ProAlpin.ro Blog

Podul Minciunilor din Sibiu. Intre mit si realitate

Podul Minciunilor, unul dintre principale puncte de atractie din Sibiu are o istorie interesanta bazata pe legende scornite sau nu de localnici dar care fac deliciul publicului larg si mai ales turistilor.

Acesta este considerat un adevarat simbol al orasului si nu este de mirare ca s-a creat valoare in jurul sau.

Ca lectura incitanta de weekend va propun sa trecem in revista cele mai interesante legende ”scornite” pe baza acestui obiectiv turistic!

Putina istorie

Initial podul a fost conceput din lemn, trecerea pe sub acesta era iluminata de 3 lanterne si pazita de santinele asa cum este specificat de Emil Sigerius in 1771. Pe masura trecerii timpului in 1859 acesta a fost reconstruit din fonta turnata avand la capete doua cercuri mari decorate cu stema orasului.

De unde a pornit totul

Podul Minciunilor a fost considerat din totdeauna un loc potrivit pentru intalnirile si plimbarile indragostitilor si de la aceasta premisa se considera ca pornesc cele 4 legende consacrate starnite de localnici. Cea mai veridica dintre idei razbate de la denumirea atribuita acestui obiectiv turistic intrucat datorita faptului ca podul a fost ridicat fara piloni de sprijin i s-a mai spus si ”podul culcat” (lugenmarchen) omonimul cuvantului minciuna.

Aboneaza-te acum la newsletter, ca sa primesti cele mai bune articole pentru lectura ta de weekend!

Legenda 1. Localnicii aveau obiceiul de a umaniza podul astfel ca ii atribuiau calitati cum ca ar putea ”auzi” minciunile persoanelor care se plimbau pe el astfel ca incepea sa scartie, balustrada dand impresia ca ar putea ceda instant, astfel pedepsindu-l pe mincinos.

Podul MincinosilorLegenda 2. Piata Mica era centrul tuturor negocierilor vremii astfel ca in momentul in care existau oameni ”nemultumiti” de targuielile facute, spre amuzamentul multimii erau desconspirati acei comercianti care inselau la negot in beneficiul lor personal. Acest fapt ii determina pe comercianti sa fie cinstiti si sa nu se incumete in afaceri mai putin legale.

Legenda 3.  Una dintre cele mai ”palpitante” legende sustine ca podul era locul de intalnire al indragostitilor, unde se decidea viitorul acestora, iar fetele ce sustineau ca sunt neprihanite si in noaptea nuntii se dovedea contrariul , erau aruncate de pe pod.

Legenda 4.  Tot la aceasta idee se rezuma si a IV-a legenda legata de Podul Minciunilor ce sustine cum ca anumiti cadeti de la Academia Militara induceau sperante fetelor tinere si le ofereau promisiuni pentru viitoare intalniri dar la care uitau mai apoi sa se prezinte.

Concluzia, in orice legenda exista un sambure de adevar, astfel ca daca te gasesti prin Sibiu si auzi cu precadere un zgomot care este putin nefiresc atunci cand traversezi podul minciunilor, ar trebui sa iti pui anumite semne de intrebare. 🙂 Si pentru un  plus de adrenalina, iti recomand sa citesti si articolul 5 locuri misterioase din Romania!

Tu ai traversat Podul Mincinosilor? Ce alte legende mai cunoasteti despre acest pod?

sursa imagine, imagine2

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend