ProAlpin.ro Blog

Alex Honnold si Tommy Caldwell pe traseul The Nose – Un nou record pe cea mai ravnita ruta de catarare

Record de catarare | Alex Honnold si Tommy Caldwell escaladeaza El Capitan

Cu cateva zile in urma, pe traseul The Nose, masivul El Capitan, Parcul National Yosemite, California, Alex Honnold si Tommy Caldwell stabilesc un nou record de catarare in viteza.

In data de 6 iunie, cuplul de nationalitate americana reuseste sa coboare stacheta la mai putin de 2 ore. Cu un timp extraordinar (1 h, 58 m, 7 s), cei 2 doboara ultimul record inregistrat anterior tot de ei pe una dintre rutele cele mai tehnice si mai periculoase din lume.

Record de catarare impresionant

Dupa saptamani intregi de probe, in dimineata zilei de 6 iunie, Caldwell si Honnold parcurg in urcare monolitul El Capitan. Ruta aleasa, The Nose, constituie un fel de Sfantul Graal al pasionatilor de escalada.

Cu putin peste 1 h si 58 de minute, ca adevarati spidermen in carne si oase, desfiinteaza bariera simbolica de 2 ore. Totul se petrece dupa ce inainte cu 6 zile reusesc performanta sa mai doboare un record.

Recorduri de catarare anterioare

Urcarile in viteza pe fabulosul The Nose au un istoric demn de atentia tuturor, nu doar a expertilor.

Ultimele recorduri

Pe data de 30 mai, Caldwell si Honnold bifeaza in palmares o noua izbanda. Dupa ce escaladeaza impresionantul perete vertical in 2 h, 10 m, 15 s, reduc tot mai mult bariera de urcare.

Astfel, desfiinteaza cel mai bun timp inregistrat vreodata pe acelasi parcurs, toamna trecuta, de catre cuplul format din americanii Brad Gobright si Jim Reynolds.

Totusi, le lipseau abia 10 minute pentru a-si atinge marele obiectiv: incheierea traseului in 2 ore. Dar nu s-au lasat, ambitia motivandu-i spre o noua incercare de doborare a recordului.

Si era de asteptat sa repete. Nu este nici de asta data degeaba. Cuplul de americani reuseste sa mai taie alte 9 minute de la ultimul record de catarare. Timpul final insumeaza un total de 2 h, 1 m, 50 s.

Dar inca ii mai despart aproape 2 minute de atingerea telului de a parcurge un traseu care inca de la cea dintai urcare a intins la maxim forta fizica si interioara a cataratorilor.

Prima urcare

Prima urcare pe The Nose are loc intre anii 1957 si 1958 si dureaza nu mai putin de 47 de zile. Cei care au indraznit sa parcurga stanca de granit au fost Warren Harding, Wayne Merry si George Whitmore.

Ulterior, catararile in viteza pe acelasi traseu devin tot mai populare si ravnite. In paralel castiga si rapiditate, abilitatile si experienta atletilor imbunatatindu-se vizibil.

Recorduri urmatoare

In timpul primului bis, o alta echipa (Royal Robbins, Joe Fitschen, Chuck Pratt si Tom Frost) marcheaza un timp de 7 zile. Acum nu pare mare lucru, insa la acea vreme (anul 1960), indiscutabil, se putea vorbi despre un succes pur si simplu rasunator.

Odata cu trecerea anilor, se imbunatateste si ultimul record de catarare. Astfel, 15 ani mai tarziu, echipa alcatuita din cataratorii Jim Bridwell, John Long, Billy Westbay opreste cronometrul dupa 17 h si 45 minute.

Este momentul care macheaza si prima urcare finalizata in mai putin de 1 zi.

Dupa alte 3 decenii, mai exact in anii 1990, timpii inregistrati continua sa se diminueze substantial. In paralel, nivelul de dificultate are o crestere exponentiala, ceea ce mareste in mod drastic riscurile asumate de catre climber-i.

Evenimente dramatice

Ultima tragedie

Cea mai recenta tragedie imbraca in doliu Yosemite National Park. Evenimentul nefericit are loc in dimineata zilei de 2 iunie a acestui an. La ora locala 8:15 a.m., un accident fatal intrerupe escaladarea masivului El Capitan si curma viata a 2 climber-i experti.

Este vorba despre Jason Wells (45 ani) si Tim Klein (42 ani). Cei 2 au multiple catarari impreuna, inclusiv pe ruta care le-a adus sfarsitul.

Desi inca nu exista rapoarte oficiale, se pare ca perechea escalada partea inferioara a monolitului californian cand ceva nu a mers potrivit calculelor. Nu se stie daca este vorba despre echipamentul de alpinism, o manevra gresita sau despre o desprindere de roca.

Tragedia dovedeste inca o data gravitatea riscurilor la care se expun amatorii de adrenalina. Desi pericolele se cunosc, desi masivul continua sa-si ia tributul de vieti omenesti, nimic nu pare sa impiedice cataratorii sa revina iar si iar, poate mai motivati, mai pregatiti, mai siguri pe ei.

Alte incidente de data recenta

Si pentru a cita alte trei incidente, soldate maxim cu accidentarea sportivilor:

Cateva saptamani mai devreme de ultimul record de catarare, in timpul pregatirilor, insasi Caldwell cade pe o distanta de circa 30 de metri. Spre norocul sau, scapa fara leziuni.

La inceputul lunii mai, Hans Florine, titularul unui record anterior, sufera fracturi la ambele glezne. Acesta detine recordul anului 2012, cand formeaza pereche cu Alex Honnold. Cei 2 reusesc performanta unei urcari in 2 h, 23 m, 46 s.

Seria accidentarilor este precedata de o urcare pe The Nose in 2017. Atunci, alpinista Quinn Brett, dupa o cadere de peste 30 de metri, ramane paralizata de la brau in jos.

Observatii

Toate aceste accidente, unele adevarate tragedii, aduc in prim-plan si cealalta fata a catararilor in viteza. Escalada nu se rezuma doar la emotii pozitive, satisfactii si miscare.

Mai intai de toate, inseamna:

  • Responsabilitatea asumarii riscurilor;
  • Perioade lungi de antrenament;
  • O foarte buna forma fizica;
  • Echipament montan adecvat;
  • Forta si tarie de caracter.

Foto: www.planetmountain.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend