ProAlpin.ro Blog

Bun venit, vara! Curiozitati despre ziua cea mai lunga din an si despre solstitiul de vara

Bun venit, vara! Curiozitati despre ziua cea mai lunga din an si despre solstitiul de vara

In acest an, solstitiul de vara din emisfera nordica are loc pe data de 21 iunie, adica tocmai astazi. Fenomenul intermediaza tranzitia de la primavara, la vara astronomica. Totul coincide cu ziua cea mai lunga a anului care marcheaza si inceputul sezonului estival.

Curiozitati despre solstitiul de vara

De vreo 6 luni incoace, de la solstitiul de iarna, numarul orelor de lumina a crescut progresiv, atingand punctul culminant chiar azi. In acest an, ziua cea mai lunga cade in 21 iunie, cand, in mod oficial, se inaugureaza vara.

Apoi, de maine incolo, la fel de incet cum au crescut, zilele continua sa scada, lasand tot mai mult spatiu noptii si somnului.

In sens contrar, scurtarea culmineaza cu data de 21 decembrie si cu cea mai lunga noapte. Tot atunci, ziua va inregistra minimul absolut din an.

Ca o paranteza… Aviz celor care-si duc veacul hoinarind prin lume si campeaza in corturi: un sac pufos, dar nici prea-prea, ofera salvare de la multe belele. Secretul confortului sta in:

Explicatia astronomica

Cuvantul in sine, solstitiu, are origini latine. Rezulta prin asocierea latinescului ”sol” (soare) cu ”sistere” (a se opri). In traducere, inseamna ”soarele sta”.

Trebuie precizat ca in ciuda numeroaselor legende dezvoltate in jurul sau, fenomen este pur astronomic.

Din acest punct de vedere, solstitiul de vara nu inseamna toata ziua de 21 iunie. Ci se suprapune fix peste momentul in care Soarele atinge punctul maxim pe ecliptica. Mai exact, cand se va situa perpendicular pe Terra in punctul cel mai distant posibil de linia ecuatorului.

Acest punct imaginar se afla amplasat pe Tropicul Cancerului, paralela care traverseaza Algeria, Libia, Egipt si numeroase alte tari.

In particular, in ziua solstitiului, in toate locurile de pe Pamant, la 23°27′ latitudine nordica, la amiaza, razele fac unghi de 90° cu suprafata terestra.

Fenomenul se datoreaza inclinatiei axei de rotatie a Pamantului raportata la orbita Soarelui, lucru care explica si iluminarea inegala a celor 2 emisfere.

Data variabila

In emisfera boreala, ziua ce mai lunga din an poate fi 20 sau in 21 iunie. Contrar, in emisfera sudica (australa), coincide cu data de 21 sau 22 decembrie. Tot atunci, la nord de ecuator, este noaptea cea mai lunga (solstitiul de iarna).

Insa cum se face ca nu exista o data fixa?

Asa cum se stie (sau nu), durata anului solar difera de ceea ce apare trecut in calendar. Nepotrivirile determina apoi respectivele variatii cu privire la stabilirea unei date precise.

De la un an la altul, solstitiul de vara ”intarzie” cu aproape 6 ore. Raportat la anul precedent, decalajul numara 5 ore, 48 minute, 46 secunde. Dar spus mai in gluma, mai in serios, nu se intampla pentru ca Terra ar zabovi pe undeva prin spatiu…

Discordanta se compenseaza o data la 4 ani, ceea ce corespunde cu anii bisecti. In absenta lor, pe termene lungi, anotimpurile ar fi complet defazate calendaristic vorbind. Desincronizandu-se, nu ar mai corespunde cu sezoanele astronomice.

Asa se explica de ce nu se poate vorbi despre o data precisa in care ziua inregistreaza cele mai multe ore de lumina solara.

Durata crepusculului

Vom incepe cu o clarificare… Crepusculul descrie intervalul intre amurg si rasarit in care lumina solara este inca vizibila in atmosfera.

Cu ocazia solstitiului de vara, in toata emisfera nordica durata crepuscului atinge cote maxime. Insa recordul se inregistreaza la cercul polar arctic.

Aici, soarele isi va petrece o mare parte din cele 24 de ore deasupra orizontului, locuitorii zonei experimentand la propriu semnificatia ”noptilor albe”.

Concomitent, in cealalta emisfera, cercul polar antarctic va cunoaste ziua in care soarele nu-si va face deloc aparitia pe cer.

Legatura cu Stonehenge

Anual, solstitiul de vara se celebreaza la Stonehenge, in Marea Britanie. Complexul megalitic, unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, atrage numerosi vizitatori de pe toate continentele.

Potrivit traditiei, mii de persoane se reunesc in noaptea de 20 spre 21 iunie. Obiectivul? Admirarea zorilor in ziua cu cele mai multe ore de lumina. Totul se initiaza in momentul cand razele incep sa se intrezareasca printre pietrele stravechi.

La Stonehenge, druizii epocii moderne oficiaza ziua focului si a luminii. Sarbatoarea, in intregime dedicata Soarelui, este marcata de spectacole inspirate din ritualuri ale Evului Mediu, la care asista adeptii unor culte religioase, pasionati de cultura celtica, dar si turisti sau curiosi.

Insa dincolo de aerul festiv si de petreceri, asocierea cu fenomenul astronomic are cel putin o explicatie. Potrivit unor ipoteze, ansamblul a fost dedicat studierii Soarelui si succesiunii anotimpurilor, constructia avand pe langa rolul ritualic si unul astronomic.

In loc de incheiere…

Pornind de la argumentul de azi, chiar nu ne putem abtine…

Cata bucurie cele peste 15 ore de lumina naturala! Si nu doar pentru amatorii de drumetii mereu cu rucsacuri la purtator, ci si pentru cine calatoreste frecvent, lucreaza sau din variate motive isi petrece mult timp in outdoor.

Dar daca ne gandim mai bine, este profitabil pentru toata lumea. Si ajunge sa mentionam ca expunerea solara are efecte benefice asupra corpului uman, prelungind sansele de a:

  • Asimila vitamina D (vitamina soarelui);
  • Rezolva unele probleme epidermice;
  • Elimina stresul;
  • Combate depresiile;
  • Incarca bateriile;
  • Dormi mai bine;
  • Intari sistemul imunitar.

Asadar, cu sau fara solstitiul de vara, de ce sa nu profiti de minunatie de vreme?

Desigur, tine cont de conditiile de expunere. Evita momentele cand radiatiile actioneaza cu cea mai mare inflacarare. Foloseste factori de protectie UV si imbracaminte confortabila.

Si de ce sa nu-ti impachetezi echipamentul montan  si sa-ti incepi aventura?

Incotro? Intr-acolo unde vei dori. Important este ca pasii sa te poarte cat mai departe de betoane, de zumzait si poluare, dar cat mai aproape de mediul natural, atat de primitor si plin de vitalitate…

Ii simti deja energia?

Foto: www.independent.co.uk

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend