ProAlpin.ro Blog

Nu vizitati Antarctida!

Antarctida este fara doar si poate unul dintre cele mai interesante locuri de pe glob. Dar poate e un pic cam fragila pentru a acomoda vizitatori. Turistii nu-si lasa doar urmele bocancilor in zapada antarctica, iar comportamentele, activitatile si poluarea pun Antarctida in pericol.

Antarctida este localizata la Polul Sud, iar mai bine de 95% din suprafata sa este acoperita cu gheata. Restul de 5% este roca. Vanturile ajung la viteze incredibile si temperaturile pot ajunge pana la -90 de grade Celsius in timpul iernii. „Localnicii” sunt in mare parte pinguini, precum si 6 specii de foci si 8 specii de balene.

Antarctida face subiectul Tratatului Antarcticii, care reglementeaza relatiile internationale în raport cu Antarctida, singurul continent de pe Pamant fara populatie umana bastinasa. Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961 fiind semnat în total de 47 de tari (printre care si Romania, care a aderat la 15 septembrie 1971), face din Antarctica o rezervatie stiintifica, interzicand activitatile militare pe continent  si stabileste libertatea de cercetare stiintifica pe teritoriul ei.

Problemele devin evidente acum, cand turismul in Antarctida este in crestere. Din cauza aceasta continetul alb a inceput sa resimta consecinte severe legate de mediu. Sezonul acesta (2015-2016), se astepata ca mai bine de 40 de mii de turisti sa viziteze continentul. Numarul este in crestere in fiecare an: in 2012-13 au fost 34.316 turisti, iar in 2014-2015 numarul a ajuns pana aproape de 37 de mii.

Pericolele pentru Antarctida sunt multe, arata coolantarctica.com, prientre ele numarandu-se agentii poluanti care tin de nave si avioane, posibilitatea devarsarii de combustibili fosili si uleiuri, efectele detrimentale pe care le are un numar mare de oameni asupra faunei si a ecosistemului, precum si introducerea accidentala a organismelor care nu sunt native Antarctidei.

Antarctida

Asa arata mare parte a Antarctidei. Sursa: wikipedia.org

Discoveringantarctica.org.uk da ca exemplu un incident din 2007 in care vasul MV Explorer s-a scufundat aproape de insulele South Shetland. Desi toti pasagerii si echipajul au fost salvati, 178.000 de litri de combustibil si 24 de tone de ulei stau acum pe fundul oceanului si se elibereaza treptat in ecosistemul marin.

De asemenea, daca in anii ’80 si ’90 turismul se realiza in grupuri mici si timpul petrecut pe continent era foarte scurt, in zilele noastre scenariul este diferit, turistii participand la diferite activitati ca waterski, parapanta, scufundari, pescuit si asa mai departe. Toate acestea au un impact asupra ecosistemului virgin al Antarctidei.

Nu numai introducerea organismelor, sau microbilor care nu sunt nativi continentului alb este o problema, ci si transferarea florei si faunei dintr-o parte a continentului in alta, in care nu a existat inainte.

Ideea este ca desi turistii nu stau o perioada foarte lunga pe continent, impactul este mare, mai ales prin prisma numarului lor.

banner_bergans_animat

„E mai bine sa ai un anumit nivel de turism responsabil, decat sa treaca pe sub radar”, spune Jane Rumble, citata de BBC.com. Jane este seful departamentului Regiunile Polare, al Ministerului de Externe Britanic. Si sunt de acord cu ea. Daca se interzice turismul, el se va realiza la negru, in mod sigur si atunci nu vor exista reguli. Daca tursimul este legal, atunci regulile pot fi impuse cu mult mai multa strictete. Pana la urma urmei, depinde de noi, de fiecare in parte, sa fim responsabili si sa nu vizitam continentul de la Polul Sud. Sau daca o facem, macar sa fim responsabili, si sa luam masuri extreme pentru a prezerva acest loc mirific.

Daca nu am reusit sa te conving sa nu vizitezi Antarctida ca turist, poate reusesc cei de la Last Week Tonight prin urmatorul segment:

Daca esti interesat sa afli mai multe despre situatia curenta a turismului in Antarctida si impactul acestuia, eu am gasit urmatoarele resurse:

Precum si urmatoarele articole:

The Independent UK
USA Today
BBC

banner_robens_animat

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend