ProAlpin.ro Blog

Un triatlon pentru oameni de fier – Ironman Triathlon

Un triatlon pentru oameni de fier… suna dur si parca imposibil, nu? Eh, ati cam nimerit esenta. Dar stiti cum se spune: „nu e greu; e foarte greu, dar nu imposibil”. Un triatlon ce il pune la incercare trup si suflet pe cel ce se incumeta sa incerce. Este o adevarata provocare pentru oricine!

Despre ce va tot zici aici. The one and only: Triatlonul Ironman. Este vorba despre o cursa ce curpinde mai multe stagii si se duce pe mai multe tipuri de teren. Organizarea cade in grija World Triathlon Corporation (WTC). Locatia aleasa (si foarte potrivita, daca vreti parerea mea) este Hawaii. Prima cursa de acest gen a luat nastere in 1978 si de atunci se tine anual. Cu timpul, Triatlonul Ironman a inceput sa se tina pe toate continentele, dar tot cel din Hawaii ramane pe primul loc din toata seria. Este mult mai solicitant ca un traseu de alpinism si ca un traseu de munte greu.

Ce etape are si cat dureaza. Triatlonul are trei mari sectiuni ce trebuie duse pana la capat:

  •  3.86 km ce trebuie parcursi inotand
  • 180.25 km pedaland pe bicicleta
  • 42.2 km pentru alergat
Si de parca asta nu ar fi indeajuns, in continuare dam de alte restrictii. Triatlonul trebuie parcurs exact in aceasta ordine si intr-un timp limita. Participantii au la dispozitie 17 ore pentru a-l duce la bun sfarsit. Se incepe de la ora 7 dimineata, inotul trebuie facut in maxim 2 ore si 20 minute, portiunea ce trebuie parcursa cu bicicleta nu trebuie sa depaseaza ora 17:30, iar tot maratonul trebuie terminat de catre toti participantii cel tarziu la miezul noptii.

Recorduri la triatlonul Ironman. In 2011 a fost stabilit ultimul record de catre Craig Alexander ce a reusit sa castige cursa in numai 8 ore 3 minute si 56 secunde. La femei recordul a fost atins de catre Chrissie Wellington in 2009 cand a terminat triatlonul in 8 ore 54 minute si 2 secunde.

Variante ale triatlonului Ironman. Pentru ca triatlonul Ironman a avut un asemenea succes in toata lumea si pentru ca a devenit o cursa de referinta pentru orice atlet din lume, acest tip de concurs a inceput sa fie extins pe toate continentele. De exemplu, Germania este considerata ca avand cel mai greu si solicitant traseu pentru Ironman Europe Triathlon. Ulterior a luat nastere si triatlonul Ironman 70.3, numit si Half Ironman („jumatate de Ironman”) care este o copie a triatlonului original doar ca este mai scurt (portiune de inot 1.9 km, cursa cu bicicleta 90 km, alergat 21,1 km). Este numit asa datorita lungimii totale a traseului (70.3 mile sau 113 km).

Alte date. Cursei din Hawaii i-a fost schimbat numele ulterior in Ironman World Championship si aici pot participa fiecare ce a castigat cursele din celelalte tari din lume. Premiul pentru castigatorului cel mare este o suma incredibila: 580,000 $, iar varsta participantilor este cuprinsa intre 18 si 80 de ani chiar! Temperatura pe care o suporta participantii pe durata triatlonului este de 28C-35C, iar umiditatea poate atinge in anumite zone si 90%.

Pentru un asemenea triatlon este necesara o pregatire incredibila, sustinuta, constanta, si fara jumatati de masura! Iar un echipament adecvat este necesar fara doar si poate!

Ati avea curajul sa va inscrieti la asa triatlon? Cata pregatire credeti ca e necesara pentru a putea face fata?

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend