ProAlpin.ro Blog

Obiceiuri de bun-simt cu zero impact ambiental, de pus in aplicare in drumetii, campari si expeditii

Obiceiuri de bun-simt cu zero impact ambinetal, de pus in aplicare in drumetii montane, campari si expeditii

Cine indrageste natura nu-si ”marcheaza” trecerea cu resturi ramase de la picnicuri, scurte popasuri si campari. Regulile nescrise ale bunului-simt raman valabile, in egala masura, atat in centrele urbane, cat si in drumetii montane.

Din pacate, se pare ca unii ignora posibilul impact negativ al iesirilor asupra mediului inconjurator. Drept dovada, periodic, in presa stau afisate titluri de genul: ”Turistii nesimtiti transforma paradisuri naturale in gropi de gunoi” sau ”Dupa ei, potopul!” sau Scene revoltătoare în Retezat, locul de vis batjocorit… sau…

Si lista poate continua. De altfel, zilnic (sau aproape) mai apare cate o stire noua in presa locala si nationala.

Probabil ca la un moment dat, sesizarile si amenzile usturatoare vor avea efectul dorit. Insa nu este foarte simplu ca fiecare sa inteleaga ca pana si o excursie de o zi se poate transforma intr-o actiune devastanta.

Reguli de bun-simt in drumetii

Unele norme sunt destul de usor de dedus, ca de exemplu sa nu arunci nimic pe jos, cunoscute pana si de copilasii de 2-3 ani. Pe langa, mai exista si un set de reguli, poate nu atat de evidente, dar cu repercusiuni cel putin la fel de nefavorabile la nivel ambiental.

Iata cateva dintre comportamentele corecte in drumetii! Respectandu-le, nu vei ”deranja” nici natura, nici ”rezidentii” sai!

1. Ramai la distanta de sursele de apa!

Desi este deosebit de convenabil sa campezi aproape de un parau, te asiguram ca salbaticiunile din zonele alpine nu vor impartasi aceleasi pareri. Simtindu-se intimidate de prezenta omului, vor crede ca locul este nesigur pentru ele.

Pentru a nu le bloca accesul, pastreaza o certa distanta pana la parauri si lasa-le libere potecile. Cursurile de apa nu sunt proprietatea cuiva, ci bunuri in folosul tuturor, oameni si animale deopotriva.

2. Nu (te) spala direct in apa de izvor!

Impactul ambiental zero nu inseamna doar ca nu blochezi caile de acces spre rauri. Mare atentie si la ce lasi in urma ta. Evita sa folosesti sursele de apa pentru spalarea oalelor si articolelor de imbracaminte.

Procura-ti cantitatea de care ai nevoie in mai multe vase, atribuindu-i fiecaruia o alta utilizare. Arunca apa folosita undeva pe sol, intr-un loc ferit, nu pe vale, asa cum multi obisnuiesc s-o faca.

3. Fii cu bagare de seama la foc!

Recomandarea este aproape banala. Pentru ca DA, exista riscuri sa incendiezi vegetatia, imposibil de cuantificat. Consecintele pot deveni extrem de grave. Stii cat timp ii ia unui copac sa ajunga la maturitate?

Nimeni nu spune sa mananci in drumetii doar hrana rece sau sa rabzi frig. Insa un prim pas ar fi sa ai in dotare un mic arzator special pentru camping. Cel putin, vei reduce din numarul ocaziilor in care ai nevoie sa gatesti ceva.

Iar cand aprinzi un foc de tabara, tine-l sub control. La plecare, nu te baza ca se va stinge singur. Posibil ca va fumega pana a doua zi in zori. Mai zaboveste cateva momente si asigura-te ca ai eliminat orice scanteie.

4. Pe cat posibil, ramai pe potecile batatorite!

Cararile serpuinde prin paduri, pe creste si poienite pot data de zeci de ani. Cine a trecut prima oara prin ambientul ”virgin”, probabi ca a avut inspiratia sa ”traseze” itinerarii cat mai usor de parcurs, pe terenuri stabile.

Vei spune ca simpla traversare a potecilor ”standard” este cum ai lipsi de sare mancarea. Desigur, explorarea imprejurimilor face parte din aventura. Insa incearca sa te abtii de la invadarea zonelor cu vegetatie in curs de formare. Nu este cazul sa te transformi in cercetas.

Iesirea de pe rutele prestabilite poate ”deranja” flora si fauna salbatica. Pe de alta parte, exista riscul ca in timp ce avansezi, sa creezi itinerarii mai putin sigure si stabile decat cele existente deja.

5. Utilizeaza ustensile eco-friendly!

Un alt aspect de luat in considerare se refera la echipamentul folosit si mai ales la tot ce tine de igiena. Desi nu trebuie abandonezi la locul de popas resturile de mancare, cutiile de conserve, pet-urile, etc., masura nu este suficienta.

Natura poate suferi in egala masura si prin consumarea resurselor sale epuizabile, neregenerabile. Astfel, devine util sa te transformi in aliatul sau si prin necesarul cu care-ti umpli rucsacul in drumetii.

Una dintre solutiile la care poti recurge sunt recipientele biodegradabile. Realizate din materii prime vegetale, reprezinta un inlocuitor ”eco-friendly” al recipientelor comune. Totodata, se pot reutiliza ca orice contenitor din plastic si chiar spala in masina de spalat vase.

O alta propunere consta in folosirea sapunurilor, detergentilor si servetelelor umede pentru outdoor. Oricare dintre ele, in versiunea traditionala (pentru acasa) pot contine substante destul de ”agresive” cu natura inconjuratoare.

Produsele ”prietenoase” nu contin parabeni si alti compusi ce pot periclita puritatea mediul natural. In plus, se bucura de insusirea de a fi biodegradabile si deci nepoluatoare odata intrate in contact cu solul, apa, aerul.

Retine!

Poate ca nu exista o etica precisa de pus in practica in camping, in drumetii si-n expeditii. Insa ajunge sa faci apel la propria constiinta. Inceaca sa nu intervii in vreun fel in timpul aventurilor in outdoor.

Gandeste-te ca fiecare pas dincolo de traseul marcat lasa o amprenta care modifica frumusetea salbatica. Fiecare floare rupta, fie si din greseala, fiecare pietricica luata ca suvenir sunt elemente ce pot altera echilibrul ecosistemului.

Foto: www.crestedbuttewildflowerfestival.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend