ProAlpin.ro Blog

Pastrarea alimentelor la rece cu… sare: Sfaturi bune de luat cu tine in campari

Pastrarea alimentelor in camping – Cum se poate proceda sa nu se altereze?

Pastrarea alimentelor in camping poate fi o problema pentru oricine, mai ales pe arsita si daca intervalul de timp e potrivnic. Deoarece creste probabilitatea alterarii lor. Asta daca nu faci ceva sa le mentii la o temperatura optima.

Pastrarea alimentelor in camping – Cum se poate proceda ca sa nu se altereze?

Operatiunea de conservare la rece te poate pune intr-un mare impas. Chiar daca e vorba doar despre un picnic, in care te gandesti ca mancarea nu apuca sa se strice. Ce sa mai vorbim daca e de stat la cort de azi pe maine sau barem vreo 2-3 zile.

Situatia se poate insa schimba. Pastrarea alimentelor in camping nu e o misiune imposibila. Cu cateva mici interventii, e simplu sa previi deteriorarea lor chiar daca afara sunt ”enspe” mii de grade Celsius.

#1: Multumeste-te cu mancare ”nepretentioasa”

Unele alimente (fructe, carne, derivate lactate etc.) sunt mai perisabile decat altele.

Elimina-le sau si mai bine, inlocuieste-le cu altele mai rezistente. De exemplu, alege mezeluri uscate in loc de carne proaspata (exceptie cazul in care o pui rapid pe gratar) si branzeturi stagionate in locul celor crude.

De asemenea, te poti opri la conserve, mancare deshidratata etc. Insa daca ai pofta pe bunatati proaspete, urmeaza si celelalte sugestii.

#2: Foloseste recipiente izolante termic

Sunt ele ca iti vor aduce salvarea iesirilor (si mai ales a meselor) din aceasta vara.

Pe scurt, pune-ti toata increderea in lazi frigorifice si genti termoizolante. Nu fac miracole, ajuta la racirea alimentelor in drumetii chiar mai mult de 24 de ore. Dar depinde de model. Nu toate izoleaza la fel de bine.

Oricum, fie ca alegi o geanta, fie ca preferi o lada, trebuie sa ai in vedere niste aspecte, gen: dimensiuni si capacitate, comoditate, rezistenta etc.

#3: Opteaza pentru congelate

Da, sunt mai grele si automat ingreuneaza rucsacul si incetineste deplasarea.

Daca nu trebuie sa cari bagajul cu spatele si cu mainile pe distante lungi, e o excelenta idee. Poti congela multe produse. Cat despre restul… Ajunge sa le asezi langa cele trecute de punctul de inghetare.

Interesant este ca poti congela direct si produsele gatite. Astfel, vei avea feluri mereu proaspete. Ramane valabil si pentru fructe sau alte produse perisabile.

#4: Raceste dispozitivul de racire

Mentinerea la rece a alimentelor in camping si in toate iesirile depinde si de acest sfat.

Lada / geanta izoterma e de obicei calda sau la temperatura ambientului, cald si el. Daca-ti vine s-o umpli in graba, anticipeaza actiunea. Adu-o dinainte cu o zi la o temperatura scazuta. Astfel, nu va accelera decongelarea / incalzirea alimentelor din primele ore.

Ca s-o racesti, daca nu intra in frigider, umple-o cu gheata, congelate si cu tot ce mai ai la dispozitie, dar altele decat cele cu care urmeaza sa pornesti la drum.

#5: Congeleaza o buna parte din apa de baut

Ca tot vine vorba despre congelate, continua in acelasi ”ton” si cu rezerva de apa de baut.

In functie de dimensiunea recipientului termoizolant, foloseste sticle / bidoane cat mai mari, de 2 litri daca e posibil. Cu cat blocul de gheata e mai masiv, cu atat se va topi mai tarziu. Asa ca sunt mai eficace decat cuburile de gheata.

Pentru a-si mentine indelung starea solida, nu ajunge sa congelezi apa inainte cu 24 de ore. Pregateste totul macar cu vreo saptamana inainte de plecare.

#6: Adauga sare peste gheata / racitoare

Sfatul e cel putin surprinzator. Asta daca nu stii ce e in stare sa faca sarea de bucatarie.

L-am tinut in ”secret” pana in acest moment. Desi e foarte probabil ca unii cititori, mai experimentati in gasit solutii de conservare a alimentelor la rece, sa-l fi pus deja in aplicare.

Datorita proprietatilor sale, sarea actioneaza ca un agent de racire. Practic, vei avea alimente si bauturi reci mai mult timp, cu o temperatura chiar mai scazuta decat daca ar fi deja congelate. Tot ce trebuie sa faci este sa acoperi gheata / inlocuitoarele de gheata si alimentele cu sare grunjoasa.

Bun de retinut despre pastrarea alimentelor in camping!

Din pacate, caldura ambientului si timpul de expunere la temperaturi ridicate favorizeaza deteriorarea mancarurilor. Iar de aici, pana la o intoxicatie e abia un un pas.

In iesirile in natura, sansele sa te trezesti cu hrana alterata sunt destul de mari, tocmai pentru ca nu te-mpiedici la tot pasul de frigidere si spatii racoroase.

Daca nu ai trecut vreodata printr-o intoxicatie alimentara, considera-te o persoana norocoasa. Insa daca ai experimentat, stii ca e cam ultimul lucru cu care vrei sa ai de-a face in hoinareala ta cu rucsac si cort de drumetii la purtator.

Asa ca, putina planificare nu strica. Doar citeste, baga la cap si apoi pune in aplicare. Mai departe, tine de tine sa gasesti solutia care te-ncanta cel mai tare…

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend