Polare? In mod cert si fara nicio umbra de indoiala, raspunsul este afirmativ. Adica DA, ne plac! Si inca foarte mult. Unii dintre noi simt un fel de dependenta fata de ele.
De la geci second layer, hanorace, bluze si caciuli, pana la pijamale sau treninguri, aproape ca nu trece toamna si iarna in care sa nu purtam macar un articol vestimentar din polar.
Aproape ca nu exista zi in care sa nu profitam din plin de caldura pe care-o degaja aceste materiale inteligente; de fapt o pastreaza.
Le folosim chiar si in afara sezonului rece, imediat ce simtim racoare. Recurgem la ele imediat ce ne dorim sa ne rasfatam pielea cu ceva cald, pufos, usor si moale.
Despre polare, in cateva cuvinte
Cat de multe se cunosc oare despre materialul care, practic, a revolutionat industria outdoor?
Ce sunt?
In magazine, mai apar cu denumirea de fleece sau de polar fleece, care este cea originala, in engleza. Iar daca se au in vedere articolele vestimentare tip jacheta, pentru majoritatea conationalilor raman specificate simplu, ca polare.
In schimb, daca se face referire la materialul propriu-zis, care trece prin diverse etape de prelucrare devenind imbracaminte si accesorii pentru outdoor / indoor, apar mentionate sub forma x produs din polar.
Insa nu vorbim despre un tesut oarecare, ci despre o specialitate sintetica, obtinuta prin prelucrarea fibrelor din poliester. In timp, polar fleece a devenit sinonim cu recreerea si a capatat menirea sa salveze vieti, atributie explicata prin caracterisitici si avantaje.
Cum au aparut?
Originile materialului au o data relativ recenta, pierzandu-se undeva prin anul 1979, an in care, compania americana Malden Mills, actuala Polartec, il lanseaza pe piata.
Dupa ce initial a avut ca destinatie stricta imbracamintea tehnica, ulterior s-a raspandit in multiple sectoare textile, fibra originala fiind utilizata sub variate forme si grosimi.
Drept dovada, diversi producatori au imprumutat ideea de la firma-mama si au inceput sa fabrice fibre cu trasaturi tehnice tot mai complicate.
Caracteristici si avantaje
Succesul articolelor vestimentare si accesoriilor fabricate din polar fleece se datoreaza proprietatilor si avantajelor derivate. Pentru inceput, iata cum arata lista cu aspecte pozitive:
- Tin de cald;
- Cantaresc putin;
- Se usuca mai rapid decat orice fibra;
- Nu retin umezeala si apa (sunt hidrofobe);
- Isi pastreaza forma;
- Lasa pielea sa respire;
- Rezista foarte bine la uzura;
- Izoleaza termic chiar ude;
- Au o elasticitate mare;
- Se intretin usor;
- Nu se scamoseaza;
- Se spala la masina de spalat;
- Se muleaza perfect;
- Nu trebuie calcate;
- Au costuri scazute;
- Sunt versatile si economice.
Polare sau lana?
Adeseori, tesaturile polar fleece se compara cu lana merinos, desi intre cele 2 tipologii nu prea exista termeni de comparatie. Totul se explica deoarece raportate la fibrele din lana:
- Sunt cu mult mai usoare;
- Se usuca in intervale mai scurte;
- Nu se sifoneaza;
- Nu necesita masuri de precautie la spalare;
- Sunt mai putin sensibile.
Si tot comparativ cu lana, fibrele sintetice au o capacitate termoizolanta inferioara (defect). Insa daca se pun in balanta toate plusurile si toate minusurile, evident, primele vor fi in avantaj.
Sa fim realisti, oricata performanta ascunde un produs, perfectiunea ramane doar o tendinta de care brand-urile reusesc sa se apropie mai mult / mai putin.
Cu siguranta, si in prezentul caz apar cateva carente. Insa ne limitam la a le numi pseudocarente. Intrucat pentru fiecare in parte exista o solutie destul de accesibila si comoda.
Protectie redusa impotriva intemperiilor
Desi prezinta o capacitate de uscare surprinzatoare, fibrele de tip polar fleece exceleaza mai putin sub aspectul protectiei impotriva vantului si precipitatiilor. Din fericire, lipsurile au si rezolvare:
- Se pot combina cu tesaturi impermeabile sau / si antivant;
- Achizitionezi produse deja tratate, devenind hidrorepelente.
Respirabilitate scazuta
Se adauga prestatiile destul de modeste in privinta respirabilitatii, parametru invers proportional cu grosimea materialelor. Practic, cu cat sunt mai dense si greoaie, cu atat vor ingreuna transferul transpiratiei si umezelii din interior.
Inca o data, dezavantajul poate fi combatut, depinde de alegerile pe care le faci. Ajunge sa te orientezi spre polare subtiri, putin voluminoase. Desi nu se disting in mod deosebit pentru termoizolare, sunt respirabile si potrivite sa intre in contact cu pielea.
Tendinta de scamosare
Dupa utilizari indelungate si mai ales dupa frecarile repetate de alte obiecte / accesorii / piese vestimentare, polarele incep sa dea semne de uzura. Desi ies in evidenta prin rezistenta si durabilitate, au totusi o predispozitie la scamosare.
Vorbim numai despre articolele nesupuse unor tratamente adecvate. In acest caz, din puful specific, treptat, se vor forma bobite marunte. Insa cu cat tesatura are o lucratura mai fina, cu atat scade probabilitatea manifestarii asa-zisului fenomen de pilling.
Pe de alta parte, corect intretinute si spalate, vei reusi sa le imbunatatesti calitatea vietii si sa le prelungesti perioada de utilizare la capacitate buna.
In egala masura, ansamblul de insusiri capteaza atentia montaniarzilor, sportivilor precum si oricarei persoane active in cautare mai ales de confort termic si comoditate.
De asemenea, prezinta interes pentru toate categoriile care, din variate motive, se vad nevoite sa-si petreaca diverse ore in aer liber, adeseori, in conditii nefavorabile.
Intr-un cuvant, toata lumea se poate bucura de polare si de specificatiile particulare cu care aceste articole sunt inzestrate. Vorbim despre o tehnologie cu putine alte alternative, cu un extraordinar succes comercial.
Recomandari
In magazinului ProAlpin, doritorii au posibilitatea sa opteze pentru variate modele de polare pentru barbati, femei sau unisex apartinand atat ultimei colectii, cat si colectiilor anterioare.
In functie de gusturi si alte exigente, te poti opri la piese cu gluga sau fara, cu fermoar lung sau scurt, doar in zona gulerului.