ProAlpin.ro Blog

Prima oara pe un traseu de via ferrata? Ce trebuie sa stii pentru siguranta ta?

Prima oara pe un traseu de via ferrata? Ce trebuie sa stii pentru siguranta ta?

Via ferrata nu este o aventura pentru incepatorii care nu au in dotare echipament de escalada. Totusi, chiar si la noi in tara, isi fac aparitia tot mai multi pasionati si incep sa se amenajeze diverse trasee.

Cine ajunge pentru prima oara pe un parcurs similar, se poate simti in dificultate. Are nevoie de curaj sa escaladeze peretii stancosi, mai ales daca inainte nu a experimentat urcari verticale si nu se impaca foarte bine cu inaltimea.

Din fericire, totul se face cu echipament special. Dar pe munte, prudenta nu este niciodata excesiva. Masurile de siguranta adoptate nu exclud in totalitate riscurile, unele determinate de gradul de dificultate sau de lipsa de experienta.

Ce sunt traseele de via ferrata?

Acestea descriu rute de-a lungul unor versanti stancosi, de multe ori ”presarate” cu pericole. Pentru facilitarea ascensiunii, sunt echipate cu diverse elemente artificiale: cabluri metalice, scari de fier, trepte sapate in stanca, carlige, piloni, poduri suspendate, etc.

Traseele astfel amenajate le permit si celor lipsiti de experienta sa simta farmecul adrenalinei. In mod normal, doar alpinistii profesionisti se pot aventura pe crestele abrupte si patrunde prin zone cu un grad atat de ridicat de dificultate.

Turele de via ferrata nu implica neaparat experienta in alpinism si escalada. In schimb, necesita:

 • Echipament (ham si casca de alpinism, lonja in forma de Y care include carabiniere);
 • Incaltaminte si haine de munte (ghete de trekking, imbracaminte cat mai lejera);
 • Abilitati fizice fara de care inaintarea ar ramane doar un chin;
 • Cateva cunostinte tehnice minime de catarare;
 • Manusi (desi optionale, protejeaza mainile de abraziuni).

Exista diverse nivele de dificultate?

Ascensiunea poate fi ingreunata din cauza unor factori precum:

 • Lungimea traseului;
 • Obstacolele de trecut;
 • Golul care se deschide in jos;
 • Verticalitatea peretilor;
 • Inaltimea.

Ca o linie generala, traseele usoare:

 • Se pot parcurge in cel mult o ora si jumatate;
 • Prevad putine portiuni expuse pericolelor.

Cu cat au mai multe accesorizari, devin mai usor de abordat, chiar daca fac parte din categoria celor grele. Dar inainte de a te incumeta pe via ferrata, este indicat sa evaluezi gradul de dificultate.

In functie de diverse sisteme folosite pentru clasificare, traseele pot fi:

 • Usoare – F (Facile) – Activitatea, nu foarte solicitanta, este potrivita pentru incepatori, inclusiv pentru copii;
 • Putin dificile – PD (Peu Difficile) – Pot sa apara zone stancoase si acoperite cu gheata / zapada, precum si pante de 30-40 de grade;
 • Cu dificultate medie – AD (Assez Difficile) – Traseul devine tot mai anevoios, cu pante tot mai abrupte, insa ascensiunea este facilitata de amenajarile artificiale. Incepatorii pot incerca doar insotiti de persoane experimentate;
 • Dificile – D (Difficile) – Creste verticalitatea peretilor si apar obstacole care, pentru a fi trecute, implica si abilitati atletice;
 • Foarte dificile – TD (Tres Difficile) – Parcurgerea rutelor ”impanzite” cu numeroase obstacole si pereti aproape verticali necesita forta in brate si rezistenta la inaltime. Nu se recomanda celor care sufera de ameteli;
 • Extrem de dificile – ED (Extremement Difficile) – Portiunile sunt foarte tehnice si devin solicitante. Se recomanda doar expertilor cu o pregatire fizica.

Care sunt posibilele riscuri pe via ferrata?

Primele riscuri la care se expun excursionistii au legatura cu:

 • Folosirea echipamentului si structurilor artificiale;
 • Capacitatea de a inainta si ocoli obstacolele;
 • Desprinderile de pietre;
 • Conditiile atmosferice.

De pilda, structurile artificiale reprezinta o variabila de luat intotdeauna in considerare. Unele portiuni au diversi ani de cand au trecut prin procesul de amenajare. Dupa ierni grele, cu multa zapada si temperaturi scazute, se pot deteriora. Si poate nu au mai fost refacute.

Un alt exemplu consta in alunecarile si caderile de pietre, majoritatea provocate chiar de excursionistii care traverseaza zona. Iata de ce este esential sa fie corect echipati si sa se actualizeze cu privire la regulile de siguranta si de inaintare.

Un factor nu mai putin important, imposibil de controlat, este starea vremii. Primavara si mai ales pe timpul verii, in zonele alpine, frecvent, isi fac aparitia furtunile. Adeseori, vin insotite de tunete si fulgere.

Sfaturi pentru incepatori si nu numai – Ce faci daca…

… Incerci prima oara via ferrata?

Oricat de mult curaj ai, du-te insotit de cineva cu experienta. Desi nu stii sa suferi de ameteala, nu inseamna ca nu ai o sensibilitate.

Unele trasee, desi scurte, se pot afla la altitudini ce-ti taie respiratia. Si este intotdeauna preferabil sa ai langa tine pe cineva in masura sa te indrume si sa te ajute.

… Te afli in companie?

Nu conteaza cat de mare este ”echipa”, ci doar sa nu te afli impreuna cu inca o persoana pe acelasi segment de cablu. Se poate intampla ca unul sa se dezechilibreze si sa cada. Persoana de mai sus, daca este prea aproape, inevitabil, se va prabusi peste cea din aval.

… Incep sa cada pietre?

Desprinderile masive pot fi cauzate de:

 • Excursionisti, din neatentie;
 • Fenomenele meteo (vant, inghet-dezghet);
 • Intretinerea necorespunzatoare a cablurilor, pilonilor, etc.

Casca nu te protejeaza 100 %. Devine util sa ramai cat mai aproape de suprafata stancoasa si, eventual, sa-ti acoperi capul cu rucsacul de trekking.

… Te surprinde furtuna ?

Ploile insotite de descarcari electrice pot crea multe batai de cap. Toate cablurile, corzile si elementele artificiale, fiind din metal, functioneaza ca niste paratrasnete, care vor capta frecvent fulgerele.

Chiar daca acestea lovesc in alte puncte, nu vor fi absorbite de pamant, ci se vor propaga de-a lungul structurilor metalice, putand cauza arsuri grave si chiar decesul ”tintei”.

Prin urmare, primul lucru pe care sa-l faci este sa te indepartezi cat mai curand de via ferrata si sa cauti un adapost sigur.

Foto: www.chamonix-sport-aventure.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend