ProAlpin.ro Blog

Mos Nicolae, traditie si legenda in ziua de 6 decembrie!

Sfantul Nicolae, cunoscut si drept  Mos Nicolae, se sarbatoreste in ziua de 6 decembrie, o zi adorata de copii deoarece vine cu multe cadouri. Foarte putini insa cunoastem legenda care se invarte in jurul acestei date si evenimentele care au marcat viata acestui Sfant.

Legenda spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut in a doua jumatate a secolului al III – lea intr-o familie instarita din localitatea Patara, Asia Mica. Ramas orfan, si-a impartit averea saracilor si nu si-a oprit nimic. Provenind dintr-o familie de credinciosi, a devenit Arhiepiscop al Mirelor Lichiei intr-o perioada in care crestinii erau asupriti. A fost inchis si eliberat la urcarea pe tron a Sfantului Constantin.

Mos Nicolae la ProAlpin.ro1In anul 325 a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea, in calitate de episcop. La acest sinod, se sustinea ca Iisus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu ci un om cu puteri supranaturale. In cadrul sinodului, Sfantul Nicolae s-a ridicat si i-a tras o palma ereticului Arie, de unde si obiceiul ca cei neascultatori sa primeasca o nuia. In plus, cei care se abateau de la dreapta credinta erau pedepsiti de Sfant prin lovire cu o nuia peste maini.

Pe de alta parte, el oferea si multa intelegere si iertare. Oferea saracilor sprijin si ii vindeca pe cei bolnavi.  Ziua de 6 Decembrie marcheaza moartea acestuia, in anul 340, iar moastele sale sunt pastrate la Bari, in sudul Italiei.

Ce spune traditia?

Reprezentata de un batran cu barba alba, ziua de 6 Decembrie semnifica trecerea timpului si face aluzie la prima zapada, la inceputul iernii. Se spune ca pazeste Soarele pentru a nu lasa lumea fara lumina. Ajuta vaduvele si fetele sarace la maritat si apara soldatii pe timp de razboi.

Obiceiul cadourilor

Este legat de legenda celor trei surori care nu reuseau sa se casatoreasca deoarece erau prea sarace. Tatal foarte indurerat a promis sa ia viata fetelor si apoi sa-si ia zilele. Auzind acestea, Sfantul Nicolae a trimis familiei cateva pungi cu galbeni, pe care slujitorii le-au strecurat pe horn. De atunci, copii si cei dragi primesc cadouri in aceasta zi, in ghetute sau in ciorapi.

Voi cum va bucurati de aceasta zi?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend