ProAlpin.ro Blog

Traseu de munte: Timisu de Sus – Cascada Tamina – Varful Piatra Mare

Trasee, trasee… Pentru voi, iubitorii de munte, avem trasee de munte fara numar. Trebuie numai sa va luati ceva zile libere si sa aveti echipamentul corespunzator si hop la drum!

Va propun o tura de munte de 4 ore, dar pe care nu e musai sa il faceti cap-coada. Va puteti opri la Cascada Tamina sau puteti continua pana la Varful Piatra Mare. Marcajul specific este banda albastra. Cascada Tamina este situata pe Valea Pietrei Mici din Masivul Piatra Mare, la o altitudine de 1.100 m. Acolo veti gasi cinci cascade, cea mai mai spectaculoasa fiind inalta de 10 m. Daca va hotarati sa urcati la Varful Piatra Mare, o sa atingeti 1.844 m la final. O sa fiti literalmente cu capul in nori.

Se pleaca de la posta din Timisul de Sus pe drumul forestier, iar la sosea (DN1) veti gasi si indicator. Pana la cascada se face cam o ora, iar traseul nu este foarte greu, nefiind nevoie de a va agata de cabluri pentru a ajunge la destinatie. Privelistea de sus de la Cascada Tamina este de admirat minute in sir, in special daca este senin, desigur. Vezi vedea in apropiere si Cheile Taminei. Atentie mare in preajma cheilor si cascadei, se poate aluneca usor! (de aici si sugestia mea de a va asigura protectia necesara acordand in special atentie unei perechi de bocanci de munte potrivita!)  Aici veti gasi cabluri si scari metalice. Cum spuneam, neaparat sa aveti echipament corespunzator, mai ales daca doriti sa continuati traseul pana la final!

Apoi, inca trei ore pana la Varful Piatra Mare. Dupa ce ati ajuns la cascada, urmati firul apei si veti gasi in continuare marcajul banda albastra. Drumul continua destul de lung si obositor catre stana din Coada Pietrei Mari, urcandu-se pe drum forestier. De acolo veti urmari marcajul cu banda rosie pentru a putea ajunge cu bine pe platou. Privelistea este absolut impresionanta o data ce ajungeti sus. Sentimentul de I’m the king of the world se preteaza cu siguranta in aceasta situatie, fie vara, fie iarna.

Intoarcerea dureaza in jur de 2 ore ½ – 3 ore si se face pe acelasi traseu. Mare grija sa va intoarceti pe lumina, ca nu se stie niciodata cum puteti sa scapati din vedere un indicator. Plus… e salbaticie pura, un deliciu!

Ati mers pe acest traseu de munte pana acum?

Imagini preluate de pe: helloromania.eu si calificativ.ro

altus_animat

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

4 comentariiLasa un comentariu

  • Cascada Tamina nu are nici o legatura cu canionul 7 scari…..e cale lunga de la un obiectiv la altul…traseul este greu intr-adevar dar la varf privelistea este superba. Si in alta ordine de idei imaginea este chiar de la cascada Tamina……..nici scara din canion nu este vopsita in rosu 😀.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend