ProAlpin.ro Blog

Trasee de munte: Varful Peleaga (2.509 m), Muntii Retezat

Varful Peleaga este cel mai inalt varf pe care il gasim in Muntii Retezat, judetul Hunedoara. Dupa cum probabil stiti sau ati mai auzit, Muntii retezat ascund locuri linistite si placute, dar si trasee dificile de munte. In plus sa nu uitam ca aici gasim si Parcul National Retezat. Este arie protejata pentru ca aici intalnim 90 de specii de plante endemica (care nu mai pot fi vazute nicaieri), plante rare sau pe cale de disparitie si o fauna diversa cu animale ce trebuie protejate de rautatea omului mediocru. 80 de lacuri, legende si povesti din popor cu printi, zmei si dinozauri pitici, misterul legat de Varful Gugu (cum ca ar fi muntele sacru al dacilor) sunt numai cateva din aspectele pe care le putem lega de Retezat, deci cu siguranta merita sa mergem aici!

Trasee de munte ce duc sau trec pe la Varful Peleaga:

  • Lacul Bucura – Varful Peleaga — marcaj banda galbena, durata 2-3 h, traseu de munte cu dificultate medie
  • Cabana Pietrele – Cabana  Gentiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura – Varful Peleaga — marcaj banda albastra pana la Curmatura Bucurii, apoi banda rosie pana la Varful Peleaga, durata 4-5 h, traseu dificil
  • Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Curmatura  Bucurii – Lacul Bucura – Varful Peleaga – Varful Papusa – Portile Inchise – Lacul Galesul – Cabana Pietrele — marcaj banda albastra pana la Curmatura Bucurii, banda rosie pana la Varful Peleaga, apoi banda rosie de la Varful Papusa, durata 8-9 h, traseu dificil si chiar periculos de la Varful Peleaga la final

 

Atentie la partile dificile de traseu, pentru ca acestea se adreseaza mai mult profesionistilor si drumetilor experimentati. Pentrupersoanele care sunt incepatoare in domeniul montan este indicat sa acumuleze experienta pe trasee mai usoare si sa se pregateasca serios inainte de a porni inspre Varful Peleaga. O rezistenta fizica buna este necesara pentru a duce la bun sfarsit aceste trasee, alaturi de echilibru si o buna coordonare si o cercetare facuta in prealabil a locurilor. Grija de asemenea si la anotimpul in care vreti sa faceti traseele de munte pana la Varful Peleaga, pentru ca pe timp de iarna pot deveni periculoase.

In drum spre Varful Peleaga ne putem opri sa admiram mai multe minunatii ale naturii. Dupa cum ati vazut mai sus, se trece si pe la Lacul Bucura. Acesta face parte din Parcul National Retezat si este cel mai mare lac glaciar din Romania (suprafata pe care se intinde este de 8,9 hectare) si se afla la o altitudine de 2.040 m. Un apropiere de Lacul Bucura vom putea vedea si Lacul Galesul, tot de origine glaciara.

Ce echipament de munte este necesar pentru a ajunge in siguranta la Varful Peleaga. In primul rand vom tine cont ca Varful Peleaga se inalta pana la 2.509 m, lucru ce implica variatii de temperatura si vreme. Vom avea cu siguranta nevoie de bete de trekking pentru sprijin si mai mare spor la urcare, bocanci de hiking (vom pasi pe mai multe tipuri de teren) si un softshell ce protejeaza de ploaie si vant.

Ati reusit sa urcati vreodata pe acest varf? Ce senzatii ati trait acolo sus? 🙂

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend