Cand vine vorba de termosuri, prima imagine care ne vine in minte, multora dintre noi, este un ceai fierbinte savurat intr-o zi friguroasa, in mijlocul naturii.
Daca ,,tabloul,, include si o drumetie de iarna, o poteca inzapezita, obraji rosii si o ninsoare viscolita, ideea unei bauturi aburinde in acest context inseamna extra-confortul oferit de un termos.

Ce avantaje ofera un termos?
Termosurile sunt accesorii practice, cu utilitate dovedita in multiple activitati outdoor, drumetii, ture de munte, camping , in zona urbana, la locul de munca, in activitati de zi cu zi, calatorii sau activitati recreative.
Termosurile de lichide si termosurile de mancare, ca si termosurile de cafea, sunt recipiente termice foarte populare datorita verstilitatii si a confortului oferit in cele mai diverse situatii.
Iata cateva dintre avantajele ale termosurilor:
1. Mentin temperatura continutului timp indelungat
Principalul avantaj al unui termos este capacitatea sa de a mentine temperatura lichidului din interior. Este important atat pentru a te hidrata cu apa rece in zilele fierbinti de vara, cat si pentru a savura o bautura calda in conditii de frig. Trebuie sa recunoastem, ca, in sezonul rece, posibilitatea de a pastra ceaiul sau cafeaua fierbinte timp de cateva ore, reprezinta o facilitate incantatoare, mai ales pentru iubitorii de drumetii si aventuri outdoor.

Totusi, avantajele unui termos nu sunt limitate strict la sezonul de iarna, acesta putand fi folosit in orice anotimp. Cei care iubesc vremea calda, stiu ca si pe canicula, un termos de lichide bun va pastra apa si bauturile reci, iar un termos de mancare va mentine inghetata sau iaurtul cu fructe preferat la temperatuta optima, oferind acelasi efect relaxant oriunde te-ai afla – la malul marii, in calatorii, in camping, pe malul lacului ori la serviciu.

2. Sunt versatile in utilizare
Termosurile nu sunt limitate doar la apa si lichide. Un termos de mancare, te va rasfata cu mancarea preferata in drumetii, la serviciu, in calatorii sau cand esti departe de casa si vrei o masa calda, dar nu ai optiunea sa mananci la o cabana sau la restaurant.

Poti pastra fierbinte o supa sau orice fel de mancare gatita, timp de multe ore, ceea ce te va revigora in timpul drumetiilor, spre exemplu.
Cafeaua preferata preparata acasa, savurata la prima ora, la birou sau in drum spre serviciu, dintr-un termos de cafea sau o cana termica care pastreaza aroma si temperatura, iti poate face ziua mai buna, sau macar te ajuta sa o pornesti intr-un mod mai relaxat.

3. Usor de transportat
Termosurile au format compact ceea ce le face usor de transportat in rucsac, in geanta de serviciu sau bagajul de calatorie, fiind foarte utile in cele mai diverse activitati si situatii, pe orice vreme, in orice anotimp. Cele cu capacitate mai mare, sunt, deobicei, echipate cu maner pentru transport in mana sau agatarea de rucsac.

4. Etanseitate foarte buna, inchidere sigura
Termosurile sunt recipiente cu etanseitate ridicata, au sistem de inchidere prin insurubare si garnituri sigure, etanse, care nu permit continutului sa iasa, sau sa se prelinga. Multe termosuri sunt echipate cu sistem de evacuare a presiunii, util mai ales cand e vorba de lichidele fierbinti.

5. Constructie robusta, durabila
Cele mai rezistente termosuri sunt realizate din otel inoxidabil (otel inoxidabil 18/8 este calitatea cea mai buna). Otelul inoxidabil confera rezistenta la loviri, socuri si uzura intensa, motiv pentru care sunt de preferat recipientelor din plastic sau sticla. Durabilitatea materialui confera termosului o durata lunga de utilizare, unele branduri precum Stanley, fiind consacrate prin durabiliatea de exceptie (build for life).

6. Impact pozitiv asupra mediului
Termosurile de calitate sunt realizate din materiale durabile, otel inoxidabil, material plastic reciclabil, fara continut de BPA, care, pe langa toate avantajele practice, ofera si un impact pozitiv asupra mediului, prin folosirea timp indelungat, ceea ce elimina necesitatea unor noi achizitii.
Cum aleg termosul potrivit?
Varietatea mare de modele de termosuri pentru lichide sau mancare, capacitatea si caracteristicile diferite, pot face alegerea unui termos un pic dificila.
In primul rand, trebuie sa stabilesti unde si cat de des vrei folosesti termosul si sa adaptezi caracteristicile termosului la nevoile tale (capacitatea potrivita, greutatea, materialele), dar si la bugetul pe care ti l-ai stabilit, iar apoi ramane de ales designul.
Daca calatoresti cu familia si copiii este de preferat sa ai cel putin 2 termosuri de lichide- unul cu volum mai mare (1000 -1400 ml) si altul mai mic de 500-750 ml.

Daca mergi in ture de munte de o zi, un termos de lichide cu capacitate de 750-1000 ml iti va fi de ajuns, fara a te ingreuna inutil si fara a fi incomod de transportat in rucsac.
Un termos de mancare de 500 ml asigura un necesar pentru 2 portii medii de mancare, iar intr-un termos de mancare de 750 ml incap 2 portii mari sau 3 portii medii de mancare.

In termosurile de mancare de 400 ml, sau mai mici, incape o portie mare de mancare si sunt perfecte pentru o persoana, in drumetii de o zi, calatorii sau pentru serviciu.
Iata mai jos cateva caracteristici care ar putea sa te ajute in alegerea termosului potrivit pentru tine.
1. Performante sau durata de mentinere a temperaturii
Cea mai frecventa intrebare, cand vine vorba de achizitia unui termos, este, deobicei, ,,cat timp poate pastra un termos bautura calda/rece?”
Durata de mentinere a temperaturii lichidelor/mancarii difera in functie de producator, calitatea materialelor si diverse caracteristici tehnice, dar si de temperatura exterioara unde este utilizat.
Unele modele de termosuri de lichide de la Stanley, spre exemplu, pot pastra bauturile calde pana la 40 ore, bauturile reci pana la 35 ore iar pe cele cu gheata pana la 6 zile.

Alti producatori de top, precum brandul german ESBIT, ofera informatii si despre temperatura lichidelor sau mancarii, alaturi de durata. Spre exemplu, termosul Esbit de 1000 ml, la o temperatura de umplere de 98 grade C si temperatura mediului exterior de aproximativ 20 grade C (±2 grade C), va pastra continutul cald la 85 grade C dupa 6 ore, 75 grade C dupa12 ore si 60 grade C dupa 24 ore.

De regula termosurile de mancare pot mentine pana la aproximativ 15 ore mancarurile calde si pana la 18 ore mancaruri reci.
Trebuie spus, insa, ca nu toate termosurile ating aceste performante, si ca alegerea unui termos nu trebuie facuta doar din perspectiva performantelor ci si dupa raportul pret-calitate-necesitate.
In general, un termos bun va avea precizata durata de mentinere la cald/rece a continutului. Daca aceasta informatie nu este disponibila, mai mult ca sigur, nici termosul nu are calitati notabile. Aceasta nu inseamna ca nu va pastra continutul rece sau cald, ci doar ca are performante mai slabe.
2. Constructie si materiale – Pereti dubli din otel inoxidabil
Otelul inoxidabil (18/8 este calitatea cea mai buna) din cei doi pereti ai termosului asigura izolarea termica cea mai buna, impiedica schimbul de caldura intre exterior si interior si permite capsulare ermetica a unui strat de vacuum (vid) intre pereti.
Exista modele de termosuri care au pereti cu grosime mai mare, care izoleaza mai eficient, insa si greutatea va fi mai mare, aspect care conteaza in drumetii, atunci cand termosul trebuie transportat in rucsac.
Otelul inoxidabil este cel mai bun material din punct de vedere al rezistentei la uzura, loviri, zgarieturi sau cazaturi, care confera termosului o durata lunga de utilizare. In plus, nu retine mirosurile, poate fi curatat usor si este rezistent la coroziune.
Termosurile de calitate buna au componentele din plastic fara continut de bisfenol (BPA free) si, de regula, sunt materiale reciclabile.
3. Tipul de izolatie – Izolatie termica cu vid (vacuum)
Izolatia cu vid este cea mai performanta, pentru ca formeaza o zona tampon rezistenta la transfer termic. Un termos cu izolatie cu vid va mentine temperatura interioara mult timp, datorita zonei de vacuum dintre cei doi pereti ai termosului. Acest lucru este datorat ratei mici de tranfer termic intr-un mediu fara particule (vid). Din aces motiv termosurile cu acest tip de izolatie vor fi mai eficiente termic decat termosurile izolate cu alte materiale.
4. Capacitate
Termosurile pentru lichide au volum cuprins intre 0.4L si 2L sau chiar mai mari. La termosurile de mancare capacitatea este cuprinsa, de regula, intre 0.4 -1L. Termosurile de cafea sunt o solutie compacta pentru transportul cafelei de acasa la serviciu, au capacitate mai mica incepand de la 0.3L si pot ajunge si la 0.75L.

5. Greutate
Este importanta mai ales atunci cand transporti termosul cu rucsacul, in drumetii. Greutatea depinde de material si de grosimea acestuia, precum si de marimea termosului. Ca si reper, un termos cu capacitate de 1 litru, fabricat din otel inoxidabil poate avea o greutate intre 350 g si 800 g.
6. Etanseitate, echipare
Garniturile si modul de inchidere garanteaza o inchidere etansa, fara scurgeri (leakproof), deci e bine sa fie de calitate, pentru a evita revarsarea in bagaj a continutului. Foarte eficienta este inchiderea prin insurubare, unele termosuri avand chiar 2 capace, unul cu functie de cana/ bol de servire, in cazul termosurilor de mancare.
Multe modele, in special termosurile de mancare, au buton pentru eliberarea presiunii care adauga un plus de siguranta in utilizare. Alte modele sunt dotate si cu tacam, precum Termos de mancare Stanley 0.4L.

Termosurile mai grele sau cu volum mai mare de 1 litru sunt, deobicei, echipate cu manere, pentru transport usor. Exista modele cu manere pliabile, care economisesc spatiul la depozitarea in rucscac.
Termosurile de cafea/canile termoizolante de la Stanley si Kambukka au dimensiuni compacte si pemit manevrarea cu o singura mana, iar capacul este prevazut cu buton de inchidere / deschidere.
7. Impact pozitiv asupra mediului
Prin folosirea timp indelungat a unui termos, impactul asupra mediului este minim, pentru ca nu este necesara achizitia unui alt recipient si daca este realizat cu materiale eco-freindley, este inca un mare plus.
Speram ca cele de mai sus sa-ti fi oferit cateva repere referitoare la termosuri, care sa iti usureze alegerea termosului potrivit pentru tine.
Indiferent ce fel de termos vei alege pentru aventurile tale, fie ca va fi un termos de lichide ori un termos de mancare, iti recomandam sa arunci o privire si pe magazinul nostru online ProAlpin sau te asteptam in magazinul ProAlpin din Brasov, unde vei gasi o gama variata de termosuri din otel inoxidabil, cu pereti dubli si izolatie cu vid de la producatorii Stanley (SUA), Esbit (Germania), Primus (Suedia), Kambukka (Belgia), precum si gama larga de echipamente, imbracaminte si incaltaminte de munte si drumetie.
