ProAlpin.ro Blog

Trasaturile unui bun lider de grup, in drumetii

lider de grup drumetie

De la scaderea tensiunii arteriale si a anxietatii, pana la reducerea riscului de boli cardiovasculare sau diminuarea efectelor diabetului, exista numeroase beneficii ale drumetiilor montane.

Societatea Americana de Drumetie include printre beneficii si scaderea in greutate, stabilizarea nivelului de colesteror si inversarea efectelor osteoporozei. Drumetiile sunt mai mult decat o petrecere placuta a timpului liber. Ele sunt benefice.

Cei care abia isi descopera pasiunea pentru drumetii isi doresc mai degraba sa mearga pe munte intr-un grup. Aici intervine rolul liderilor de grup. Indiferent daca este vorba despre un club montan sau de un grup de prieteni, un lider bun este esential. Poti intreba orice montaniard care s-a chinuit sa tina pasul cu grupul sau s-a ratacit. Asadar, care sunt caracteristicile unui lider de grup, pe munte?

Oferirea structurii si a directiei

„Cred ca unul dintre cele mai importante lucruri este ca liderul sa poata oferi informatii despre zona si despre directia in care se indreapta grupul. Nu e nevoie sa controleze fiecare aspect al iesirii in natura. Trebuie sa fie informat si sa aiba abilitati bune de supravietuire pe munte, experienta in acordarea primului ajutor si flexibilitate in situatii neprevazute. Aptitudinile de management al riscului sunt prioritare, la fel ca si citirea hartii si identificarea rutelor alternative. Capacitatea de a prevedea asteptarile membrilor grupului si de a fi constient de capacitatile lor inainte de a porni pe traseu iti permite sa faci alegerea corecta. Un lider bun trebuie sa fie pregatit pentru o multitudine de imprejurari inainte ca ele sa apara, astfel incat sa poata preveni sau macar minimiza riscul aparitiei unor situatii periculoase, spune reprezentantul unui club de drumetii din Statele Unite.

Gruparea membrilor

Este important sa te asiguri ca esti in asentimentul celorlati membri ai grupului. Nu toti sunt la fel de rapizi, asa ca trebuie sa fii constient de viteza fiecaruia dintre ei. Uneori, unul dintre prieteni poate avea o zi mai putin buna si ramane foarte mult in urma. Cand se intampla asta, liderul trebuie sa mearga in urma celui mai lent, astfel incat respectivul membru sa nu se simta descurajat sau abandonat. Dupa ce grupul ajunge in varful traseului este important sa ii astepte pe cei ramasi in urma. Cand ajunge si ultimul dintre ei, va avea nevoie de timp de odihna.

Un lider de grup insufla placerea drumetiei

Perspectiva liderului trebuie sa se adapteze nivielului membrilor. Cand porneste pe traseu cu incepatori, este esential ca liderul sa transmita entuziasmul pentru drumetii si sa ii faca pe toti participantii sa se simta bine. Fiecare are abilitati si cunostinte diferite in legatura cu astfel de iesiri. De aceea, liderul trebuie sa fie rabdator si flexibil, astfel incat sa poata modifica traseul, in functie de nevoile participantilor. Este important sa fie atent la ceea ce spun si ce nu spun membrii grupului. Multi novici ezita sa comunice si se straduiesc sa tina pasul. De aceea, este responsabilitatea liderului sa observe cand este necesar sa reduca rituml sau sa faca o pauza. Scopul liderului este sa ii faca sa isi doreasca sa repete experienta, sa acumuleze cunostinte si sa se simta mai bine pregatiti. Atunci, totul se transforma in succes.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend