Inainte de fiecare vacanta in stil backpacker, aceeasi eterna problema, bagajul. Sa cuprinzi intr-un rucsac pentru drumetii tot ce ai nevoie devine aproape o misiune imposibila chiar daca nu mai esti la primele experiente.
Intr-un final reusesti. Dupa ”enspe” incercari de a inchide fermoare si chingi, dupa ce strangi din dinti de cate ori mai renunti la inca un tricou, la inca un accesoriu, te resemnezi.
Stii ca te vei descurca si te poti simti cool si numai cu cateva schimburi de haine.
Dar ce te faci daca vei calatori (si) cu avionul?
Rucsac pentru drumetii – Gestionarea ca bagaj de cala
In mod cert, datele ecuatiei se schimba atat pentru bagajul din cala, cat si pentru cel de mana. Daca in primul caz principala grija o constituie greutatea, in al doilea, dimensiunile.
Nu vom intra in detalii. Limitele admise variaza de la o companie aeriana la alta. Ne vom opri doar la prima situatie, cand rucsacul va lua drumul… calei… chestiune ce poate da batai de cap cat priveste:
- Numarul kilogramelor;
- Tipul continutului;
- ”Vizitele” neautorizate.
Sa le luam pe rand…
Kilogramele
Cand kilogramele sunt prea multe, te vei trezi cu costuri suplimentare fabuloase. Deloc convenabil. Prin urmare, vezi ce echipament pastrezi pentru cala si care in bagajul de mana.
Un turist obisnuit care nu depinde de un anumit echipament si alege o destinatie cu ”all-inclusive” se poate descurca si cu putine lucruri. Iar cele cateva care-i lipsesc (gen obiecte de igiena, slapi etc.) le poate cumpara la fata locului.
Cadrul se schimba daca te aventurezi cu rucsacul in spate in mijlocul naturii, departe de civilizatie. Se complica putin cand ai nevoie de incaltaminte de munte, de sac de dormit si de alte accesorii indispensabile in campari si-n drumetii.
Un echipament montan de calitate costa. Si nu te baza ca ti-l procuri de oriunde, nu-l gasesti pe toate gardurile. Inseamna ca e musai sa pornesti cu el de-acasa.
Ce solutii ai?
Ia cu tine in cabina cat mai multe obiecte grele sau / si prea voluminoase. Desigur, la imbarcare, nu te poti infatisa cu pungi si gentute agatate de gat, in speranta ca vor fi acceptate ca bagaj de mana.
In schimb, te poti baza pe ajutorul unui rucsac pentru drumetii mai mic, ultralejer. Un rucsac de 20-30 de litri este mai mult decat suficient sa cuprinda cele cateva ustensile care ingreuneaza bagajul de cala, prea voluminoase si de care nu te poti lipsi in momente de criza.
Insa rezolvarea definitiva este sa te transformi intr-un sandvich cu de toate. Adica sa imbraci mai multe straturi de haine, chiar daca afara arata 30 de grade. Si sa pui in picioare bocancii de trekking, iar sandalele de munte in rucsac etc.
Ce-i drept, confortul din timpul calatoriei va avea de suferit, insa nu si buzunarele. Si-ti vor multumi…
Obiectele delicate
Un alt aspect care te intereseaza se refera la tipul continutului, mai exact la obiectele fragile si la cele costisitoare. Niciodata nu exista siguranta ca terminata procedura de check-in, bagajul purtat mai departe de banda de transport din aeroport iti va fi returnat in conditii identice la sosire.
Uneori trebuie pus si raul in fata. Cu atatea exemple negative in care obiectele s-au deteriorat in timpul manipularii sau chiar au fost sustrase voit, este de inteles. Fara sa mai vorbim despre situatiile cand bagajul ajunge din motive nestiute la o destinatie diferita decat posesorul…
Nu sunt multi turisti care tin piese din ceramica, cristaluri etc. tocmai intr-un rucsac pentru drumetii. Insa in aceasta epoca, din ”trusoul” unui backpacker pot face parte variate gadget-uri, device-uri si alte electronice mici (incarcatoare solare, lanterne, tablete etc.).
Ce solutii ai?
Regula de aur este sa pastrezi lucrurile sensibile si pe cele mai de pret cu tine in cabina. Si cum nu le poti tine pe toate afara, eventual pe masuta, rezerva-le o pozitie centrala in bagaj. In plus, inveleste-le in articole textile cu textura moale (imbracaminte, prosoape).
Alimentele
O alta chestiune ce necesita rezolvare o reprezinta obiectele cu risc de explozie. Nu vorbim despre butelii de camping care alimenteaza arzatoarele. Acestea sunt interzise atat in cabina, cat si in cala.
Ne referim mai curand la conserve si plicuri care contin suplimente alimentare, hrana deshidratata si la alte variante destinate utilizarilor in drumetii si in campari. Ne referim la acele mancaruri care joaca un rol important in alimentatia backpacker-ilor.
Deseori, calatorii pornesc cu ele de-acasa. Tocmai pentru ca au dubii in ce priveste posibilitatea de a le procura la fata locului. Sau de a gasi fix brand-ul preferat sau retetele si gusturile care le plac mai mult.
Ce solutii ai?
Aceste produse au in egala masura nevoie de o protectie adecvata. La fel cum procedezi deja cu electronicele, cu obiectele de toaleta, cu cosmeticele, medicamentele etc.
Daca, imprejurarea face sa se turteasca, ar putea exploda. De asemenea, amabalajul se poate deteriora, existand riscul scurgerii continutului prin rucsac. Si cine ar urla de fericire sa-si gaseasca minunatie de softshell decorat cu sosuri si paste?
Protectia exterioara
In completarea masurilor precedente, mai trebuie sa te ocupi si de:
- Protejarea exteriorului rucsacului impotriva deteriorarii;
- Prevenirea ”vizitelor” neautorizate in bagaj.
Rezolvarea ar fi mai simpla daca si un rucsac pentru drumetii ar avea cifru sau lacat cu cheita.
Ce solutii ai?
Contactul cu fermoare, chingi, carglige poate afecta materialul rucsacului. Daca vrei, il poti inveli de-acasa in folie transparenta, iesi mai ieftin. O mentiune… Sa nu te zgarcesti, impacheteaza-l cu darnicie.
Sau poti recurge la serviciile de infoliere din aeroporturi. Insa pentru acestea vei scoate diverse sume din buzunar, nu 2-3 lei.
Aceste solutii protejeaza exteriorul inclusiv de precipitatii si vor descuraja rauvoitorii. Insa daca cineva vrea sa sustraga ceva din continutul bagajului, folia de polietilena ramane doar un obstacol, dar nu imposibil de trecut.
Pentru securizare, exista diverse alternative, de la lacate cu cifru, huse cu incuietori, pana la sisteme de sigilare si securizare.
Dar cum niciuna nu prezinta siguranta de 100 %, ideal ar fi sa te mai gandesti ce obiecte sa incluzi in bagajul de cala. Pentru hoti nu exista inchizatori si lacate care nu se pot desface / sparge.
Nu-i asa ca deja-ti pare totul mult mai simplu?
Foto: www.stickyegg.com
Rucsac Pinguin Ride 19L 2020 - Verde
286.00 leiRucsac Pinguin Ride 19L 2020 - Rosu
286.00 leiRucsac Pinguin Ride 25L - Negru
306.00 leiRucsac Pinguin Step 24L - Rosu
322.00 lei
Rucsac Pinguin Boulder 38L - Kaki
438.00 leiRucsac Pinguin Boulder 38L - Albastru
438.00 leiRucsac Pinguin Vector 35L - Navy
426.00 leiRucsac Pinguin Vector 35L - Negru
426.00 lei
Rucsac Bergans Hugger 30L - Burgundy
235.00 leiRucsac Bergans Bergen 18L - Mov
88.00 lei147.00 leiRucsac Bergans Bergen 18L - Albastru
88.00 lei147.00 leiGeanta Bergans Switch - Negru
532.00 lei