ProAlpin.ro Blog

Ultra Trail du Mont Blanc, ”regina” curselor montane, a implinit 15 ani

Ultra Trail du Mont Blanc, ”regina” curselor montane, a implinit 15 ani

In fiecare an, mii de participanti si de voluntari se prezinta la Ultra Trail du Mont Blanc. Cu ocazia acestei editii, evenimentul desfasurat in saptamana 28 august – 3 septembrie, la care se intalnesc toti ”greii” competiilor de ultra trail, a implinit varsta rotunda de 15 ani.

Emotii si ganduri pentru ”regina” curselor montane

Foto: www.chamonix.net

Din 2003, anul in care a avut loc primul start al competitiei, manifestarea continua sa adune tot mai multe nume ”cu greutate”. In luna august a fiecarui an, trail runner-ii din ”elita” mondiala isi dau intalnirea pentru a lua parte la una dintre cele 5 competitii programate.

Pentru ca evenimentul in sine sa se transforme intr-o reusita de amploare, isi aduc contributia organizatorii, voluntarii si, nu in ultimul rand, publicul. Cu totii sunt pregatiti sa asiste, sa sprijine si sa incurajeze miile de runner-i participanti.

Iar in acest an, ”legenda” a mai adaugat un ”capitol” pe langa cele 14 mentionate anterior.

Ca de fiecare data, Ultra Trail du Mont Blanc insumeaza o multime de amintiri fericite, de izbande si zambete. Si tot ca de fiecare data, colectioneaza multe abandonuri si experiente nefericite, toate ”presarate” cu o sumedenie de lacrimi, basici si picioare insagerate.

Pentru ca ”regina” curselor montane reprezinta un fel de puzzle in care se regasesc ambele ”fete” ale trairilor emotionale, bucuria si suferinta, fiecare in variate forme, cu diferite intensitati si durate.

Dar la final, evenimentul ramane in memoria tuturor celor care au fost partasi intr-o masura mai mica sau mai mare, fiind visul oricarui runner ”de inaltime”.

Alergarea in jurul miticului Mont Blanc descrie experiente unice. In timpul curselor, fara un moment de ragaz, fiecare participant se confrunta cu propriile-i limite fizice si mentale. Doar depasindu-le va reusi sa puna piciorul dincolo de linia de sosire.

Toata aceasta calatorie lunga si anevoioasa pe trasee ce traverseaza numeroase vai si se strecoara printre versanti, le permite sportivilor amatori si de performanta sa admire panorame alpine uluitoare, unice in lume si total inabordabile ”muritorilor de rand”.

Raportul editiei cu numarul 15

Foto: www.betrail.run

La aceasta editie aniversara, asa cum era de asteptat, nu au absentat de la apel entuziasmul si perserverenta celor aproximativ 8.000 de suflete care au concurat la una dintre cele 5 probe.

Context

De la sarbatoare nu s-au sustras se pare nici conditiile atmosferice vitrege, natura gandindu-se sa celebreze in felu-i caracteristic cei 15 ani de trail running. Nu au lipsit ploile torentiale care, aproape neincetat, au ”spalat” sutele de kilometri de poteci strabatute de runner-i.

Pentru completarea cadrului, s-au alaturat noroaiele si vantul puternic. Iar la cote inalte si-a facut aparitia inclusiv ceata. Practic, datorita ”darniciei” ambientului alpin, participantii nu au dus lipsa chiar de nimic… nu ca le-ar fi fost usor si fara atatia ”inamici”.

Punct culminant

”Spectacolul” a atins apogeul in seara zilei de vineri, 1 septembrie, odata cu startul cursei Ultra Trail du Mont Blanc. Tura completa in jurul masivului insumeaza 171 de km, cu un total de 10.000 de m diferenta de nivel. Circuitul intruchipeaza de fapt proba clasica si cea care ”imprumuta” numele prestigiosului eveniment.

Rezultate UTMB 2017 Proba 171 KM / 10000M+

Clasament barbati:

 • 1 – Francois D`Haene (FRA) – 19:01:54
 • 2 – Kilian Jornet Burgada (ESP) – 19:16:59
 • 3 – Tim Tollefson (USA) – 19:53:00

Clasament femei:

 • 1 – Nuria Picas (ESP) – 25:46:43
 • 2 – Andrea Huser (SUI) – 25:49:18
 • 3 – Christelle Bard (FRA) – 26:39:03

Panorama podiumului complet este disponibila in detaliu pe website-ul utmb.livetrail.net.

Personaje autohtone

Foto: www.libertatea.ro

La aceasta editie nu au lipsit nici tricolorii, cu o participare record de 35 de nume la 4 dintre cele 5 probe. Cea mai buna pozitie in clasament a ocupat-o sportivul Stefan Dan, care a incheiat proba TDS pe locul 66.

In schimb, la UTMB s-a remarcat runner-ul Costica Anghel. La categoria sa de varsta a incheiat cu al patrulea cel mai bun timp (30:13:01), numarul 136 in clasamentul general. Tot sub 35 de ore au finalizat cursa si sportivii Iulian Grigore si Claudiu Retea.

La probele CCC si OCC, prezente onorabile au avut-o Andrei Staicu (18:13:25), respectiv Adrian Petrut (7:45:12).

Curiozitate

Numarul ”privilegiatilor” admisi la linia de start ai probei mitice Ultra Trail du Mont Blanc este de 2.300. Pentru a se putea inscrie si a deveni concurenti, sportivii trebuie sa acumuleze un punctaj. Calcularea minimului de puncte are loc participand si incheind o serie de probe de calificare.

Apoi, runner-ilor nu le mai ramane decat sa astepte sa fie selectati si sa ocupe o pozitie pe lista celor 2.300. In egala masura, ”visul” participarii este precedat de antrenamente intense si noroc. Iar imbracarea tricoului de ”finisher” la ”regina” porbelor de trail echivaleaza cu participarea la Olimpiada.

Ultra Trail du Mont Blanc, in cateva cuvinte

Foto: www.chamonet.com

In abreviere UTMB, descrie o cursa internationala pe distanta lunga (171 km), efectuata in semi-autonomie. ”Actiunea” se petrece in jurul faimosului masiv Mont Blanc, mai exact pe toti cei 3 versanti ai sai (francez, italian, elvetian).

Descriere

Manifestarea are ca punct de plecare si de sosire localitatea Chamonix-Mont-Blanc. ”Ingredientul” de baza care permite finalizarea ultra maratonului este rezistenta, nu doar fizica, ci si mentala.

Se adauga capacitatea de abordare a potecilor pietruite, inghetate sau pline de noroaie, a urcusurilor si coborarilor abrupte, a frigului, ghetarilor si noptilor lungi, in care nimeni nu poate pune geana peste geana pentru a-si aduna fortele.

In termen de cel mult 46 de ore si jumatate, alergatorii trebuie sa treaca de ”finish”. Aventura se desfasoara pe o lungime de 171 de kilometri, avand o diferenta totala de nivel de 10.000 de metri. In mod normal, un trekker parcurge distanta in circa 7 zile.

Pana in anul 2008, distanta totala a masurat 150 km, pentru o diferenta totala de nivel de 8.000 m.

Probe

Pe langa cursa UTMB propriu-zisa, programa include inca 4 variante, pentru un total de 5 curse:

 • UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc): 171 km, +10.000 m, maxim 46 ore si 30 minute, numar maxim de participanti 2.300, start de la Chamonix;
 • CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix): 101 km, +6.100, cel mult 26 ore si 30 minute, numar maxim de concurenti 1.900, start de la Courmayeur;
 • TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie): 119 km, +7.200 m, timp limita 33 ore, cel mult 1.600 sportivi, start de la Courmayeur;
 • OCC (Orsieres – Champex – Chamonix): 56 km, +3.500 m, durata maxima 14 ore 30 minute, numar maxim de sportivi 1.200, start de la Orsieres;
 • PTL (Petite Trotte a Leon), o competitie pe echipe, desfasurata in autonomie totala, fara podium: 290 km, +26.500 m, termen de cel mult 151 ore, 30 minute, 300 participanti, start de la Chamonix.

Despre cursele in regim de semi-autonomie

Conceptul descrie capacitatea atletilor de a fi autonomi intre 2 puncte de alimentare in ce priveste:

Astfel, fiecare participant are posibilitatea sa se adapteze la imprejurarile specifice traseului:

Foto: www.up-climbing-com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend