ProAlpin.ro Blog

Trasee de munte: Grupa si Varful Muntele Mare (1.826 m), Muntii Apuseni

Varful Muntele Mare face parte din grupa Muntele Mare care se afla in Muntii Apuseni. Este al treilea varf ca inaltime din Muntii Apuseni, ajungand pana la 1.826 m. Zona se afla pe la mijlocul distantei dintre Cluj-Napoca si Alba-Iulia. Facand parte din poate cei mai frumosi munti din Romania, grupa Muntele Mare nu este cu nimic mai prejos. De langa Varful Muntele Mare se pot vedea vai si locuri salbatice, iar pe traseul de munte pana acolo intampinati numai si numai peisaje de poveste.

Aceasta arie montana este preferata de catre turisti pentru diversitatea pe care o ofera. De aici se poate merge pe multe trasee de munte, se pot vizita obiective turistice naturale, se poate ajunge in rezervatii, se poate merge de-a lungul unor chei, dintre care amintim urmatoarele zone protejate:

 • Molhasurile Capatanii  – rezervatie naturala ce cuprinde varfurile Capatana si Balomireasa. Este o zona protejata datorita speciilor rare de vegetatie ce cresc aici (bradul – Abies Alba, scorusul de munte – Sorbus aucuparia, paltinul – Acer pseudoplatanus).
 • Cariera Corabia – monument al naturii ce si-a primit acest nume datorita formei neobisnuite. Importanta acestuia tine de faptul ca aici sunt roci ultrametamorfice foarte vechi, cu valoare stiintifica crescuta, pentru ca numai aici se gasesc.
 • Defileul de la Surduc, Defileul Somesului Rece, Cheile Dumitresei, Cheile Ocoliselului – zone de o frumusete rara, cu lunci si meandre. Sunt preferate de turisti pentru salbaticia naturii si pentru oaza de liniste si relaxare pe care o ofera.
 • Rezervatia Scarita-Belioara – se gaseste la 3 ore de mers de statiunea Baisoara, judetul Alba. Este un teren de studiu important pentru botanisti (specii rare de plante, precum Sapunarita galbena Saponaria Belidifolia, specie de origine mediteraneana, Gentiana-cupa de calcar Gentiana clusii, Strugurii ursului Arctostaphillos uva-ursi, Argintica Dryas octopetala, Sangele-voinicului Nigritella rubra, Laleaua pestrita) si o zona frecventata de turisti, numai ca este total interzista facerea focului, culegerea oricaror plante, camparea sau orice altceva ce ar putea dauna rezervatiei. Pentru pasionati, aici se gaseste si o specie rara de fluturi, numita Phybalapterie calligraphata si una de pasare, acvila de stanca Aquila chrysaetos. Cuprinde si pesteri numeroase (Pestera Fara Fund, Pestera Lunga, Pestera lui Filip, Pestera Coltului Rotund, etc.).

Fiind o zona de mare interes turistic, amintim cateva dintre traseele turistice se pot face in Muntele Mare:

 • Lupsa – Serboiu – La Ruine – La Dube Neteda – Muntele Mare – Sesul Cald – Statiunea Baisoara — marcaj cruce rosie, durata 7-8 ore, recomandat amatorilor cu pregatire medie, practicabil in orice sezon, in afara de iarna unde se poate ajunge pana la Muntele Mare, iar de acolo este recomandata inaintarea doar a celor experimentati.
 • Statiunea Baisoara – Sesul Cald – Muntele Mare – Smidele – Capatana Balomireasa – Saua Ursoaia – Ghetarul de la Scarisoara — marcaj dunga rosie, durata 17-20 ore. Dupa cum se vede, este un traseu foarte lung, asa ca mare atentie la echipamentul de munte pe care il aveti cu voi. Un cort si un sac de dormit gros sunt absolut necesare, si atentie unde campati, sa nu aveti ghinionul sa intalniti animale salbatice (si daca intalniti, stiti de aici ce aveti de facut).
 • Statiunea Baisoara – Crucea Crencii – Muntele Romaneasa – Rezervatia Scarita-Belioara – Varful Belioara – Lunca Larga – Cheile Runcului – Runc – Ocolis — marcaj cruce albastra, durata 6 ore. Te timp de iarna orientarea este mult ingreunata, astfel traseul este recomandat numai cunoscatorilor.
 • Rezervatia Scarita-Belioara – Cornul Pietrei – Cheile Pociovalistei – Runc — marcaj triunghi albastru, durata 3 ore. Traseu interzis iarna.
 • Statiunea Baisoara – Crint – Gabriana – Preluca Bonduresei – Valea Huzii – Cabana Muntele Filii — marcaj banda albastra, durata 5 ore. Pe timp de iarna, traseul este recomandat numai drumetilor experimentati. Traseu bun pentru cicloturisti.

Acestea sunt trasee marcate, dar Muntele Mare ascunde si poteci nemarcate, unde cu siguranta veti avea nevoie de busola si harta (daca nu le aveti, aduceti-va aminte de ce ziceam aici). Cateva dintre traseele nemarcate ce va vor starni interesul:

 • Salciua – Dealul Bendii – Dealul Ticului – Saua Vaii Albe — durata 6-7 ore.
 • Bistra – Novacesti – Sesul Lupsanului – La Dube — durata 5 ore, recomandat iarna doar celor bine antrenati, traseu bun pentru ciclism.
 • Blajoaia – Irisoara – Hodireu – La Grajduri – La Popi – Fagetu – Lacul Somesul Rece — durata 5 ore, iarna recomandat numai celor ce cunosc foarte bine zona.
 • Maguri-Racatau – Vidrenii de Jos – Vidrenii de Sus – Balta — durata 3 ore, traseu dificil iarna, dar deschis tot anul.

Alte obiective turistice din Muntele Mare: Manastirile Posaga, Baisoara, Lupsa, Schitul de la Plopi, Ruinele Cetatii Lita.

In Muntele Mare puteti sa va incumetati la diferite sporturi: schi (fond, alpin, de varianta), snowboarding, ciclism montan, alpinism, speologie, ba chiar si parapanta pentru cei mai curajosi dintre voi.

Atentie sporita pe timp de iarna. Mare grija la avalanse, in special in zona Scarita, unde acestea sunt frecvente. In perioada decembrie-aprilie marcajele nu se pot observa cu usurinta, potecile nu se mai disting, iar ceata poate aparea oricand.

Cui de aici i se par Apusenii cei mai frumosi munti? 🙂

Sursa: alpinet.org, guideromania.com, bandarosie.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend