ProAlpin.ro Blog

Rapa cu… papusi

Cand vi se vorbeste de o rapa, lucrurile la care va ganditi probabil sunt “o rapa cu pietris”, “o rapa cu nisip”, eventual alte combinatii de genul, dar nimeni nu se gandeste la o “rapa cu papusi”. Ce poate insemna si cum poate arata un astfel de loc?

O sa fiti surprinsi sa aflati ca Rapa cu papusi este o zona ce in curand va fi declarata rezervatie si se vor investi bani pentru amenajare corespunzatoare, imprejmuire, protejare si va fi declarata oficial ca fiind un obiectiv turistic.

Locul se afla la vreo 15 km de Bistrita, intr-un satuc numit Domnesti. Aceste “pseudopapusi” sunt de fapt niste aglomerari de nisip cimentat cu carbonat de calciu, de diferite forme, in special forme rotunjoare. Desi descoperitorul lor initial a vrut sa numeasca formatiunile “soldati” s-a gandit ca este mai sugestiv sa le zica papusi, pentru ca seamana cumva cu papusile rusesti. Doua asemenea de “aratari” au fost depuse in Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud sub numele de “Soldatul” si “Femeia de piatra”. Pot fi admirate de catre turisti in voie. De asemenea, Rapa cu papusi are si o importanta de ordin stiintific, putand fi studiate de specialisti straturile sedimentare si se poate stabili in ce conditii au luat ele nastere.

Fenomenul de la Rapa cu papusi este unul destul de rar de asemenea forme in Romania si este interesant de observat. Pentru cei creativi este un loc ce le poate pune imaginatia la lucru!

Daca ati vizitat acest loc, ce impresie v-a lasat?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

3 comentariiLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend