in zone pline de plante verzi, ca si efect resimtit in ziua de azi, avem o nevoie de baza, psihologica, de spatii verzi. Astfel, cand suntem lipsiti de acestea, ne dauneaza psihicului.

corturi easy-camp

Daca Wilson are dreptate, contactul cu natura este o nevoie primara a omului.

Dar chiar daca ipoteza sa nu este adevarata si beneficiile apar din cauza lipsei galagiei in zonele verzi, sau din cauza faptului ca in astfel de medii suntem incurajati sa facem activitati fizice, ideile de baza sunt:

1. Scolile ar trebui sa planteze mai multi copaci, sa fie incojurate de arbori si gradini.
2. Autoritatile din orase ar trebui sa incorporeze cat se poate de multe spatii verzi. Poate al n-spelea Mall poate fi inlocuit cu un parc imens.
3. Incaltati-va cu ghetele de munte, luati-va rucsacul in spinare si haideti la drumetii si la camping cat cuprinde!

Puteti gasi pe acest site o serie de 3 articole cu sfaturi pentru drumetiile cu cei mici, daca esti proaspat parinte montaniarzi, iar daca prichindelul e foarte micut, arunca o privire peste rucsacurile de transportat copii.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend