Blog ProAlpin.ro

Top 5 cetati vechi din Romania

Printre multe alte obiective turistice frumoase, Romania are si niste cetati fortificate demne de vizitat din orice perspectiva: peisaje, priveliste, constructie… pana la istorie si legende. Aici aveti un top 5 al unora dintre cele mai frumoase cetati vechi din Romania. banner_bergans_animat

5. Cetatea Rasnov

Foarte aproape de Brasov, la numai 15 km distanta descoperim pe un deal Cetatea Rasnov. Prima data cand apare in documente este in anul 1335. Ea intra in categoria de „cetate taraneasca”, fiind un mic orasel unde se pot vizita casele taranesti, muzeul, capela si altele. Este o buna locatiesi pentru sesiuni de fotografie, atata timp cat  clientii vostri prefera fotografii pe langa ruine sau pur si simplu pentru arhiva personala. Cetatea Rasnov este una dintre cele mai bine pastrate cetati fortificate vechi.

Tarife:

 • adulti – 10 ron
 • copii, elevi, studenti – 4 ron

4. Cetatea Deva

Cetatea Deva este situata in orasul Deva, judetul Hunedoara. Aceasta dateaza din 1269. A fost construita pe urmele unei cetati dacice ce purta numele de Castrum Deva. In 1849 cetatea a suferit o explozie puternica si multe dintre cladirile si incaperile ei au fost distruse.

Privelistea de care aveti parte la Cetatea Deva sunt Muntii Poiana Rusca. Dealul pe care este situata cetatea este de origine vulcanica. Probabil unii dintre voi au ajuns aici, dar stiati ca Dealul Cetatii este considerat rezervatie naturala? Aici se gasesc specii rare de flori si vipera cu corn (Vipera Ammodytes).

Accesul la cetate se face urcand treptele, ce depasesc cu putin numarul de 100 sau cu telecabina.

Tarife cetate:

 • vizitarea cetatii – 10 ron

Tarife pentru telecabina:

 • adulti (dus-intors) – 10 ron
 • adulti (dus/intors) – 6 ron
 • copii, elevi, studenti (dus-intors) – 5 ron
 • copii, elevi, studenti (dus/intors) – 3 ron

 
3. Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Dacii au lasat in urma lor cetati numeroase, fortificate, unde si-au dus traiul ani buni si care au aparat Sarmizegetusa, aflata in judetul Hunedoara. Nu e de mirare ca aici a fost „centrul de comanda” (headquarters) al statului dac. Cetatile dacice din Muntii Orastiei sunt: Cetatea Capalna, Cetatea Costesti-Blidaru, Cetatea Luncani-Piatra Rosie, Cetatea Costesti-Cetatuie, Cetatea Banita si Cetatea Sarmizegetusa-Regia.

Cetatea Capalna este constituita din elemente arhitecturale specifice dacilor, si de aceea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, alaturi de celelalte cetati dacice.

Cetatea Blidaru avea un rol aproape exclusiv militar, fiind construita sa sustina masini de razboi. A fost atat de bine gandita, incat romanii nu au reusit sa o cucereasca decat in momentul in care dacii au abandonat cand au ramas fara resurse, fiind singura care a putut sa reziste invadarii.

Cetatea Luncani este situata pe platoul Piatra Rosie la o altitudine de 832 m, fiind inconjurata aproape din toate partile de prapastii.

Cetatea Costesti-Cetatuie a fost construita in secolul I i.Hr si, la fel ca celelalte, si ea avea rol defensiv si de protectie a Sarmizegetusei.

Cetatea Banita a fost descoperita in anii ’60 si este amplasata la cea mai mare altitudine dintre toate cele 5 cetati de aparare, si anume la 902 m.

Cetatea Sarmizegetusa-Regia le veghea pe toate de mai sus, de la 1.200 m.

Tarife:

 • vizitarea cetatilor este gratuita

2. Cetatea Poenari

Ca sa legam cetatea un pic de istorie, este bine de stiut ca Poenari a fost a doua resedinta a lui Vlad Tepes. O puteti gasi in judetul Arges, in apropiere de barajul Vidraru. A fost construita pe muntele Cetatuia. Atentie, nu se poate ajunge sus decat urcand aproape 1500 de trepte, deci curaj si putere, ca de meritat… merita vizitata cu varf si indesat :).

Cetatea Poenari are chiar si o legenda. Se spune ca sotia dtomnitorului Vlad Tepes s-ar fi urcat pe zidul cetatii, partea dinspre raul Arges si s-a aruncat de acolo dupa ce a strigat ca ea nu va fi niciodata prizoniera turcilor. Pietrele pe care a cazut s-au inrosit, lucru pe care il puteti vedea si astazi.

Tarife:

 • adulti – 2 ron
 • copii, elevi, studenti – 1 ron
 • taxa fotografie – 5 ron

1. Cetatea Neamt

Una dintre cele mai frumoase cetati vechi din Romania este cu siguranta Cetatea Neamt, pe care o veti afla pe varful Culmii Plesului, in localitatea Targu-Neamt, la 46 km de Piatra Neamt. A fost declarata monument istoric in 1866. Anul constructiei acesteia nu se stie cu exactitate, insa este notat in documente faptul ca s-a ridicat in timpul lui Petru Musat (1375-1391). Pe langa a fi cetate, constructia a fost si manastire in timpul lui Vasile Lupu. Cetatea Neamtului este inclusa in patrimoniul UNESCO.

Tarife:

 • adulti – 5 ron
 • copii, elevi, studenti – 3 ron
 • taxa de fotografiere – 15 ron

Si pentru ca tot sunteti in zona de munte, atunci luati-va un echipament usor si calduros. Sugestiile noastre le aveti mai jos.
Sursa: inromania.info, infoturism.ro, turistderomania.ro

Despre autor Vezi toate articolele

3 comentariiLasa un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to friend