ProAlpin.ro Blog

Piolets d’Or sarbatoreste pasiunea, spiritul si valorile alpinismului

Premiile Piolets d’Or se acorda anual de catre revista franceza Montagne & Groupe de Haute-Montagne (GHM- asociatie de alpinisti) pentru cele mai mari ascensiuni montane ale anului.

Evenimentul a fost creat in 1991 de catre redactorul sef al revistei Montagne, Guy Chaumereuil si GHM, dezvoltandu-se pe plan international odata cu aparitia Piolets d’Or Asia in 2006.

Originile Piolets d’Or provin tocmai din secolul al 18 lea, cand Jacques Balmat și Michel Gabriel Paccard in 1786 au reusit sa urce pentru prima oara pe varful Mont-Blanc- ului. Fiind inspirat din istoria alpinismului, Piolets d’Or sarbatoreste pasiunea, spiritul si valorile acestuia. Sarbatoreste gustul pentru aventura, curaj si sentimentul de explorare.

In acordarea premiilor se are in vedere tehnica de uracare folosita, dificultatea traseelor, conditiile meteo, inovatia noilor rute folosite.

Criteriile luate in calcul de catre juriu in acordarea premiilor sunt:

– Stilul ascensiunii.
– Spirit de explorare: originalitate (ruta noua neexplorata), abordare creativa si inovatoare.
– Nivelul de angajament și de auto-suficienta.
– Nivel ridicat al tehnicii .
– Capacitatea adaptarii la traseu si la pericolele obiectivului urmarit.
– Eficienta si utilizarea resurselor in mod economic.
– Transparenta în ceea ce priveste utilizarea acestor resurse.
– Respect pentru oameni, parteneri de alpinism, membri ai altor echipe, spirit de echipa.
– Respect pentru mediul înconjurător.

Piolets d’Or 2014 se va desfasura in perioada 26-29 martie. Juratii de anul acesta sunt George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia), Catherine Destivelle (Franta), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Corea) si Karin Steinbach, (Germania).

Ascensiunile nominalizate anul acesta pentru acordarea premiilor sunt:

1. Talung, 7439 m (Nepal) – prima ascensiune pe fata nordica a varfului efectuata de cehii Zdenek Hrudy si Marek Holecek

2. Kunyang Chhish East, 7400 m (Pakistan), o ascensiune cu multe dificultati datorate vremii nefavorabile, efectuata de Simon Anthamatten (Elvetia), Hansjörg si Matthias Auer (Austria)

3. K6 West, 7 040 m (Pakistan), ascensiune efectuata de Raphael Slawinski si Ian Welsted (Canada)

4.  Annapurna 8091 m (Nepal), singura ascensiune solo din acest an efectuata in timp record de Ueli Steck (Elvetia)

5. Mount Laurens, 3052 m (Alaska), ascensiunea unui varf izolat, efectuata de Mark Allen (SUA) si Graham Zimmerman (Noua Zeelanda)

6. Annapurna 8091 m (Nepal), ascensiune in care s-a remarcat solidaritatea, efectuata de Stéphane Benoist si Yannick Graziani (Franta).

Programul Piolets d’Or 2014 se desfasoara astfel :

Miercuri 26 martie
21:00 Tribut adus lui Erhard Loretan. Examinarea vietii si stilului celui de-al treilea om care a urcat toaate varfurile de 8000 m din lume.
Joi 27 martie
20:30 Prezentarea ascensiunilor nominalizate epntru editia 2014. Intalnirea cu alpinistii ascensiunilor. Vizualizarea fotografiilor si pozelor din expeditii.
21:00 „What I hold as valuable” o conversatie cu Erri De Luca (scriitor si alpinist) si spectacol muzical L’ Orage’s Alberto Visconti și Rhemy Boniface.
Vineri 28 martie
14:30 Prezentare filme
17:00 Prezentare carti alpinism
18:00 Faceti cunostinta cu alpinistii nominalizati. Cocktail party cu juriul, alpinistii si presa. Modalitate de socializare, cunoastere si schimb de idei.
20:30 Faceti cunostinta cu John Roskelly. Prezentarea juriului. Conversatie cu Erri De Luca .
Sambata 29 martie
21:00 Ceremonia oficiala de premiere prezentata de Kay Rush
Piolets d’Or Walter Bonatti oferit lui John Roskelly
2013 Piolets d’Or Realizari

In fiecare an inca din 2009 se acorda premiul Piolets d’Or Lifetime Achievement pentru cariera exceptionala in alpinism. In 2009 premiul a fost acordat lui Walter Bonatti datorita caruia premiul acesta se va numi Walter Bonatti Award, in 2010 lui Reinhold Messner,in 2011 lui Doug Scott, in 2012 lui Robert Paragot, in 2013 lui Kurt Diemberger.

Anul acesta premiul pentru cariera sa exceptionala, Walter Bonatti Award, este acordat lui John Roskelley, alpinist american nascut in 1948 care locuieste in Washington. El este renumit pentu ascensiunile sale dificile la mare altitudine, rezistenta, tehnica si ritmul sau accelerat. John Roskelley este si autor al unor carti in care vorbeste despre expeditiile sale.

Piolets d’Or Lifetime Achievement sarbatoreste in 2014 activitatea acestei personalitati puternice. Acest eveniment in sine, Piolets d’Or, este o sarbatorire a sentimentului de parteneriat, solidaritate si inovatie.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend