ProAlpin.ro Blog

Traseu de munte: Sinaia – Cota 1400 – Cabana Varful cu dor

Si pentru ca Sinaia este locul de unde incep multe trasee montane si este o regiune cu peisaje impresionante la altitudini asemenea, hai sa vedem cum ajungem la Cabana Varful cu dor.

Va anunt de pe acum ca o sa va aflati la o inaltime de 2.006 m cand veti ajunge la destinatie. Cum suna asta? Eu zic ca ar trebui sa fie cel putin interesant si distractiv. Oboseala e inclusa, dar cui ii pasa cand o sa ai lumea la picioare?

Traseul propus ar trebui sa dureze undeva la doua ore si jumatate si se urmareste marcajul banda rosie. Pana la Cota 1400 se poate ajunge cu masina/autobuz, si astfel timpul stabilit la inceput se poate micsora.

Lasam telefericul in stanga si ajungem la Cota 1500 care se afla pe o creasta ce desparte Valea Zgarburei de Valea cu Brazi. De la cabanuta aceasta se trece pe sub teleferic si calcam curand in punctul numit La Lac, iar urmarind flancul stang si urcand o serpentina observam Piatra Turcului.

Se merge tot inainte cu tupeu, traversandu-se Valea Zgarburei, apoi se iese pe o platforma si deja am ajuns la 1.715 m.

Deja de aici se poate vedea in fata Varful cu Dor (2.006 m), iar daca urcati paralel cu firul superior al Vaii Stanei si treceti pe la stancile numite La Cetate, o sa mai aveti un ultimo urcus mai anevoios si in sfarsit ati ajuns acolo unde v-ati propus de la bun inceput, si anume la Cabana Varful cu dor, situata la 1.885 m. Depinde de voi daca va incumetati sa urcati si mai mult prin preajma.

Exista si o legenda privind acest varf, cum ca in 1831 arnautii care erau urmariti de turci dupa batalia de la Targoviste bateau in retragere peste munti. Turcii ce ii urmareau se pare ca s-ar fi prabusit peste aceasta stanca. Adevar sau nu… nu vom putea stii niciodata cu siguranta. Si de ce numit “varf cu dor”? Aflarea la o asemenea altitudine da o impresie de levitare asupra lumii, o desprindere de pamant, o … distantare de dor.

Dupa ce ajungeti acolo, sa impartasiti si cu noi ce ati simtit!

Pe ce alte trasee montane din zona ati urcat? Cum a fost experienta cu acestea?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend