Durerile de genunchi si in general de articulatii reprezinta o companie frecventa in cazul persoanelor care fac sport, chiar daca la nivel amatorial.
Nu conteaza daca esti iubitor de drumetii, ciclism, alergare, de fitness sau de ski si snowboard. Mai repede sau mai tarziu, astfel de neplaceri te pot surprinde neplacut, sabotandu-ti pasiunile.
Consecintele pot merge de la o simpla senzatie de disconfort, pana la limitarea si apoi la intreruperea totala a activitatii.
Daca in cazurile mai putin grave, situatia este usor de gestionat, cand se complica, necesita consultarea medicului ortoped. Acest lucru trebuie sa se intample inainte de rigidizarea articulatiei si de imposibilitatea de a mai misca genunchiul sau glezna.
Dar, ca orice tulburare si patologie, durerile de genunchi si in general cele localizate la nivelul articulatiilor membrelor inferioare, pot fi prevenite. Ajunge sa respecti cateva bune ”obiceiuri”, in masura sa diminueze impactul asupra structurilor osteoarticulare si sa elimine cauza debilitanta.
Redu greutatea corpului!
Durerile articulare nu au neaparat legatura cu nivelul de ”uzura” si cu varsta. Una dintre primele responsabile ramane greutatea in exces, mai exact, dezechilibrul dintre capacitatea mecanismului care pune in miscare articulatia si kilogramele pe care trebuie sa le sustina.
Este foarte adevarat ca articulatiile sunt angrenaje extraordinare, capabile sa faca fata solicitarilor de tot felul. Insa ca orice alta structura anatomica, au o anumita limita, data de conformatia corpului, de miscarile efectuate si de numarul kilogramelor.
Solutia pare simpla, desi nu este deloc. Multi care vor sa slabeasca, considera ca mersul pe jos si alergarea pot remedia problema ”suplimentelor”. Insa nu fac decat sa accentueze presiunea asupra genunchilor si gleznelor, crescand totodata riscurile de accidentare.
Prin urmare, inainte de a recurge la sporturi care antreneaza in principal membrele inferioare, este bine sa-ti revizuiesti obiceiurile alimentare. Modifica-ti dieta, redu aportul caloric, astfel incat sa nu depasesti necesarul zilnic.
Incepe cu incalzirea!
Un alt ”vinovat” de traumatismele membrelor si inflamarea articulara este reprezentat de lipsa de antrenament, mai bine-zis de neglijarea incalzirii. La prima vedere, pare destul de plictisitor sa incepi o drumetie montana sau o coborare pe partia de ski cu 10-15 minute de incalzire.
Pregatirea fizica si antrenamentele, desi ”mananca” o parte din timpul disponibil, nu sunt de prisos, dimpotriva. Raman o etapa la fel de importanta ca sportul propriu-zis si ar trebui sa fie privite cu la fel de multa seriozitate.
Spre exemplu, inainte de alergare, nu este necesar sa-ti dedici timpul stretching-ului, ci incalzirii corpului. In mod similar trebuie sa procedezi si inainte de trekking, de ciclism, de fitness sau de ski.
Rezerva-ti 10 minute pentru cateva exercitii cardio, de mobilitate, de coordonare si forta. Toate la un loc vor intensifica bataile inimii si fluxul sanguin. In plus, vor stimula sinteza unor compusi cu rolul sa protejeze articulatiile si musculatura.
Fii o persoana mai activa!
In ultimele decenii, sedentarismul incepe sa acapareze tot mai multe persoane, de variate varste si categorii sociale. Mai mult decat un stil de viata plin de carente, lipsa de miscare s-a transformat intr-un fel de maladie moderna.
Munca de birou, orele petrecute pe scaun la scoala, deplasarile cu mijloacele de transport, numarul redus de ore de sport din programa scolara sunt doar cateva conjuncturi care limiteaza desfasurarea activitatilor fizice, favorizand sedentarismul.
Cine la un moment dat devine sedentar (nimeni nu se naste cu acest ”complex”), cu greu isi mai poate schimba rutina zilnica. Cu exceptia unor imprejurari particulare care ingradesc capacitatea de miscare, omul se naste apt pentru a umbla, alerga, pedala, schia, etc.
Dintotdeauna, prin conformatia sa, omul a fost o fiinta activa, ”dotata” cu fibre musculare, cu articulatii mobile si oase puternice. Contrar, statul pe scaun multe ore pe zi nu face decat sa afecteze postura, musculatura si aparatul osteoarticular.
Foloseste o incaltaminte adecvata!
Omul este predispus si sa umble descult. Insa nimeni nu spune sa faci trail run sau sa schiezi in picioarele goale. Pentru fiecare sport, exista incaltaminte adecvata, potrivita cu pronatia piciorului si cu intensitatea miscarilor.
Indiferent despre ce fel de activitati fizice este vorba, alegerea incaltarilor corecte ramane primul remediu care te poate salva de formarea basicilor la picioare, de durerile musculare si articulare, precum si de accidentari (luxatii, entorse, fracturi).
Incaltamintea trebuie creata anume pentru activitatea, miscarea, sportul pentru care se foloseste. Cine alearga, foloseste pantofi de trail run sau de alergare pe asfalt. Cine face aerobic, are nevoie de pantofi pentru indoor, iar cine merge in drumetii, de ghete de munte.
Respectand cei cativa pasi indrumatori, vei simti cum treptat, durerile de genunchi te vor ”parasi” si-ti va fi tot mai usor sa te dedici sportului preferat ori sa gasesti unul care ti se potriveste.
Arunca o privire peste colectiile magazinului ProAlpin si selecteaza echipamentul potrivit pentru munte, alergare sau ski si snowboard!
[magento category=”17″ title=”h4″ limit=”4″ order=”sku” dir=”desc” suffix=” lei” target=”_blank” store=”base”]]]>