ProAlpin.ro Blog

Salut domnule Castor!

Vesti excelente pentru biodiversitatea Romaniei: dupa circa 200 de ani de la disparitia completa din tara, castorii au repopulat toate teritoriile vechi ale speciei de pe raul Mures din judetul Arad.

 

In urma cu 13 ani biologii romani au adus din Germania 22 de exemplare, iar castorii intre timp s-au inmultit, numarul lor ajungand acum la aproximativ 160.

Conform Mediafax, biologul aradean Gabriel Herlo, care a facut un studiu privind populatiile de castori din judet si are in derulare proiecte de protejare a speciei, a declarat ca numarul exemplarelor a ajuns la cel putin 160 pe cursul Muresului, doar in judetul Arad, dar mai multe familii ar fi migrat si in Timis.

Conform lui Gabriel Herlo, cea mai importanta crestere a populatiei de castori a fost observata in ultimii trei ani, fiind localizate familii in albia raului Mures, ajungand pana si in centrul municipiului Arad.

corturi robens

„De atunci (anul 2002, cand cele 22 de exemplerare de castori au fost aduse in Arad, din Germania – n.r.), numarul familiilor de brebi a crescut, ajungand sa recucerească toate teritoriile pe care le ocupau la inceputul anilor 1800”, a declarat biologul aradean.

Brebul este o specie de rozatoare, denumirea sa stiintifica fiind Castor fiber, cunoscuta si sub numele de castorul eurasian, sau castorul european.

Reprezentantii Parcului Natural Lunca Muresului au declarat ca monitorizeaza atent specia, iar periodic sunt descoperite noi teritorii ocupate de castori, ceea ce este imbucurator.

Warmpeace pantaloni lady

Principala urma pe care o lasa rozatoarele sunt, desigur, copacii doborati, iar cele mai multe semne de acest fel sunt pe o insula aflata la 35 de kilometri de Arad, intre Pecica si Semlac, care a fost botezata, neoficial, „Insula castorilor„.

Specialistii considera ca aceasta insula, cu o suprafata de trei hectare, este perfecta pentru dezvoltarea speciei, pentru ca este izolata, iar accesul la este este posibil doar cu barca.

„Speram ca odata cu reaparitia brebilor sa nu ne confruntam cu braconajul”, a spus Gabriel Herlo, citat de aceeasi sursa.

In urma cu doua secole, brebul era printre cele mai vanate pentru blana si carne, din aceasta cauza el a disparut complet din Romania, ultima atestare documentara a existentei castorului la noi in tara fiind din 1824.

sursa foto: wikimedia.org

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend