ProAlpin.ro Blog

Sporturi extreme, emotii si adrenalina – Cum se explica atractia pentru disciplinele cu grad ridicat de risc?

Sporturi extreme, emotii si adrenalina – Cum se explica atractia pentru disciplinele cu grad ridicat de risc?

De unde pasiunea multora pentru sporturi extreme? Din ce cauza unii oamenii isi pun viata in pericol in mod gratuit? Ce-i determina sa caute emotii atat de puternice? Ce simt cand stiu ca in orice moment se pot prapadi?

Raspunsurile la astfel de intrebari pot parea cel putin ciudate, lipsite de logica si neintelese. Dar pentru ei, cei care au adus acest tip de activitati in propriile vieti si nu mai pot trai altminteri, lucrurile iau o intorsatura la 180 de grade.

Doar sporturi sau si ”extreme”?

Cand in presa sau in jurul nostru auzim vorbindu-se despre sport, probabil ca ne gandim, in primul rand, la disciplinele comune. Dar ne trece oare prin minte ca poate fi vorba despre sporturi extreme?

In general, titlurile din media se focuseaza pe sporturile individuale si de echipa ”normale”, care sunt cele major practicate.

In prima situatie, are loc continua ”lupta” cu fortele proprii, dar si o competitie mai mult sau mai putin ”salutara” cu ceilalti.

In cazul sporturilor de echipa, fiecare membru se ”solidarizeaza” cu ceilalti coechipieri. Teoretic, fiecare jucator actioneaza in serviciul propriei echipe. Insa in egala masura, isi respecta atat ”tovarasii”, cat si adversarii, desi nu totdeauna se intampla.

Denumirea de ”sporturi extreme” acopera toate disciplinele care au in comun dificultatile fizice si psihice. Practicantii, mereu in cautarea unor emotii puternice, le obtin dispusi fiind sa-si asume riscuri care le pot periclita viata.

Free climbing, parasutism si bungee jumping, probabil cele mai previzibile din aceasta perspectiva, constitutie exemple foarte bune. Mai pot fi incluse si activitati sportive mai putin conventionale, precum parkour, skateboard ori kitesurfing.

Intr-adevar, este de asteptat ca in centrul discutiilor se afla categoriile accesibile, prioritare, pe placul majoritatii. Dar nu de putine ori, subiectele se pot invarti chiar in jurul activitatilor de tipul ”off limits”.

De unde ”ispita” pentru sporturi extreme?

Dat fiind gradul ridicat de risc si de periculozitate, orice ”muritor” de rand poate gasi inexplicabila pasiunea cuiva pentru disciplinele ”de actiune”.

”Adeptii” nu vor spune niciodata ca practica astfel de sporturi. Se vor rezuma mai degraba sa precizeze ca fac alpinism, scufundari, surfing, etc. Vor considera ca nu risca mare lucru. Vor fi convinsi ca prin ceea ce fac nu-si depasesc limitele, ci doar le ”extind” dincolo de ceea ce le poate oferi cotidianitatea.

De asemenea, vor afirma ca se simt mai in largul lor la sute de metri de pamant, ca nu-i sperie adancimile, vitezele, etc. Si vor gasi aproape inexplicabil cum, din cauza fricii, cineva trebuie sa-si ingradeasca limitele, performantele si experientele.

”Celorlalti” de la polul opus (au preferinte clasice) le vine greu sa aprobe comportamentele prin care o persoana este dispusa sa-si primejduiasca propria viata. De exemplu, lipsiti de instictele dementiale, nu pot intelege placerea salturilor de la 50 de metri doar de dragul emotiilor.

Dar iata cum poate fi explicata ”inclinatia” spre sporturi extreme:

Pofta de control

Foto: www.topkit.com

Pasionatii si practicantii se simt atrasi de:

  • Locuri si imprejurari periculoase (aproape de a fi considerate exagerate);
  • Posibilitatea de a se confrunta cu elemente naturale imprevizibile;
  • Sansa de a trai in contexte incontrolabile, posibil primejdioase;
  • Situatii si conditii in care pot proba senzatii fizice si mentale iesite din comun.

La origini se poate afla modul in care privesc viata si necesitatea ”acuta” de a sfida moartea. Exista dorinta de a avea controlul total asupra lucrurilor ce-i inconjoara, incluse evenimentele aparent imposibile sau incerte.

Dorinta de a te simti viu

Foto: www.exposureguide.com

Un alt aspect se refera la sansa experimentarii unor momente in care, mai mult decat in altele, ai privilegiul sa simti cum iti curge sangele prin vene… la propriu. Starea de tensiune se poate ”traduce” prin perceptia neobisnuita de a trai viata la intensitate maxima (chiar simti ca traiesti).

Prin prisma socului adrenalinic, persoanele ”extreme” recunosc in momentele de hiperactivitate singurele oportunitati capabile sa le ajute sa-si perceapa si sa-si descopere corpul. Acest lucru este imposibil in situatiile considerate normale (pentru ei, banale).

Placerea riscurilor

Foto: www.basejumper.com

Predispozitia spre ”no limits” poate fi legata si de capacitatea declansarii reactiilor de tipul ”lupta sau fugi”. Activarea manifestarilor in situatii de pericol iminent produce emotii deosebit de intense, percepute insa in maniera placuta.

In asemenea imprejurari, corpul sintetizeaza dopamina din abundenta. Substanta poate genera trairi comparabile cu momentele cand se consuma produse alcoolice, substante interzise sau ca in timpul experientelor sexuale.

Raspunsul creierului, tentat sa produca si mai multa dopamina, este in mare parte explicabil. In urma cocktailului de substante cu actiune stimulanta (adrenalina, dopamina), ”curajosii” se exteriorizeaza adeseori prin rasete isterice si strigate incontrolabile.

Intoleranta la plictiseala

Foto:www.bocaratonphotographyanddesign.com

Diferenta fata de sporturile conventionale si mult mai populare precum alergarea, inotul, fotbalul, nu sta neaparat in curaj. Printre mecanismele potentiale care au un impact hotarator in aceste alegeri de viata se afla si plictiseala sau mai bine-zis atitudinea refractara vis-a-vis de circumstantele potential monotone.

Desi pare ciudat, multi indivizi cauta se se refugieze in disciplinele cu risc crescut de periculozitate. Si multi dezvolta o atractie pentru emotiile puternice tocmai pentru a se feri de plictiseala. De fapt, aspirand undeva mai ”sus”, sunt mereu interesati de noi stimuli si experiente.

Explicatia psihologica a pasiunii pentru sporturi extreme

Potrivit psihologului de nationalitate americana Marwin Zuckeman, aceste categorii (”sensation seekers” sau cautatori de emotii) se deosebesc de restul prin 4 trasaturi de caracter:

  • Lipsa de inhibitie;
  • Inclinatia spre aventura;
  • Pornirea catre emotiile intense;
  • Sensibilitatea la plictiseala.

Un ”sensation seekers” va avea mereu o predilectie pentru imprevizibil, nu pentru certitudine si va beneficia de avantajul ca:

  • Tolereaza foarte bine situatiile neprevazute si riscante;
  • Este mai putin anxios decat majoritatea populatiei.

Odata atins nivelul maxim de motivatie, sportivii percep in mod diferit foamea si trecerea timpului. Sau nu le mai observa deloc. Astfel se explica de ce acesti atleti pot suporta ore-n sir antrenamente fara intrerupere, fara sa oboseasca.

De exemplu, in timpul unui salt de la sute de metri sau a unei catarari doar cu mainile libere, nu mai realizeaza ca dincolo de actiunea in sine mai exista ceva. Totul se rezuma la clipa prezenta, cand se atinge maximul de concentrare. Este si singura in masura sa le ofere satisfactie.

Despre ”sensations seekers”

Foto: www.lpcoaching.com

Asa-zisii ”cautatori de emotii” au insticte de exploratori si le place sa calatoreasca. Sunt persoane sociabile, cu numerosi prieteni si cunostinte. Isi arata preocuparea fata de natura si ambientul extern. Sunt dispuse sa investeasca bani in echipamente, dar si timp sau energie in toate activitatile practicate.

Daca au o inclinatie spre o disciplina ce nu lasa loc fobiilor si slabiciunilor, aproape sigur, preferintele lor nu se opresc la una singura. De regula, practica 2-3 sporturi extreme, poate chiar mai multe, potrivit principiului cu cat mai mult, cu atat mai bine.

Daca obtin performante intr-o activitate, foarte probabil, priceperea se extinde si la altele, in mod neasteptat, foarte diferite intre ele. In plus, isi declara interesul pentru noi manevre, fie ele riscante. Si privesc accidentarile doar ca pe niste conditii ale ”jocului”, cu care se pot obisnui.

Foto: www.shkolnaia.blogspot.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend