ProAlpin.ro Blog

Padurile Verticale, proiectele viitorului – Descopera ideile ”green” ce tind sa cucereasca mapamondul!

Padurile Verticale, proiectele viitorului – Cum arata ideile ”green” ce tind sa cucereasca mapamondul?

Un proiect arhitectural indraznet, verde la propriu, a vazut deja lumina zilei la Milano. Este Bosco Verticale si face parte dintr-un plan mai amplu, numit Padurile Verticale, adevarate oaze de oxigen ”rasarite” in mijlocul maselor de ciment, otel si prefabricate.

Conceptul ia nastere in Italia, fiind plamadit de mainile pricepute ale arhitectului italian Stefano Boeri, impreuna cu staff-ul.

Cladiri ce par paduri, de la Milano, in toata lumea

In ultimii ani, marile zone metropolitane ale lumii tind spre arhitectura durabila, sustenabila, ecologica, green etc. sau cum mai este numita.

Sub semnatura firmei de arhitectura Boeri, Bosco Verticale deschide lunga lista a proiectelor ”verzi” intitulate Padurile Verticale. Dupa Milano, istoria continua cu altele, la fel de marete precum prototipul.

Care sunt orasele in care au ”incoltit” aceste idei inovative si originale?

Bosco Verticale, Milano, Italia

Foto: www.stefanoboeriarchitetti.net

Bosco Verticale este un complex rezidential alcatuit din 2 zgarie-nori, amplasat in centrul capitalei economice si industriale italiene. Particularitatea cladirilor consta in cele peste 2000 de specii vegetale diferite (arbori si arbusti) raspandite la balcone si pe terase.

Este vorba despre un proiect ambitios dedicat reimpaduririi zonei metropolitane. Prin organizarea spatiilor verzi pe axa verticala, se urmareste contrastarea efectelor urbanizarii. Astfel se stimuleaza cresterea biodiversitatii animale si vegetale, precum si ameliorarea microclimatului.

Ansamblul inaugurat in anul 2014 include un turn cu inaltimea de 110 m si altul de 76 m. Constructiile gazduiesc un numar impresionant de plante (800 de arbori, 4.500 de arbusti, 15.000 de plante decorative), fiecare pozitionata in baza expunerii la soare.

Proiectul milanez este premiat in anul inaugural de catre International Highrise Award, fiind considerat cea mai frumoasa constructie din lume. Dupa recunoasterea internationala, a devenit un format castigator, cu un potential extraordinar, exportabil peste hotare si de imitat.

In prezent este singurul din lume completat si dat in folosinta. Insa are deja destule ”omoloage” raspandite pe mapamond, in intentia rezolvarii problemelor de poluare.

Turnul Cedrilor, Lausanne, Elvetia

Foto: www.organiconcrete.com

Provocarea firmei de arhitectura Boeri de a imbunantati calitatea ambientelor urbane continua. Dupa Bosco Verticale, o idee similara ajunge si pe pamant elvetian. De asta data vine randul cerului din Lausanne sa-si schimbe look-ul.

Aici o noua constructie verde, bio va transforma relieful local, dialogand perfect cu mediul inconjurator alcatuit din lacuri, campii si arii montane. Va fi prima padure verticala mereu verde si cu parfum de cedri.

Tour de Cedres va avea in componenta o singura cladire, cu precadere destinata spatiilor rezidentiale. Cu o inaltime de 117 metri, va cuprinde apartamente de locuit, birouri, o sala de sport, iar la utlimul etaj un restaurant cu vedere panoramica.

Insa mai mult decat un edificiu rezidential, devine modelul prototip de locuinta unde confortul si privelistea senzationala merg mana-n mana cu universul vegetal, mai ales cu speciile de cedri care populeaza zona.

Padurea Verticala, Utrecht, Olanda

Foto: www.bustler.net

Padurile Verticale cuceresc ”tara lalelor si a morilor de vant”, facandu-si intrarea triumfala in orasul cu cea mai mare parcare de biciclete din lume. Proiectul mizeaza pe crearea unei experiente avansate de convietuire intre mediul urban si natura.

Pe numele sau de botez Wonderwoods, va consta intr-un edificiu inalt de 90 de metri impartiti intre circa 10.000 de plante din specii variate. Cei 360 de copaci, impreuna cu cei aproape 10.000 de arbusti si flori echivaleaza cu circa 1 hectar de padure.

Turnul proiectat de Boeri este o cladire inteligenta capabila sa dialogheze cu orasul prin intermediul parterului, cu deschidere spre exterior. Nu vor lipsi spatiile de birouri, pentru fitness si yoga, zonele recreative si, asa cum era de asteptat, parcari pentru biciclete.

Piatra de temelie a constructiei din vecinatatea statiei feroviare din Utrecht se va pune inainte de sfarsitul lui 2019. Lucrarea se va extinde pe durata a 3 ani, cu finalitate in 2022, autorul preconizand ca noua generatie de paduri sa reusesca sa absoarba 5,4 tone de CO2.

Ce sunt Padurile Verticale?

Sub aceasta denumire se ascund idei arhitecturale grandioase, simboluri vii ale raportului de dintre sfera urbana si natura salbatica. Totul confirma echilibrul dintre orase si mediul inconjurator, dintre tonele de fier beton si ambientele propice dezvoltarii vegetatiei luxuriante.

Unul dintre arhitectii cel mai bine cotati pentru proiectele ”verzi” de tip Padurile Verticale este Stefano Boeri. Constructiile sale, incorporand variate specii de plante, respecta ambientul si se adapteaza la el, in scopul obtinerii unor cartiere si orase intregi cat mai sustenabile.

Dupa modelul milanez, arhitectul a gandit si alte proiecte, nu mai putin revolutionare. Acestea se afla in constructie sau urmeaza a fi in viitorul apropiat in numeroase zone urbane raspandite pe mapamond.

Recomandari

Daca ti-a placut ideea in sine a articolului, te asteptam cu un like pe pagina de Facebook ProAlpin.

Iar daca vrei mai mult decat o aventura virtuala printre numeroasele sfaturi si recomandari, ti-ar prinde bine putina initiativa si un plan al viitoarelor iesiri in natura. Dar nu inainte de a-ti completa trusoul cu echipamentul de munte, expeditii si camping necesar!

Foto: www.koreus.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend