ProAlpin.ro Blog

Parcul National Domogled – Valea Cernei are un nou centru de vizitare

Parcul National Domogled – Valea Cernei are, incepand din aceasta saptamana, un Centru de Vizitare, proiectul fiind finantat din fonduri europene cu suma de aproape 3 milioane de lei, informeaza Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

 

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, prin Administratia Parcului National Domogled – Valea Cernei, prin proiectul „Managementul conservarii biodiversitatii in Parcul National Domogled – Valea Cernei, ca sit NATURA 2000”, a pus in functiune acest Centru de Vizitare. Centrul este localizat in Baile Herculane.

Conform comunicatului de presa publicate pe site-ul oficial al RNP – Romsilva, proiectul a fost finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, domeniul major de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si Retelei Natura 2000. Lucrarile de executie a Centrului au inceput in martie 2014 si s-au finalizat in octombrie 2015, valoarea totala a investitiei situandu-se la 2.933.546 lei, fara TVA.

banner warmpeace

Centrul de Vizitare este format dintr-un spatiu de expunere, amplasat pe trei nivele, si dintr-un spatiu administrativ. Practic, de la toate cele trei nivele se poate vedea macheta parcului, ca simbol ce leaga omul de natura si, totodata, oamenii intre ei.

„Rolul Centrului de Vizitare este de a promova obiectivele de management ale Parcului National Domogled — Valea Cernei si de a constientiza, in randul publicului larg, masurile de conservare a habitatelor, in contextul gestionarii durabile a resurselor naturale. Centrul de Vizitare al Parcului National Domogled — Valea Cernei constituie un mijloc sigur de informare, constientizare si educatie continua a tuturor grupurilor de interes”, noteaza in comunicat Romsilva.

Parcul National Domogled-Valea Cernei este intins pe 61.211 hectare este situat in extremitatea sud-vestica a Carpatilor Meridionali, acoperind in acest crampei trei judete: estul judetului Caras-Severin (23.185 hectare), vestul judetului Mehedinti (8.220 hectare) si vestul judetului Gorj (29.806 hectare).

banner_bergans_animat

Parcul National Domogled – Valea Cernei este o arie naturala protejata si contine o mare diversitate de valori naturale. Datorita complexitatii aspectelor stationale, fizico-geografice si climatice, Parcul National Domogled – Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristica remarcabila, fiind in jur de 1.110 specii. Astfel, in aceasta regiune, indeosebi pe calcare, se pot gasi inul galben de Banat, ciubotica cucului banatean, pojarnita lui Rochel si scaunul cucului.

Din punct de vedere al fondurilor pe care Regia Nationala a Padurilor – Romsilva le aloca Parcului National Domogled – Valea Cernei, datele oficiale arata ca bugetul minim se ridica la valoarea de 630.000 de lei. Suma este acordata in baza contractului de administrare incheiat intre Romsilva si Administratia Parcului National.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend